epalinka

A gyermekeink olyan álmokat dédelgetnek, amelyekre mi tüzeltük fel őket! A Dél-alföldi Pincegazdaság egykori tehenésze főzi ma a pálinka exportunk felét!

2016. március 23. - Szabados János

Tiszaföldváron található a Szicsek Pálinkafőzde. Szicsek János és a Szicsek Pálinka története 1973-ban kezdődött, amikor belépett a Dél-alföldi Pincegazdaságba, mint tehenész. 1982-ig szinte minden pozícióban kipróbálhatta magát. Azt mondja, ha valaki felmondott, vagy elküldték, vagy elvitték a rendőrök, akkor ő kapta meg a pozícióját. Általában pénteken közölték vele, hogy hétfőn mi lesz az új munkaköre.

Így történt, hogy az egyik ilyen tipikus hétfőn a tsz pálinkafőzdéjében főzőmester lett.  1988-ig volt főzőmester. Ebben az időben döntött úgy, hogy egyéni vállalkozóvá lesz, és vásárolt egy saját főzdét Cserkeszőlőn.

1992-ben visszatért Tiszaföldvárra és megvásárolta a régi üzemet. Szicsek János kezei alatt elindult a Szicsek Pálinkafőzde. Akkoriban 2 főzőüstből és 2 finomító üstből állt a főzde, amely 2013-tól új épülettel, 4 főzőüsttel és 4 finomító üsttel bővült. 2014 júniusától megindult a főzés is.

A bővülés oka egyrészt az volt, hogy a főzde a kapacitásának a határán járt, másrészt a jövőre is készülve, a külföldi piacok meghódítására való törekvés is indokolta ezt az igen komoly bővítést. Kizárólag kisüsti technológiával készülnek a pálinkák Szicseknél, és nem is tervezik, hogy változtatnak ezen.

A Szicsek Pálinkafőzde kereskedelmi főzde, bérfőzéssel nem foglalkoznak. A bevételek döntően még mindig a magyarországi fogyasztóktól származnak, de az export egyre hangsúlyosabb. A Szicsek Pálinkafőzde adja ma a magyar pálinkaexport felét!

A legjövedelmezőbb külföldi jelenlétük Szlovákiában, Dunaszerdahelyen van.  Romániában is rendelkeznek saját adóraktári engedéllyel. Angliában 1-2 évvel ezelőtt elkezdődtek az erőfeszítések, amelynek hamarosan cégalapítás lesz az eredménye, továbbá a Benelux államok irányában is vannak próbálkozásaik.

Kanadában az alkohol hasonlóképpen érhető el, mint nálunk a cigaretta. Állami likőr shopok vannak, tendereztetési eljárással lehet külföldi szeszesitalt Kanadába a fogyasztókhoz eljuttatni. A Szicsek pálinkák Ontárióban a likőrshopok polcairól is levehetőek.

Jelen vannak Oroszországban, Moszkvában, és folyamatban van az USA-ban való megjelenés is.  Izgalmas számukra a német nyelvterület, illetve a skandináv államok, de szinte minden ország más-más követelményrendszerrel rendelkezik az alkoholos termékek tekintetében. Címkét, csomagolást csaknem az összes országnak változtatni kell. Izlandon például tilos a pálinkás üvegen nyakszalag alkalmazása, az Egyesült Államokban pedig már maga a palackok mérete is eltérő sztenderdet követ.

A pálinkafőzde terítőjárati forgalmazást alkalmaz 12 éve, forgalma folyamatosan növekszik. Magyarországon 1600 értékesítési ponton kérhetünk Szicsek terméket, amelyek vendéglátóhelyek, hotelek, bárok, ajándékboltok, gourmet shopok, pálinkaházak és a manapság oly népszerű kézműves boltok.

Szicsek tulajdona a Magyar Pálinka Háza, amely Budapesten, a Rákóczi úton található, és a magyar pálinkaházak közül 70 főzde 1200 terméke megtalálható itt. További pálinkaházakat üzemeltetnek Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon, Gyulán és pálinkapontot Budaörsön a Kikában is.

A pálinkafőzde nagyjából 40 féle gyümölcsből készíti a termékeit, évente 1000-1200 tonnát dolgoz fel az alapgyümölcsöktől kezdve a különlegességekig.  Alma, körte, birs, szőlő, kökény, sütőtök, bodza, madárberkenye, vagy az egyik személyes csemegém, a kökény is megtalálható náluk.

A Prémium sorozatuk 24 tagból áll. Erre a sorozatra az jellemző, hogy fajtaválogatott gyümölcsökből készülnek. Az alma csak Túri Jonathanból, a körte csak piros vilmosból, a szilva besztercei szilvából készülhet.

A következő az Ó-sorozat, ennek a sorozatnak 6 tagja van, és 0,7 literes kiszerelésben kapható. Ebben a kategóriában nincs fajtaválogatás, a magas minőségű alma pálinkánál példaképpen több almafaj is szerepelhet egyszerre a cefrében, majd a palackban.

Az 50%-os sorozatban magasabb alkoholfokon a klasszikus gyümölcsök párlatai, az alap ízek találhatóak meg. Van ágyas illetve mézes sorozatuk is, amelyekben pálinka alapú, akácmézzel, fahéjjal vagy aszalt gyümölcsön érlelt termékek érhetőek el.

A pálinkák az 50%-os sorozatot kivéve 44-46%-os alkoholfokon készülnek.

A kétezres évek elejétől elkezdtek a pálinkáik hosszú érlelésével is foglalkozni, kíváncsian várják és várjuk mi is, fogyasztók, hogy milyen íz világgal rendelkezik majd egy 15-20 éve érlelt termék.

Az egykori Lenin Mgtsz pálinkafőző üzeme mára már látványfőzdével, kerti tóval, parasztudvarral várja az érdeklődőket. A nyárra elkészül a halastó mellett lévő bográcsozó, amely legénybúcsúk, céges rendezvények kellemes helyszínét biztosítja majd, természetesen pálinkakóstolási lehetőséggel.  A vendégek asztalára az udvaron kapirgáló csirkéből, vagy a földet túró mangalicából is kerül.  Általában a környékre jellemző ételek képezik a házias konyhájuk alapját. A "somelier" és a "chef" itt a gazdasszony, akit Katikának hívnak, és aki ott jártamkor egy sikeres mangalica eladásról számolt be és a cég férfi munkatársaitól nőnapi virágokkal a kezében boldog mosollyal indult haza.

Szicsek János szerint az számít, hogy a termékeit a fogyasztók levegyék a polcról. Nekik az sokkal nagyobb elismerés, mint bármilyen csillogó aranyérem.

Üdvözletem küldöm annak az ohio-i pulinak, aki itt, Tiszaföldváron, a Szicsek Pálinkafőzde területén látta meg a napvilágot!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr98520148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása