epalinka

Gyümölcs wellness központ, ahol minden gyümölcsnek egyesével megvakargatják a hátát a pálinkamesterek

2017. május 24. - Szabados János

A nép egyszerű gyermekei vagyunk, Timi, Tamás és én. Mind a hárman pálinkaimádók vagyunk és itt mindenki mindennel foglalkozik – fogad Pach Gábor tulajdonos, aki (ha valaki esetleg még nem ismerné) pálinka körökben egy igen elismert szakember.

Amikor bejött a magánfőzés intézménye, arra gondoltunk, hogy építünk egy főzdét, ahol tudunk kis tételekkel kísérletezni. A 100 literes Müller gépünk éppen erre alkalmas. A Gyümölcs wellness központ, Zamárdiban úgy helyezkedik el, hogy aki Zamárdiban jár, legalább egyszer elmegy a csalogató, virágokkal teli főzde előtt. A kerítésen korcsolya bakancsok lógnak, amelyekbe szintén virágokat ültettek – igazán jópofa!

Először arra gondoltam, hogy majd jönnek a barátaim, és együtt fogunk jókat kóstolgatni, jókat beszélgetni a pálinkáról. Szeretem a szerepköröm! Amíg igény van a szaktudásomra, amíg fontos a véleményem, addig szívesen foglalkozok a pálinkával. A Gyümölcs wellness központ egyben oktatóközpont is, Pach Gábor viszi a Pálinka Tanodát, gyakorlati oktatóhely is a főzde. „A Müller céget képviseljük, itt tudjuk a legjobban bemutatni a lepárló berendezés működését.” Már három éve annak, hogy a Gyümölcs wellness központ megnyitotta a kapuit. Eddig pálinka, szörp és kenyérlángos volt a menü, de az idén tervezik, hogy lesz lekvár, sör, sőt bor is. A Balatonra látogató vendégek, üdülőtulajdonosok igénylik a kézműves termékeket, szeretnének megfelelni az elvárásoknak. „Itt lesz a Balatoni termékek mintaboltja és bár nem a Balatonról származom, mégis nagyon bennem van a Balaton-érzés. Úgy szoktuk mondani, hogy nyáron a Balaton az ország legnépesebb városa. Nekünk itt az a legfontosabb, hogy a vendégeink jól érezzék magukat.”

Nem ritka, hogy teljes családok is betérnek hozzánk. A gyerekeknek homokozót is építettünk, hogy amíg a szülők kóstolnak, a gyermekek se unatkozzanak. Kaptunk már két kiscsibét, az egyik fiókát Pikolónak nevezték el a gyerekek, de lesz itt kacsa, bárány és még nyuszik is. Nem volt tudatos a porta megválasztása, de úgy tűnik szerencsés választás volt. A körtefán három fajta körte érik, az almafán kétféle alma, mert az előző tulajdonos, egy idős bácsi nagyon szeretett a fák oltásával kísérletezni. „Amióta itt lakom, már huszonöt gyümölcsfát ültettem. Semmit sem permetezünk, mert itt a gyümölcsök azért vannak, hogy a vendégek, a gyerekek nyugodtan csemegézzenek.”

A pálinka egy olyan dolog – fejti ki Gábor, miközben kitöltünk egy hideg sört – ha az ember komolyan foglalkozik vele, igazán nagy dolgokat lehet elérni. Nagyon keveset tudunk még a pálinkáról. Sok minden már átalakult, és át is fog alakulni. A tanítványaimnak is azt tanítom, ha így és így nyúlnak a gyümölcshöz, a pálinkához, valószínűleg jó eredményt érnek majd el. Az „így kell csinálni” helyett a tanítványoknak is inkább iránymutatást adok.

A Gyümölcs wellness központban szeretik az egyszerűnek mondott gyümölcsökből készült pálinkákat (és természetesen nem megy a többi gyümölcs rovására), mint az alma, kékszőlő, vagy törköly. Tavaly például a kékszőlő pálinka volt az első ami, hipp-hopp, elfogyott. „Három éve vagyunk itt, de már kinőttünk mindent.” Tervezik a vendégtér bővítését, mert volt már olyan eset, hogy majdnem harminc vendégük volt, akiket igazán nagy kihívás volt kezelni. Nyáron azt szeretik a Gyümölcs wellness központosok, ha kicsit borús az idő, mert akkor a Balaton vendégei szívesen kóstolják a pálinkákat.

Gyártattunk magunknak saját kóstoló poharakat, külön a gyümölcspálinkáknak, külön az érlelt tételeknek. Aki itt jár, biztosan rögtön észreveszi majd, hogy itt még a pálinkáspoharak is egyediek. Fogékonyak a vendégeink a szépre, például az érlelt tételeket kézzel tudják melegíteni a kóstolópohárban. A gyümölcsöket a környékről igyekszünk beszerezni, a sok év alatt egy igazi gyümölcs fan klub alakult körülöttük. Sohasem alkudozunk a gyümölcs vásárláskor, de ha nincs meg a megfelelő minőség, akkor elbúcsúzunk a gyümölcsgazdától.

Az elsődleges célunk Timivel és Tamással, hogy jót csináljunk, és aki bejön, hozzánk az jól érezze magát. Azon a napsütéses hétfőn, amikor a Gyümölcs wellness központban jártam, Raffai Tamás, főzőmester éppen a pálinkákról beszélgetett egy pálinkakedvelő házaspárral. Tényleg jó itt lenni!

„Legutóbb egy lengyel család tért be hozzánk, akik a kilátót tervezték meglátogatni, de néhány kedves szó és kellemes korty után már nem is volt olyan fontos az a kilátó” – búcsúzunk Gáborral.

Rajta vannak a Balatoni Gasztrotérképen, amely az idén már 250.000 példányban jelenik meg, és aki még nem ismeri őket, és a Fenegyerek pálinkáikat, akkor feltétlenül kóstolja meg ezen pálinka remekeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr7912536737

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Széppé teszi a szomjat 2017.05.29. 12:32:04

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A web mindent elbír. Írd csak le nyugodtan. A Heti sajtó a kincset és szemetet is összesöpri, ha jár vele bódulat. Hétszentség'17/21 2017. 05. 22. Aki huzamosabb ideje jár vendéglátó egységekb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása