epalinka

„A pálinka önmagában is nagyszerű ital. De barátokkal körülvéve, ételekkel kóstolva egy igazi különleges élmény! „

a Lippai testvérekkel beszélgettem, Budapesten

2018. március 19. - Szabados János

Amikor legelőször Dénest megláttam egy fényképen egy pálinkafőző üst előtt állva, az volt az érzésem, hogy őt a Jóisten is pálinkafőző mesternek teremtette. A névválasztás, a Lippai testvérek, olyan magától értetődő, amikor Dénesre és Mihályra nézek. Most, miután személyesen is találkoztunk, még inkább megerősödött bennem, hogy ezzel a névvel számukra szinte biztos a siker!

Sokféle, különleges pálinkás emberhez és vállalkozáshoz volt már szerencsém, és sokszor az volt az érzésem, hogy itt-ott valami hiányzik. Van ahol az évszázados hagyomány, az apáról fiúra szálló mesterség mozgatja a pálinkafőzést, van ahol a kereskedelmi véna társult a pálinka szeretetével, de most Dénessel és Mihállyal beszélgetve érzem azt, hogy a két legfontosabb komponens, náluk jelen van. Ugyanis Dénes egy igazi szakember, aki a Legenda Sörfőzdénél évek óta sörfőző mester, és pálinkafőző mester is, elmondása szerint a pálinka valahogy mindig is kedvesebb volt a számára, a szíve csücske volt. Mihály egy fine dining jellegű éttermet irányít a VII. kerületben, ő az, aki a kereskedelmi tapasztalatait és szaktudását adja a vállalkozáshoz. A szakma és a kereskedelem kéz a kézben jár, nagyszerű!

„A Lippai testvérek nem csupán pálinkafőzde, hanem sör, lekvár, szörp, aszalvány, egy teljes portfólió akarunk lenni. A gyümölcs minden része hasznos, nincs felesleg.” – mondja Mihály. Nagyjából egy fél éve indították a Lippai testvérek-et, és a napokban jelennek meg a közönség előtt az első, előkelő, 0,35 l-es palackban csomagolt pálinkáikkal. Az első tételek a kökény, zéta szőlő, birs és egy vegyes, ami bodza-sajmeggyházasítás. Ahogy kóstolom a pálinkáikat, számomra megmagyarázhatatlan módon mások, mint a megszokott ízek. Dénest kérdezem, úgy válaszol mosolyogva, hogy oszlopos berendezéssel készülnek a pálinkáink, de kisüsti felfogásban. Úgy fogalmaz, „szélesre főzöm a pálinkáinkat.”

A Lippai testvérek vidékről származnak, Karcagiak. „Ha Karcagon bármelyik ajtón bekopogsz, az biztos, hogy lesz pálinka.” – mondja Mihály. „Találkoztam olyan emberrel, aki az elmúlt 50 évben kizárólag jó pálinkát főzött az elmondása szerint. Hát ez a tragédia.” A testvérek és oly sokan mások is annak idején csak a kerítésszaggatót ismerték. Dénes azt meséli, hogy amikor először kóstolt egy igazi, nagy odafigyeléssel készült Lepotica szilvapálinkát, először el sem akarta hinni, hogy ilyen is létezik. Mára már az országos versenyeken minden esetben arany vagy kategória győztes a Lepotica szilvája, de a kökénnyel is nagy sikereket érnek el évről évre.

Amikor a Dénes arra jutott, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékét választja, a család enyhén szólva idegenkedve fogadta az ötletet. Dénes egy vicces történettel világítja meg a családi ellenérzést, ugyanis vidéken 2010-ben a pálinkafőző karrier még aligha volt jövőkép.  Egy barát Imre napra ütemezte a cefre kifőzetését minden évben. Nos, a miértre az a „megalapozott szakmai” válasz jött, hogy Imre napon már elég kemény a talaj ahhoz, ha beállok az udvarba a cefrékért az utánfutón, akkor a kerekek nem teszik tönkre a pázsitot. Ez a „vidék”, a barát ma is ugyan ilyen „tudatosan” főzet pálinkát.

A kezdeti lépések megtétele után a családi és a baráti körben egyre nagyobb elismerést kaptak a pálinkáik. Karcagon még pálinka klubot is létrehoztak, ahol a gyümölcstől a cefrézésen keresztül mindenről beszélgettek, ami a pálinkával kapcsolatos. Mihály hangsúlyozza, hogy nekik a céljuk a Lippai testvérekkel nem elsősorban az anyagi haszonszerzés, hanem az, hogy minél többen minél jobb minőségű pálinkákat kóstoljunk, minél többen megtudják, hogy a pálinka világ legjobb párlata. Hiszik, hogy az. Egy fenntartható rendszerben gondolkodnak, amiben az alapanyag 100%-ban felhasználásra kerül. „Régen nem dobtak ki semmit, mindent felhasználtak” – mondja. Az a kifejezett tervük, hogy a pálinkák mellett söröket, szörpöket, lekvárokat is készítsenek. Sőt a gyümölcsök magjait is fel tudják használni. A sárgabarack magjából készült liszt például jó megoldás a gluténmentes étrendben a klasszikus lisztek kiváltására.

A Lippai testvérek pálinkák, jelenleg a Legenda sörfőzde pálinkafőző berendezésén készülnek. Minden egyes cseppjéért Lippai Dénes felel, ugyanis az összes tételüket ő készíti. A cél, hogy egyre többen ismerjék meg a pálinkáikat. Azt mondják, hogy ők az illatos pálinkákat szeretők helyett a klasszikus pálinkákat kedvelők ínyének kedveznek. Azokat a pálinkakedvelőket szeretnék elérni a tételeikkel, akik a sztenderdebb íz világot részesítik előnyben. Egyelőre kis mennyiségekkel dolgoznak, és azt mondják, hogy olyan gyümölcsökkel foglalkoznak és szeretnének foglalkozni, pálinkát készíteni, amelyek különlegesebbek, nem hétköznapiak. Egyetlen kikötést fogalmaztak meg maguknak, hogy addig fejlesztenek, amíg mindent ők maguk meg tudnak csinálni.

Végezetül Dénes és Mihály is elárul egy-egy titkot: Évekkel ezelőtt hordóba tették a saját whiskey-üket, mert ők is szeretnének egy mítoszt, hogy sok év múlva ők is előhúznak majd egy különlegességet a képzeletbeli cilinderből.

A másik pedig, hogy készülőben van a drinkpalinka.com webes felületet, hogy minden pálinkával és pálinkafogyasztással kapcsolatos információt elérhetővé tudjanak tenni a külföldi párlatkedvelők számára is.

Örülök a találkozásnak és sok sikert kívánok srácok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr5213751818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása