epalinka

„Kazán, főzőüst, szivattyú, kell ide egy gépész!” – látogatás a Viharsarki Pálinka bölcsőjében, Dombegyházon

2017. április 24. - Szabados János

„Itt voltam a kezdetek kezdetén” - kezdi Tonka István, a TOBO Kft. egyik tulajdonosa, főzőmester. 1990-ben épült a főzde, az akkori Egyensúly Kft. zöldmezős beruházásában, bérfőzdének indult. Dombegyház határában vagyunk, a főzde épületével szemben volt a több, mint száz hektár gyümölcsös, aminek apropóján döntöttek a bérfőzde megépítése mellett. Abban az időben Tonka István, művezetőként dolgozott a Petőfi TSZ gépműhelyében. Az Egyensúly Kft igazgatója kérdezte meg, van-e kedve elvégezni a szeszfőzde felelős üzemvezető tanfolyamot. „Abban az időben még csak Budapesten, a Szeszipari Kutatóintézetben volt lehetőség e jogosítvány megszerzésére, és amikor végeztem, még nem volt kész a főzde.” Gyakorlat kellett az oklevélhez, így Szicseknél, Cserkeszőlőn próbálgatta a szárnyait. Tonka István az óta is, több mint negyedszázada a szakmában ragadt, de a szó pozitív értelmében.

A főzde eladásra került, 1997-ben Borsodi János és Tonka István vásárolták meg, a tulajdonosok kezdőbetűjéből, TOBO Kft néven újjászületett a pálinkafőzde. Két évre rá, 1999-ben a kereskedelmi főzés is elindult. Viharsarki Pálinka néven kerültek az első kereskedelmi tételek, 45 fokon a palackokba. „A bérfőzési szezon jóformán az összes energiát kiveszi az emberből” – hangsúlyozza a főzőmester. Nagyjából 70/30 arányban ment a bér és kereskedelmi főzés, a környékbeli fesztiválokon, falu és városnapokon, illetve a környék kereskedelmi egységeiben értékesítették a Viharsarkit. A kereskedelmi és a bérfőzés az óta kiegyenlítődött, hiszen a TOBO Kft készíti a Lookup designer spirit pálinkákat is. A kereskedelmi főzés ma már az egész nyarukat leköti.

„Két évvel ezelőtt négyen jöttek, hogy megkóstolják a pálinkáinkat. Akkor nem is gondoltunk még semmire. Egy közös ismerősünk ajánlott minket a Lookup spirit-nek, akik annak idején izgatott keresgélésben voltak, hogy kiválasszák, melyik pálinkafőzde terméke lesz a Lookup spirit-nek a legideálisabb. Azzal jöttek vissza, hogy mi lenne, ha közös üzletbe kezdenénk. Azóta mi adjuk a pálinkát, ők pedig az arculatot, a design-t a Lookup designer spirit-nek.”

Dombegyházon, a TOBO kft 40-50 ezer hektoliterfok pálinkát készít egy évben. Van kiépített gyümölcsbeszállítói kapcsolat, egy gyümölcskereskedő, aki „konyhakész” gyümölcsvelőt szállít (ledarálva, kimagozva), itt a főzőmestereknek csak be kell oltani és ki kell erjeszteni az adott cefrét. A TOBO kft-nél is irányítottan megy az erjesztés. Azt mondják, hogy másképp nem lehet kiszámítani, hogy a vadélesztők mit hoznak majd ki a cefréből. „Ha éppen nincs neki az adott gyümölcsből, akkor almát Csorvásról, szilvát néha Dombiratosról vásárolunk.” A világ mostanában a Lepoticáról szól, de István azt mondja, hogy neki ettől függetlenül továbbra is a Besztercei szilvából készült szilvapálinka az egyik kedvence. István a főzdemesterség mellett gyümölcsössel is foglalkozik, hamarosan termőre fordul az a 2300 birs fa, amelyet nagy odafigyeléssel telepített és gondoz az óta is. Az ültetvény Bereczki bőtermő és Konstantinápolyi birsből áll. „A Bereczkit azért választottam, mert Bereczki gyümölcsnemesítő, Kunágotán kifejezetten erre a vidékre nemesítette ezt a fajtát. Eddig csak költöttem rá. A telepítésre, a permetezésre, a metszésre. A feleségem sokszor fel is rója, hogy megint a birs ültetvényre költök. A feleségek már csak ilyenek, ha bevétel jön, abból sohasem elég, de a kiadás az mindig aggályos” – mondja mosolyogva.

„Az erjesztés itt történik, az erjesztő tornyokban” – vezet körbe büszkén István. Amikor a szortimentről kérdezem, azt mondja, hogy a magyarnak a pálinka a csonthéjasoknál kezdődik. Barack, meggy, körte, kökény, szőlő, alma, birs. Ágyas pálinkájuk is van, körte nyers körte ágyon, szilva aszalt szilva ágyon, Cserszegi fűszeres aszalt szőlő ágyon. „Kereskedünk a pálinkáinkkal szerte az országban. A 25 éves gépek a mai napig kiváló minőségű pálinkák lefőzéséhez nyújtanak nagy segítséget. Annak idején ezzel a technológiával indultunk, azóta sem csalódtunk benne. Kisüsti technológia, mi erre esküszünk.” Egy 300 és egy 500 literes kisüsti berendezés szolgálja a kereskedelmi és a bérfőzési igényeket egyaránt. Az üstöket közvetlen, gőzbefúvásos módszerrel hevítik. Azt mondja István, mára egyre nagyobb szükség lesz a fejlesztésre, ha volna még egy 1000 literes berendezés, az is folyamatosan tudna dolgozni.

„A fiam és a nejem is itt dolgozik, nekem ennél nagyobb öröm nem is kell! A birs ültetvény is akkor lett, amikor a fiam az érettségi után, önszántából döntött úgy, hogy itt akar dolgozni. „A fiam is főz, a feleségem pedig a főzdével kapcsolatos adminisztrációt kezeli.” – büszkélkedik a tulajdonos. Amikor Borsodi János, a másik tulajdonos nyugdíjba ment, az ő fia, Borsodi László, a Borsodi Blue híres gitárosa folytatta a munkát a főzdében. Borsodi László éppen Dániából tér ma haza egy turnéról a Borsodi Blue-val, de amikor csak teheti ő is itt van és főz, cefréz, felönt, fokol.

Az a tény, hogy van ágyas pálinkájuk, a véletlen műve. „Laci szeret kísérletezni” – mondja. Egyszer találkozott egy székely emberrel, aki fatüzelésű kemencében készít aszalványt, amely aszalvány olyan különleges karaktert ad a pálinkának, mint a flekkennél a faszénparázs. Átjön a parázs íze és illata a pálinkába!

Köszönöm az élményt és a csodálatos vadkökény pálinkát TOBO kft!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr8912450835

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Utcára nyitnikék a sör, a bor 2017.05.01. 20:44:06

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó innentől kóstoló mentes. Csak híreket osztunk. Mert a válogatást nem robot rakja össze, hanem egy hús-vér ember, aki emiatt kevesebbet kóstol. Ez meg ugye nem járja. Hétszentség'17/...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása