epalinka

„Ez egy olyan szakma, ahová nem iskola kell, hanem rengeteg gyakorlat” – Pörbölyön Szőke Lajosnál jártam

2017. október 10. - Szabados János

„Számtalan kísérletet csináltam. Több mint 60 főzést, hogy megtudjam, melyik gabonacefre, hogy működik!” – kezdi Szőke Lajos, a Gemenc Distillery alapítója. „Háromféle égetésű hordót próbáltam ki”.

Szőke Lajos, aki már két gerinctörésen is túl van, azt meséli, hogy amikor hosszú heteken keresztül az ágyat nyomta, azon gondolkodott, mivel kösse majd le magát a nyugdíjas éveire. A barátai a pálinkát javasolták neki, illetve egyik holland ismerőse azt ajánlotta, készítsen holland gint.

A Gemenc Distillery udvarán éppen új hordók mérethitelesítse zajlott. „8-10 évet szánok az életemből arra, hogy létrehozzak egy terméket. A 0046-os valószínűleg az egyik ilyen alaptermékünk lesz.” Elmondja, hogy ő számozást használ a termékek megnevezésére, mert így a legegyszerűbb. A számok azt jelentik, hogy milyen gabonákból készülnek az alapszeszek.

A jelölés a következő:

  1. Maláta
  2. Rozs
  3. Árpa
  4. Kukorica
  5. Tritikale
  6. Zab
  7. Cirok
  8. Búza
  9. Köles

+ rizs

Tehát a 0046-os alaptermék malátából nullát, rozsból szintén nullát, árpából 40, míg kukoricából 60%-ot tartalmaz alapszeszben.

Úgy tervezi, hogy 5 hordónként, 525 literenként fogja majd palackozni a tételeket, a későbbiekben viszont félévente fog 1-1 új tételt desztillálni. Az osztrák whiskey főzdék a példaképei, mert ezek a kis főzdék manufaktúrákként működnek és egy-egy régiót ellátnak a termékeikkel. Itt, Pörbölyön is ez a cél. Lajos grain whiskey-t főz, ugyanakkor malátát is használ. „Én is szoktam fűszerezni a cefréimet, mint ahogy a húslevest, csak nem sóval és borssal, hanem úgy képzeld el, hogy egy darálásba teszek egy fánglival az adott gabonából.” Az üzemet 2019-től tervezik elindítani, és úgy számol, hogy 2020-ra jönnek majd ki az első kereskedelmi tételei. Ilyen háttér és infrastruktúra mellett nagyjából 12-15 ezer liter whsikey előállítása lesz szükséges ahhoz, hogy rentábilissá tudják tenni a vállalkozásukat.

Legelőször négy alapterméket kísérletezett ki a whiskey mester abban a reményben, hogy hátha az egyik beválik, de nagy meglepetésére mind a négy tetszett azoknak, akik kóstolták. Azt kell elérni, mint általában a whiskey házaknál, hogy legyen egy alaptermék, és ehhez kapcsolódjanak kiegészítő tételek. Jelenleg az érlelőben 14 fajta szesz érlelődik különböző hordókban. Háromféle égetésű hordót használ, kétfajta fát, tölgyet és akácot kombinál. Két óriás hordóban, amiben korábban szekszárdi kadarka érlelődött egy valóságos csodát szippantott ki és mutatta kóstolásra. Mindezek mellett gluténmentes termékei is lesznek, kukoricával, sárga kölessel, sőt már vörös whiskeyre is csinált kísérletet.

„A pálinkásoknak egyszerűbb a dolguk, mert van honnan tanulni. Én magántanuló vagyok, könyvekből és az internetről szerzem az ismereteimet.” Ezeket a termékeket minimum 3 évig érlelni kell, nagy türelem kell hozzá, mondja a szakember. 18-24 hónapos érlelés után már van valami értékelhető. Itt a gabona párlatnál mindent a hordó ad, a hordóval lehet kialakítani a készterméket. Lajos azt mondja, az a csodálatos a hordóban, hogy az a nyers gabonaszesz szépen lekerekedik, finomodik a hosszú hónapok alatt. Külföldön ez a mesterség általában apáról fiúra száll, vannak olyan whiskey lepárlók, ahol már a nyolcadik generáció viszi az üzemet. Ez egy olyan szakma, ahová nem iskola kell, hanem rengeteg gyakorlat. Egyelőre egyedül van a családban a whiskey-vel. Az évek alatt sokan jöttek, nagy lendülettel, mert tanulni akartak Lajostól, de ehhez a mesterséghez tényleg türelem kell, olyan embernek való, aki nyugodt természetű és belátja, hogy a munka gyümölcsére minimum három évet kell várni.

Lajos azt mondja, ha egy pohár whiskey-t a kezdeben tartasz, megnézed a színét és még jó illatúnak is ítéled meg, akkor nagy valószínűséggel meg is fogod kóstolni. Nem tartja kizártnak, hogy a későbbiekben a gin készítésével is megpróbálkozik, de egyelőre oda akar eljutni, hogy ha egy fogyasztó kezében tart egy palackkal a Gemenc whiskey-ből, akkor az legyen egy magas minőségű termék, és minden esetben tudják a fogyasztók, hogy mire számítsanak. Más üveg, más címke, más doboz kell ide, össze sem lehet hasonlítani a pálinkával – hangsúlyozza.

A több mint 6 éve folyamatosan tapasztal. Úgy fogalmaz, hogy a terveivel és a lehetőségeivel együtt halad. A Gemenc Distillery az interneten is megtalálható, a Gemenc whiskey egy nemzetközi cég lett. Nem ritka, hogy messzi kontinensek érdeklődő látogatói hívják fel Szőke Lajost, mert kíváncsiak, hogy mi folyik itt, Pörbölyön. Azt mondja, hogy voltak már Németországból, Norvégiából, Floridából, Kanadából, most éppen egy fiatalembert vár Svédországból. Mindenkinek szeretettel bemutatja a technológiát, meg lehet kóstolni a termékeket. Azt mondja, ha jönnek az érdeklődő vendégek, akkor felveszi a kötényét fotózkodik és kóstoltat.

Sokan, akik kóstolják a Gemenc whiskey-t, azt kérdezik, hogy miért nem hirdeti meg minél szélesebb körben a vállalkozását. Erre egyelőre az a válasza, hogy azért nem, mert még nem értek be a whiskey-ek a hordóban, egyelőre nincs mit palackozni. Sok helyen volt már kóstoltatni, és úgy látja, hogy a piac igényli a whiskey-ét. Már egy neves borászat is megkereste, mert azt vették észre, hogy a vendégeik sokkal inkább whiskey, mint pálinkakedvelők, ezért a boraik mellé ők inkább Gemenc whiskey-t kínálnának a vendégeiknek. Az az egyértelmű cél, hogy minél több olyan helyre kerüljön be a termék, ahol felbontják a palackot és kóstoltatják a whiskey-ket. „Versenyképes, amit csinálok, de egyelőre nincs ismertségem”.

Ellentétben a pálinkásokkal, a gabona egész évben rendelkezésre áll, a cefre nyomás alatt 3-4 nap alatt kiforr. Itt fütyülnek az erjesztő edények, mert az erjesztés során annyi gáz termelődik. Onnan tudja, hogy kiforrt az adott cefre, hogy már nem fütyül az erjesztő tartály.

Jövőben 500 hordóra szeretné bővíteni az érlelő kapacitását. Mutatja a híres hordóit, amelyeket már oly sokszor láttam az interneten. Az unokáinak érlel benne whiskey-t a születésük évétől. Azt mondja egy 50 literes hordó, tele whiskey-vel bármelyik nappalinak ékes dísze lehet. Sokan vásárolnak kerek születésnapra saját whiskey-t, amely a jeles napig Lajos érlelőjében alakul, kerekedik. Rendkívül különleges és izgalmas ajándéknak tartok egy hordó saját whiskey-t!

Egy whiskey lepárlóüzemnél nem a berendezések, hanem az érlelő a nagy érték, az az igazi kincs. Van olyan ír whiskey ház, amely már 30 éve nem főz alapszeszt, de a mai napig igen jól élnek az érlelőből, a whiskey-ből. Zárjuk a beszélgetést Lajossal, aki éppen egy olyan kockát fog a kezében, amit a whiskey hűtésére fejlesztettek ki. Nem jégkocka, nem hígítja, csak hűti az italt a pohárban.

Sok sikert kívánok Gemenc Distillery, erősen gondolkodom rajta, hogy az ötvenedik születésnapomra meglepem magam egy saját hordó egyedi Gemenc whiskey-vel!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr3012948625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása