epalinka

2016-ban 24 főzde mutatkozott be, 2 Michelin csillag, 2 kakukktojás… azaz három!

2016. december 19. - Szabados János

Az e-Pálinka Facebook oldala, és a hozzá kapcsolódó e-Pálinka blog 2016-ban indult azzal a kifejezett céllal, hogy ismerjük meg együtt hazánk pálinkaházait, tudjunk meg többet a pálinkáinkról.

A Facebook oldalunk látogatottsága mára a 45 ezres elérésnél tart, 330-nál is több kedveléssel és követővel. Összesen tizenkét megyéből, hét, kizárólag kisüsti technológiával működő főzdét, egy olyan vállalkozást, ahol egyedülálló módon, klasszikus pálinkafőzés nem, csak pálinka blendelés történik, illetve megismerkedhettünk egy saját tervezésű lepárló berendezéssel.

Az utóbbiakra illik a "kakukktojás" kifejezés. Kakukktojás a Rézangyal, ahol a többi főzdével ellentétben, hiába is kerestem, nem találtam a főzőüstöt, mert a Rézangyalban a pálinkáink blendelésére esküdtek fel. András a blendmester ügyel arra, hogy minden esetben a legharmonikusabb termékek készüljenek. Kakukktojás a Petendi Pálinkafőzde, ahol van főzőberendezés, de teljesen eltér a hagyományos kisüsti, illetve egykörös lepárlóktól, amelyekhez addig szerencsém volt. A harmadik kakukktojás a Kápolnásnyéki Pálinkaház, amely a 23 kereskedelmi főzdével ellentétben, kizárólag bérfőzéssel foglalkozik, azaz az általunk - pálinkafőző berendezéssel nem rendelkezők által – megkomponált cefrék lefőzésében nyújtanak segítő kezet.

Két olyan pálinkafőzdét is volt szerencsénk megismerni a Szamosszegi és a Cruxx pálinkákban, amelyek termékeikkel kiharcolták maguknak, hogy bekerüljenek a gasztronómia fellegváraiba, a Michelin-csillagos éttermeinkbe.

A 12 megyéből összesen 24 meglátogatott pálinkaház közül voltak izgalmasak, látogatottak és még látogatottabbak, és az év vége közeledtével megosztom, melyek voltak a TOP 10 legnépszerűbb pálinkafőzdék a e-Pálinka olvasói körében:

TOP 10-ben a Czetis ház, Száron, ahová az első látogatás óta többször is visszatértünk már.

Az 1Csepp Pálinka Hegykőn, amely az öreg Masinaház emlékeit őrzi.

A Panyolai Pálinka, ahová akár csónakkal is lehet érkezni, hiszen három folyó határolja.

A Szamosszegi Pálinka, amely már a csomagolásával is jelzi kivételes személyiségét.

A Harmatrázó Pálinka, az albertirsai gyümölcsoázis közepén.

A Rézangyal, ahol mindig olyan vidámak az emberek.

A Bánki Pálinkaház, amely fiatal kora ellenére elnyerte a környékbeliek tiszteletét.

A Cruxx Gemina, ahol a mérnöki precizitás az alapja a termelésnek.

A Lunczer Pálinkaház, ahol a meggy-málna pálinkájukkal teljesen levettek a lábamról.

És a Kápolnásnyéki Pálinkaház, a bérfőzde, az ikrek birodalma.

Köszönöm a nyitottságot a pálinkaházak megismerésére, remélem, a jövőben is hasznos és szórakoztató tartalommal tudunk a pálinkáink közelebbi megismeréséhez hozzájárulni!

Az e-Pálinka térkép itt is megtekinthető.

epalinkamap.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr812057575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása