epalinka

„A bodzától abban a két hétben úgy nézünk ki, mintha Kamazon cseréltünk volna váltót.”

Etyeki Czimeres Pálinka – Joó Zoltán tulajdonossal beszélgettünk a pálinkaházban

2018. április 06. - Szabados János

„Rókusfalvi Pál tette fel Etyeket a térképre, ez nem vitás. Az Etyeki régió leginkább fehér szőlős régió, chardonnay, sauvignon blanc, zöldveltelini, szürkebarát, irsai olivér a jellemző szőlőfajták.” – kezdi Zoltán.

Az Etyeki Czimeres Pálinka egy klasszikus családi vállalkozásnak indult. Nagyon izgalmas, hogy a történet egy komolyabb mennyiségű fekete bodza cefrétől datálódik. Annak idején, legelőször nagyobb mennyiségű bodzapálinkát főzettek, majd érlelgették, kóstolgatták és úgy döntöttek, hogy pálinkafőzdét telepítenek. A beruházás 2008-ban indult, akkoriban itt nem volt semmi.

Csodaszép a birtok! Két halastavat is kialakítottak a területen, amely anno klasszikus pincesornak épült. Az egyik halastóba vegyes halakat, a másik halastóba fekete sügéreket telepítettek. „Apósom akarta, hogy fekete sügérek is legyenek itt.” – mondja Zoltán.

A családi vállalkozás hárompilléres, a pálinkaturizmus és a vendéglátás mellett tavasztól őszig a legerősebb pillér, az esküvők szervezése. „Akár 150 fő befogadására is alkalmas az esküvősátrunk!” – mutat a rendezvénysátorra a tulajdonos, az egykori biztonságtechnikai szakember.

Míg az esküvők májustól augusztus végéig töltik meg a birtokot, addig a pálinkaturizmus szinte egész évben folyamatos. „Komplett üzemlátogatás a program, végigmegyünk az üzemen, a technológián, majd itt, a kóstolópincében zárjuk a pálinkaprogramot pálinkakóstolóval.”

Az Etyeki Czimeres egyik előnye a pálinkakóstolás szempontjából, hogy közel van a főváros, könnyen megközelíthető. Sok esetben jelentkeznek be Budapesti vagy Pest környéki cégek pálinkakóstolásra, csapatépítésre.

13 féle gyümölcsből készítenek pálinkát, a sötét palackos sorozat az alap sorozat, az átlátszó palackos a prémium kategória a Czimeresben. Különösen büszkék az érlelt szürkebarát pálinkájukra, amely a 2017-es évben pálinka kiválóság lett. Most először kóstoltam szürkebarát szőlőből készült pálinkát hordóban érlelve, és nagyon meg voltam vele elégedve, jogos a pálinka kiválóság minősítés!

„A sógorom agrármérnök, ő felel a gyümölcsösért.” 40 hektár saját gyümölcsöst gondoznak és igyekeznek klasszikus pálinka gyümölcsfákat nevelni. A terv az, hogy a főzde gyümölcsigényének legalább a felét saját gyümölcsökkel tudják fedezni. Újfehértói fürtös, birs alma és birskörte, kajszi, szilva és körte a repertoár – mutatja sorban az ültetvényeket a dombról a halastavak mellől, ahol Melocco Miklós, Isten áldd meg a magyart szobra áll. A szobrot kifejezetten az ő kérésükre készítette a mester, ugyanis Zoltán apósa nagy tisztelője Melocco művész úrnak. 

Izgalmas, hogy itt Etyeken a technológia a föld alatt van. Két Mülller berendezés végzi itt a dolgát. A kérdésemre, hogy miért döntöttek a Müller mellett, a válasz az volt, hogy az induláskor körbenéztek a piacon, eljutottak Zamárdiba is, ahol akkoriban még Zimek úr is ott volt. Zimek úr készségesen végigmutatta nekik az üzemet, a folyamatokat és ez után nem is volt kérdés a számukra, hogy Müller technológia lesz az üzem lelke. Először egy berendezéssel indultak, majd duplájára bővítették a kapacitást. Most kettő, 220 literes, úgynevezett iker-üst szolgálja ki a kereskedelmi és bérfőzde igényeit.

„A 2012-es és 2013-as évben 15 ezer hektoliterfoknál is többet főztünk. A szezonban 3 műszakban megállás nélkül dolgoztak az üstök, de most, hogy szigorúbbak a szabályozások, változtak a bérfőzés adózási feltételei, nagyságrendekkel csökkent a főzés.” Joó Zoltán azt mondja, hogy ma már azt is sikerként könyvelik el, ha évről évre meg tudják tartani a volument.

Évente 10-15 ezer palack Czimeres pálinkát értékesítenek, a legtöbbet barackból és szilvából. Ha sorrendet kell felállítani a mennyiségben, akkor első a kajszi, utána jön szilva, meggy, a körte. Az ötletadó bodzából évente 3-5 tonnát dolgoznak fel. „A bodzától abban a két hétben úgy nézünk ki, mintha Kamazon cseréltünk volna váltót.” – mosolyog Zoltán.

„Málnával kezdődik a szezon, és amíg a szezon tart, addig nincs megállás. 75 ezer literes tárolókapacitásunk van, de van úgy, hogy ezzel is logisztikázni kell, hogy minden igényt ki tudjunk szolgálni.” Ilyenkor, szezonon kívül megy a karbantartás, a palackozás a címkézés. „Kézzel palackozunk és címkézünk, ha ilyenkor nem csinálnánk meg, akkor máskor nem is volna rá kapacitásunk. Összesen 5 fős a csapat, nincs külön címkézésre vagy palackozásra munkatársunk.” – mondja.

Pluhár Zsolt a főzőmesterek egyike éppen az őszibarack pálinkákat palackozta és címkézte, amikor találkoztunk.

Azért is szerencsés, hogy a föld alá telepítették a technológiát, mert nagyjából állandó hőmérséklet van a pincében, így az cefrék erjesztéséhez a klíma teljesen ideális. „Van úgy, hogy a kajszi és a meggy cefréink további hűtést igényelnek, de ezt külső hűtő berendezéssel oldjuk meg. „

A 40 hektár gyümölcsös mellett jól bevált külső gyümölcsbeszállítókkal dolgoznak. Igyekeznek a gyümölcsöket a környékről beszerezni, de a málnát például Nógrádból, a körtét Alsóbereckiből hozzák.

„Kizárólag tiszta pálinkákat készítünk és nem is tervezzük az ágyas tételeket. Az érlelt pálinkákat egyszer használatos fehérboros hordókban érleljük, amelyeket a felhasználás előtt meg is pörkölünk.

Az alap ízek 0,5 és 0,35 literes palackokban kerülnek a fogyasztókhoz, míg a különleges gyümölcsökből készült tételek, mint az érlelt, vagy a bogyós gyümölcsből főzött pálinkákat csak 0,35-ös palackban hozzák forgalomba.

„A cél, a további tervek az a külföldi terjeszkedés kellene, hogy legyen, de úgy gondolom, hogy nekünk, kis főzdeként egyedül ez lehetetlen. Csak összefogással lehetséges. A kormányzat részéről vannak ez irányú törekvések, abban bízunk, hogy ezek az erőfeszítések minél hamarabb sikerbe fordulnak.”

„Hamarosan kezdődik az Etyeki piknik, minden évben fenn vagyunk a Gasztro Sétányon, illetve a Győri Pálinkafesztiválon találkozhatnak velünk személyesen az érdeklődő pálinkabarátok. Egyébként főként a Dunántúlon erősebb a jelenlétünk, ott csaknem az összes megyeszékhelyen ott vagyunk a delikáteszekben, kézműves boltokban.”

Budapesten a Michelin csillagos Borkonyhában, a Zeller bisztróban és a Radovin-ban is elérhetők a Czimeres pálinkák.

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr8913813692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása