epalinka

A Villányi törkölypálinkák minimum 5 évesek, annál fiatalabb nem kerül ki a Magyarbólyi főzdéből - Az Üvegtigris 3 hivatalos pálinkája

2016. október 05. - Szabados János

Magyarbólyon, a vasút állomásról már érződik a törköly illata. A rendőrség mellett, a volt határőrlaktanya területén, 2008-ban alapították a Magyarbólyi Pálinkafőzdét a Villányi borvidék törkölytermelésének a feldolgozására. Villány Magyarbólyról mindösszesen néhány kilométer, a Villányi Borvidék törkölytermelése év 5 millió kilogramm, a főzde mag és szőlőhéj feldolgozó üzemnek indult. Először a biogáz és komposztüzem épült fel, majd ezt követte a pálinkafőzde. 2008-ban elkészült az első pálinka is.

A főzdét úgy alakították ki, hogy a Villányi borvidék – amely a Bordeaux-i borvidékhez hasonlít az adottságaiban a leginkább - éves törkölytermelését le tudja párolni és tulajdonképpen törköly, szőlő és borpárlatokat, borseprőpárlatot, valamint brandyt készítenek. Itt, Magyarbólyon évente 400-500 tonna törkölyt dolgoznak fel, de volt egy év, amikor másfél millió kilogramm törkölyből készültek a párlatok – mondja Nagy Sándor, operatív igazgató – ekkor éjjel nappal működtek az üstök, folyamatos műszakban dolgoztak.

A Magyarbólyi Pálinkafőzdébe legfőképpen erjesztett vörös törköly érkezik, levesebb és szárazabb változatban is. Sándor azt mondja, hogy a levesebb törköly mostanában divatos, nem préselik ki annyira. A száraz törkölyt a beérkezéskor azonnal magozzák, majd lepárolják, a levesebbet pedig főzik. Amennyiben akkora mennyiségű törköly érkezik a főzdébe, amelyet nem tudnak azonnal feldolgozni, azt tavaszig, légmentesen úgynevezett siló-hurkákban tárolják.

A gyümölcsök esetében 16-18 Celsius fokon megy az irányított erjesztés. Három, 10 ezer literes, hűthető fűthető és keverhető tartályban. Nagy Sándor azt mondja, a Magyarbólyi Pálinkafőzde nincs igazán rászorulva a sokféle termékre, ennek ellenére a szőlő alapanyagok mellett, gyümölcsökből is készítenek párlatokat. Gyümölcs szempontból a tavasz a faeperrel, cseresznyével és meggyel indul. Sándor szerint - aki az alapanyag beszerzésért, a termékfejlesztésért, a kóstoltatásért, a fesztiválokért és a nagykereskedelemért is felel – a környéken nincsenek olyan minőségű erdei gyümölcsök, amiből jó szívvel készítenének itt pálinkát. Az itt lepárolt gyümölcsöket igyekeznek a környékről, a régióból beszerezni.

A két, számítógép-vezérelt, 1500 literes Kothe főzőüst egy főzéshez 7 köbméter vizet is elhasznál, ebből kifolyólag kialakítottak a főzde alatt egy tartályt, amiben az üstökből lejövő 30-50 fokos vizet 20 fokosra hűtik, majd újra felhasználják. Ha igazán tiszta törkölyt főznek, akkor kizárólag törkölyt használnak alapanyagul, ha viszont a törkölyt lágyítani szeretnék, a törvény megengedi, hogy 25% borseprőt is hozzáadjanak.

Kereskedelmi és bérfőzdeként is működik a Magyarbólyi Pálinkafőzde. Az egyik üst most a bérfőzetők cefréit párolja, de ha egy nagyobb tétel érkezik, akkor mind a két üstöt a kereskedelmi főzésre állítják. Évek óta ugyanazoktól a beszállítóktól vásárolnak, az évjáratokat nem különböztetik meg. Szőlőből, muskotály szőlőből, szilvából (Lepotica, Elena) aránylag többet készítenek.

A korábbi évek folyamatos üzemének eredményeképpen akkora készletük van, hogy a törkölypálinkákból minden évben tudnak 5 éves pálinkákat kínálni. Négy darab egyenként 20 ezer literes tartályban, valamint 5 ezer és 1 ezer literes tartályokban vannak a pálinkák, a gyümölcspálinkák minimum egy évesen, a törkölyök minimum 5 évesen kerülnek kereskedelmi forgalomba.  A Cabernet Franc törkölypálinkájukat érlelik egyedül. Az érlelőben 65-85 alkoholfokon tárolják a pálinkákat, itt történik a pálinkák bekeverése is. Nagyjából 150 ezer liter pálinka várja itt, hogy piaci forgalomba kerüljön. Készítenek likőröket is, zölddió likőrrel és meggyes mákos likőrrel is kísérleteznek, amely egy máklikőr, meggy alapokon.

A kóstolóhelyiség alatt van az érlelő pince, 220 literes gönci hordókban történik az érlelés, az első itt készült brandyknek még saját maguk égették a hordókat. Ma már használt, felújított, vörösboros hordókban érlelik a törkölyt és a brandyt is. Vannak olyan pálinkák, amelyeknek kifejezetten jót tesz a hordó – le tudja kerekíteni az ízeket például a törkölynél, vagy a szilvánál, de Nagy Sándor igazán a tiszta pálinkát kedveli. Azt mondja, hogy a pálinkaszakma még fiatal, nincsenek igazán tapasztalataink, csupán az elmúlt tíz év, amiből meríthetünk. A brandy készítést a borpárlatok miatt próbálták ki annak idején, másodszorra van brandy a hordókban. Az első termékek most vannak olyan állapotban, hogy már az elismert brandy szakértők is pozitívan nyilatkoznak róla.

2016 június 21-én került megrendezésre a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny és Országkóstoló eredményhirdetése, amelyen minden terméküket díjazták, sőt Cabernet Franc Törköly Ópálinkájuk 5 csillagos pálinka kiválóság lett. Emellett két évvel ezelőtt az 50%-os vörös törkölypálinkájuk megkapta a legmagasabb, Champion minősítést, amire vörös törköly esetében az azt megelőző években még nem volt példa.

A meglévő vásárlók megtartása a cél, az, hogy a törköly visszakapja a méltó helyét a fogyasztóknál! A Magyarbólyi pálinkafőzdében készült termékek Villányi Pálinka márkanév alatt a Tescoban és az Auchanban is elérhetőek, illetve kisebb boltokban is országszerte, a prémium termékeik mellett, Delírium illetve Pincemester márkanéven.

A kóstolóhelyiségük két hete lett kész – mondja Nagy Sándor. Minden második hétvégén, szombaton pálinkasétát szerveznek, amelynek keretében az érdeklődő vendégeiket körbevezetik a főzdén, bemutatják a technológiát, a pálinka készítés teljes folyamatát, valamint megkóstolhatják a kiváló mesterpárlatot, kétféle törkölyt, illetve a Cabernet Sauvignon szőlőpálinkájukat is. Azért választották a szombatot, mert a Villányba érkező vendégek általában péntektől vasárnapig tartózkodnak a borvidéken, pénteken borokat kóstolnak, vasárnap kirándulnak, a szombat „üres”. Az üres szombatra kínál alternatívát a pálinkaséta a Magyarbólyi főzdében. Igény szerint komolyabb kóstolókat is kérhetnek az ide látogató vendégeik: Érdemes kipróbálni a Villányi Mesterpárlathoz a szivarkát, kávét, csokoládét a Cabernet Sauvignon-hoz, Kéknyelű borhoz kéknyelű borpárlatot, túró rudit a törkölypálinkához – mondja Sándor.

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr8911770761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása