epalinka

A lényeg, hogy a pohárba töltve felismerjük a gyümölcsöt, ne a címke döntsön!

Kiskőrös, Mátyás Pálinkaház

2017. február 27. - Szabados János

A Kunság-szesz Zrt Magyarország egyik legnagyobb szeszipari üzeme, már a kezdetektől foglalkozott pálinkaértékesítéssel – kezdi Nagy Norbert Marketing Manager. 2013-ban azonban a pálinkaház megépítésével saját márka építésébe kezdtek.

„Most a legfontosabb célunk, hogy megismertessük a pálinkáinkat a fogyasztóinkkal, bizalmat építsünk” – hangsúlyozza Norbert, aki 5 éves angliai pályafutása után költözött haza, és döntöttek közösen úgy a családdal, hogy segít a pálinkaház felfuttatásában, a marketingben és az értékesítésben.  „A Kunság Szesz Zrt. 1994-ben alakult és két család tulajdonát képezi, a Kunság-szesz pedig a pálinkaház anyacége.”

Kettő ezer literes és egy négyszázötven literes, egykörös rendszer végzi itt a dolgát, Gyurján Attila és Szabó József főzőmesterek gondos közreműködésével - József ugyan szerényen azt mondja, hogy az igazi főzőmester Attila, ő csak tanul – de szinte sugárzik róla a szakma és a pálinka iránti tisztelet. Szabó József főzőmester ezt megelőzően húsz éven át foglalkozott borászattal, csak néhány éve nyergelt át ide Kiskőrösre, a pálinkafőzdébe.

Elmondja, hogy a főzőüstökkel 25 hektoliter cefrét tudnak egyszerre, négy óra alatt lepárolni. Minden számítógép vezérelt, egy igazán modern és patyolat tisztaságú főzde a kiskőrösi. Azért választották az egykörös technológiát, mert azt mondják, hogy a gyümölcsösségre, a frissességre törekszenek a termékeikben, úgy tapasztalták, a fogyasztók az illatos, zamatos pálinkákat keresik, az ilyen termékeket részesítik előnyben a kisüsti technológiával szemben. Évente egyelőre 15 ezer mázsa gyümölcsöt dolgoznak fel, főleg a környékbeli gyümölcsösökből.

A főzdét két ember tudja vinni, de szezonban kapunk még két segítséget – mondja József. A barack Kecskemétről, az Irsai és a Cserszegi fűszeres a környékbeli szőlészetektől, Soltvadkertről jön, de igyekszünk minden gyümölcspálinkánk alapanyagát a környékről beszerezni. A gyümölcsöket magozzák, a málnát és a szamócát átengedik egy passzírozón, de itt inkább az a cél, hogy a zöld részek ne kerüljenek a cefrébe. A szilvapálinka jórészt Lepotica, mert ezek a fiatal szilvaültetvények vannak a környéken. „Kimegyünk, megnézzük a fán, és ha jónak látjuk, akkor elhozzuk” – mondja Norbert. Olyanra is volt példa, hogy az adott gyümölcsgazdát megkérték, hogy hadd maradjon az a gyümölcs még egy hétig a fán.

Egyelőre 2-3 stabil gyümölcsbeszállítóval dolgoznak, a cél itt is a bővítés, a beszállítói kör bővítése. A gyümölcsöket alacsony hőmérsékleten, irányított erjesztéssel, úgynevezett nyújtott erjesztéssel erjesztik annak érdekében, hogy a gyümölcsök aromája minél jobban megmaradjon a lepárlás során. Az elő- és az utópárlati komponenseket összegyűjtik, majd újra párolják, és az itt megmaradt, további felhasználásra nem alkalmas hulladékot végleg kidobják. A kész pálinkát mínusz 5 fokra hűtik huszonnégy órán keresztül, majd egy steril szűrőn leszűrik, és ezután „enged vissza” főzdehőmérsékletre. Ezzel zárul a folyamat.

A pálinka tartályokba kerül, majd a végleges palackozás előtt állítják be a szeszfokot. Van ágyas pálinkájuk is, amelyek a saját aszalt gyümölcs ágyukon pihennek legalább három hónapig. A hordós érlelés egyelőre csak gondolati szinten van jelen a pálinkaháznál, mert a legfontosabb cél a termék, a Mátyás pálinka megismertetése.

Június végétől februárig tart a szezon a főzdében, ha van málna, vagy szamóca akkor azzal, ha nem sikerül jó minőségben beszerezni, akkor a meggyekkel. Be kell osztanunk, hogy mit főzünk – hangsúlyozza Szabó József – mert az illatos fajtákat azonnal le kell párolni, de alma például várhat, sőt jót is tesz neki egy kis utóérlelés. A legnagyobb mennyiségben náluk is a barack, a szilva és a körte fogy. A Cserszegi fűszeres 2016-ban az év pálinkája kitüntetést kapta, az Irsai Olivér szőlőpálinkájuk a megyei pálinkaverseny győztese lett.  „300 litert főztünk le az Irsaiból, de 2 hónap alatt az utolsó cseppig elfogyott” – büszkélkedik József. A pálinkáik eddig csak negyven fokosak voltak, de az idei évtől a szilvából, a barackból és a körtéből készül ötven fokos is. A szortimentet az anyacégi tapasztalatok és értékesítési volumenek alapján építették fel. Egyelőre kilenc csodálatos pálinkát készítenek, első olyan látogatásom, ahol a szortiment összes ízét megkóstolhattam. Meggy, málna, szamóca, irsai, cserszegi, birs, körte, szilva, barack. Az újdonságuk a bodza. Sándor szerint a málna mellett a másik igazi különlegessége a főzdének, amely ugyan már lepárlásra került, de egyelőre még a tartályokban várja, hogy palackozzák.

A Mátyás Pálinka neve a Kunság-szesz húzótermékéhez, a Mátyás keserűhöz kapcsolódik. Ennek a keserű likőrnek a nevét Rosta Sándor, a cég termékfelelőse találta ki anno, a likőr életre hívása idején. Az igazán tetszetős és egyedi pálinkás palackok – amelyek eredeti olasz design üvegek - címkéin Mátyás királyunk arcképe látható.

Norbert idejének nagy részét a fesztiválokon való megjelenés, a kóstoltatások az értékesítés viszi el. Kecskemétiként már tíz körül van azoknak a vendéglátóknak a száma, ahová sikerült a Mátyás pálinkát bevinni, megszerettetni. A főzde területén, egy szép halastó mellett van nyári teraszuk, ahol kellemes időben vacsorával, ebéddel egybekötött kóstolót, főzdelátogatást szerveznek, de most tervezik egy ötven fő befogadására alkalmas kóstolóház megépítését is. „Szeretnénk, ha egyre több pálinka iránt érdeklődő társaságot vezethetnénk körbe a főzdén, és kóstolnák a pálinkáinkat a kulturált pálinkafogyasztás keretei mentén!” – mondja.

Azt mondja, hogy az egyik legfontosabb dolga, hogy a Mátyás pálinkák bekerüljenek az áruházláncokba, mert bárki járt itt náluk, és kóstolta a pálinkáikat, azonnal azt a kérdést szegezte nekik, hogy hol lehet hozzájutni. Egyelőre az országban néhány nagykereskedésben, illetve Budapesten, egy helyen lehet a Mátyás pálinkát vásárolni, éppen ezért tervezik a web áruházuk megnyitását is.

Az összes termékük csodálatos, igazi élmény, már-már gyümölcs-orgia! Amikor Norbert, a málna pálinkát a tulipános pohárba töltötte, az egész helyiséget málnaillat borította el. Lenyűgöző!

„Amikor nézem a készterméket, amikor érzem az illatát, úgy érzem, mintha a saját gyermekem volna!” – mondja József büszke mosollyal. Az a lényeg, hogy a pohárból felismerjük a gyümölcsöt, ne a címke döntsön!

Várják az érdeklődő pálinkakedvelőket ide, Kiskőrösre is, de találkozhatunk velük a fesztiválokon, Kecskeméten a 48 étterem és bárban, a Love Cafe Drink Bárban, a Tepsi Gasztro Pub-ban, és interneten a Gasztroizmus2000 Kft honlapján meg is tudjuk rendelni a Mátyás pálinkákat.

Az alapanyag adott, a tudás és az elkötelezettség, a szakma és a pálinka iránti alázat megvan, úgy gondolom, hogy minden esélyük megvan, hogy megvessék a lábukat a hazai prémiumpálinka piacán!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr3012297865

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A minőséget gargalizáld 2017.03.06. 14:31:04

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Mi befolyik, az rögtön kifolyik. A Heti sajtó úgy bánik mindennel, mi folyékony hírérték, ahogy a csövön kifér, de mi tölcsérrel alányúlunk! Hétszentség'17/9 2017. 02. 27. Elképesztő, de Angli...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása