epalinka

Az év első és legnívósabb országos pálinkaversenye a Palotaszállóban, Lillafüreden

Palotaszálló, Lillafüred

2018. január 27. - Szabados János

Immáron kilencedik alkalommal került megrendezésre a Quintessence Pálinkaverseny. Bámulatos! Pontosan 1739 pálinka és párlatmintát nevezett a magyarországi és a határon túli pálinkások elitje.

A magán- és bérfőzetők 1300, a kereskedelmi főzdék több mint 400 beküldött mintáját bírálta a 28 főből álló válogatott zsűri, melynek tagjai olyan minősített kóstoló szakemberekből állnak, akik hosszas előképzés, számtalan tréninggel a hátuk mögött, a pálinkák és párlatok íze, illata, valamint az adott gyümölcsre jellemző jegyek alapján a hazánkban elfogadott 20 pontos (ez esetben 4 x 5 pontos) bírálat alapján értékelték a beküldött mintákat.

Takács László, a rendezvény főszervezője a csapatával olyan egyedi számítógépes rendszert alkotott a versenyhez, a bírálathoz, amely a zsűri teljesítményét folyamatosan figyeli annak érdekében, hogy az egyes minták értékelése a lehető legobjektívebb legyen.

Nagyszerű érzés volt számomra, hogy a kilencedik Quintessence Pálinkaversenyen magam is részt vehettem. Jó volt találkozni a pálinkás szakmával, látni a büszke főzőmestereket, az arany, ezüst és bronzérmekkel a nyakukban. Igazi elismerés ez a szakmában, mind a magán- és bérfőzőknek, mind a neves kereskedelmi főzdéknek!

A barátokkal, ismerősökkel beszélgetve a legtöbben abban erősítettek meg, hogy ez az a pálinkaverseny, amelyen a legobjektívebbnek érzik a bírálatokat. A hagyományos gyümölcspálinkáktól kezdve egészen a különleges párlatokig, (mint az orgona virágából, vagy a számomra oly kedves zöldségekből készített párlatok) olyan különleges tételeket kóstolhattunk, amelyekről még a nem annyira hozzáértő orr és ízlelőbimbó is azonnal felismeri, szinte látja maga előtt azt a jonatán almát, vagy azt az illatos barackot, amely gyümölcsökkel a főzőmesterek olyan csodát tettek, hogy a pálinkát, a nemzeti italunkat a legmagasabb szintre emelték.

Érezhető a tételekben az a rengeteg munka, az a sok veríték, amelyek azért hullottak és hullnak továbbra is, hogy ezek a szakemberek a tudásuk legjavát adva kihozzák a gyümölcsökből a maximumot.

Az pálinkaverseny abszolút győztese az Árpád és Vadász Pálinka lett, akik a szakma egyöntetű véleménye szerint igazi szenvedéllyel dolgoznak azon, hogy ha lehet, saját magukat is felülmúlják évről évre. A teljes éremlista, a díjazottakról bővebben itt olvashatnak.

Abszolút érezhető a pálinka minőségbeli fejlődése. Takács László elmondta, hogy minden évben egyre jobb minőségű, egyre tisztább tételekkel neveznek a pálinkafőzdék, pálinkaházak, manufaktúrák. Kézzel fogható a javulás, amely folyamat a magyar pálinkának és az országnak is nagyon jót tesz.

A minőség emelkedésével egyenes arányban évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a verseny iránt. A főszervező azt mondta, hogy a Palotaszállóban egy talpalatnyi hely sem maradt kihasználatlanul. Sokan, a kereskedelmi főzdék szakemberei is úgy vélekednek, hogy ez az évről évre növekvő számú pálinka és párlatminta ‒ több mint 1700 tétel! ‒ már-már eléri azt a határt, hogy egyszerűen nem lesz az a szakavatott zsűri a talpán, aki ilyen gondos magabiztossággal értékelni tudja majd a jövőben. Nos, ezzel kapcsolatban nyugodt vagyok, mert az Ongai Kulturális Egyesület, és a ‒ jó értelemben ‒ igazi maximalista Takács László a biztosíték rá, hogy meg fogják találni a jövőben is a megoldást arra, hogy a verseny nívóját tovább emeljék!

Minden kedves olvasómnak azt ajánlom, ha még nem találkoztak ezekkel az igazi különleges pálinkákkal, akkor keressék, kóstolják, mert igazi élmény egy-egy korty, az Ongán érmes pálinka "megvizsgálása"!

További sikereket és még zamatosabb és illatosabb pálinkákat kívánok mindenkinek!

Köszönöm a lehetőséget az Ongai Kulturális Egyesületnek és személy szerint neked különösen Laci! Találkozzunk a X. Quintessence Pálinkaversenyen IS!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr5613605389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása