epalinka

„Gázadással és fékezéssel szabályozom a főzést. Tudok fiatalos, filigrán pálinkát is főzni, de ugyanúgy képes vagyok lekváros, zömök pálinka lepárlására is.”

2017. március 22. - Szabados János

Hosszasan beszélgettünk Nagy Attilával Budapesttől Harcig, úton a Brill pálinkák hazájába. Attila egy igazi vállalkozó, Krizl Edittel a kétezres évek elejétől készítik a Brill pálinka-csodákat. Attila dolgozott sörgyárban, borászatban, gyártott üdítőitalt, foglalkozott égetett szeszesitalokkal, likőrkészítéssel, a mai napig készít szörpöt, de a legnagyobb szerelme a pálinka.

Csaknem húsz éve annak, hogy a harci családi házuk szuterénjében elkezdődött a Brill története. „Gyerekkoromban azt álmodtam, hogy itt Harcon lesz egy üzemem.” – mondja. „Gyakran eszembe jut édesapám, ha most betoppanna, nagyon elcsodálkozna a látottakon!”

„Mielőtt belekezdtünk volna a pálinkafőzde megépítésébe, sorra látogattuk az ausztriai és németországi főzdéket. Meglepve tapasztaltuk, hogy a főzőmesterek nagy lelkesedéssel vezetik körbe az érdeklődőket az üzemükben, és mutatják be a technológiát.” A Brillnél ezek után kézenfekvő volt, hogy látogatható főzde fog felépülni. Egy családi kirándulás keretében felkeresték a neves német gyártókat, annak érdekében, hogy olyan főzőüstöt válasszanak, amely a Brillnek a legjobb lesz. Attila azt mondja, hogy a kiválasztásban végül az emberi tényező döntött.

A gyümölcsöket, a technológiát, mindent igyekeznek megtanulni, mindenben igyekeznek fejlődni. Nemcsak a tudás megszerzése a fontos, hanem annak átadása is. Arra törekszenek, hogy olyan kollégákkal dolgozzanak együtt, akikben benne van a tűz, a pálinka iránti elköteleződés. Minden évben meghívják a bérfőzetőiket, felvértezik őket is a legmodernebb ismeretekkel, átadják a legfrissebb tapasztalataikat.

„Gázadással és fékezéssel szabályozom a főzést. Tudok fiatalos, filigrán pálinkát is főzni, de ugyanúgy képes vagyok lekváros, zömök pálinka lepárlására is.” Jelenleg két főzőmester dolgozik itt a harci családi ház szuterénjéből kivirágzott üzemben, Attiláé általában az éjszakás műszak, mivel napközben a céggel kapcsolatos egyéb teendőkkel nyüzsög. A kereskedelmi tételekhez elegen lennének ketten, de amikor beindul a gyümölcsszezon és megindulnak a bérfőzetők, akkor elkél a segítség - mondja. Az igazi dömping augusztusban kezdődik, ebben az időszakban egy átlagos napjuk reggel ötkor kezdődik és jellemzően éjfélig tart. Amikor nincs szezon, akkor palackoznak, címkéznek, zárjegyeznek, valamint ilyenkor töltik a négycentes kiszerelésből az éves mennyiséget. Február végén még érkeznek a környező borászatokból lepárlásra váró borok, illetve borseprők. Nem dolgoznak fel minden évben minden fajta gyümölcsöt, pl. őszibarack és bizonyos meggyek nincsenek minden évben. Abban az évben, amikor igazán jó minőségű gyümölcshöz sikerül hozzájutni, akkor több évre is bevásárolnak.

A Tolna megyei termőtáj nagyon jó adottságokkal rendelkezik, hála Istennek nagyon jók a gyümölcsök errefelé – hangsúlyozza. „Minden évben játszunk, minden évben kísérletezünk az erjesztéssel, az adalékanyagokkal, igyekszünk a technológiai újdonságokat beépíteni a működésünkbe. Az a lényeg, hogy te legyél az első, te legyél a legjobb!”

Az üzem csillog a tisztaságtól, csak így tudják elképzelni. „Bocsáss meg, de számomra ez a természetes, hiszen élelmiszerrel dolgozunk, arról nem is beszélve, ha egy vendég betéved hozzánk, ezzel mindent elárulunk magunkról.” 

2009-ben egy nagy bővítésbe kezdtek, a kisebb kapacitású üst mellé egy nagyot is beállítottak. Kiépítettek egy hő visszanyerő rendszert, így a cefre hulladék hőjével képesek fűteni az üzemet. A tavalyi évben szinte egész télen így fűtöttek. Mára már bármilyen feladat elvégzésére képes az üzem. Számtalan szekszárdi és villányi borászatnak készülnek itt a párlatai. „Minden borásszal jó kapcsolatban vagyok. Valakivel síelni járok, valakivel biciklizni, valakivel meg csak úgy, néha megkóstolunk egy pohár bort, vagy pálinkát.”

„Szőlőben és törkölyben nagyon jók vagyunk, széles választékot kínálunk, a szekszárdi borvidék kiváló alapanyagai erre köteleznek bennünket. Mindig is a különlegességeket kerestem, hogyan lehet a rendelkezésre álló alapanyagokból egyedi pálinkát készíteni.”

Ágyas pálinkákat a kétezres évek elejétől készítenek. „Az ágyas pálinkák annak idején un. „csali pálinkák” voltak. Azokkal is, akik viszolyogtak a pálinkától, az ágyas pálinkákon keresztül meg lehet szerettetni a gyümölcspálinkáinkat.”

A Brill egyedülálló a zöldségpárlatokban. Mosolyogva hallgattam az első spárga párlat megszületésének a történetét, de a kápia, a zeller és a medvehagyma párlatuk igazi kuriózum, jó nekünk fogyasztóknak, hogy megalkották ezeket a különleges tételeket a Brillnél! Volt szerencsém még évekkel ezelőtt részt venni egy a Brill által szervezett főző kurzuson, amikor Edittel és Juhos Markó mesterszakáccsal pálinkás ételeket készítettünk.

2004-től hordóba is kerül a Brill pálinka. Javarészt különböző pörkölésű tölgyfa hordókba, de kísérleteznek eperfa és cseresznyefa hordókkal is. Sokszor kérdezik Attilától, melyik a kedvenc pálinkája. Erre mosolyogva azt válaszolja: „Melyik, melyik? Az egyik nap ez, a másik nap meg az!” Örül annak, hogy egyre többen és egyre jobban ismerjük a pálinkát, mert tudjuk micsoda munkával, micsoda energiával jár az előállítása. Amikor pálinkát kóstol, akkor minden esetben a harmóniát keresi a pohárban. Azt mondja, hogy minden pálinka más, mert máshonnan származik a gyümölcs, és minden főzőmester egy kicsit másképp gondolkodik róla, a lényeg a harmónia!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr8812361337

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Akkor látott vizet először 2017.03.27. 13:21:55

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Nem iszom vizet, mert abban halak basznak - mondta Jóska-Pista, ki egy fél deci kevert és egy vice mellett olvasgatta, a Heti sajtó hogy is adja. Hétszentség'17/12 2017. 03. 20. Interjú Áts Ká...

Trackback: Akkor látott vizet először 2017.03.27. 13:21:55

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Nem iszom vizet, mert abban halak basznak - mondta Jóska-Pista, ki egy fél deci kevert és egy vice mellett olvasgatta, a Heti sajtó hogy is adja. Hétszentség'17/12 2017. 03. 20. Interjú Áts Ká...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása