epalinka

Amikor a som virágzik, azt úgy mondják „somlik a hegy” – látogatás a Cornus pálinkák otthonában, a Somló Spirit Pálinkaháznál

2017. január 27. - Szabados János

 

Somlóvásárhelyen, a főzde területére érkezve hosszú percekig csodáltuk a Somló-hegyet Fehér Péterrel, a Somló Spirit Pálinkaház ügyvezető tulajdonosával. Csodálatos a látvány! Péter elmondta, hogy az elmúlt húsz esztendőben sokat fejlődött a borászat a hegyen. Könnyű körbejárni a pincészeteket, és a borturista könnyen nagyon közeli és közvetlen kapcsolatba kerülhet a borászokkal, ha kíváncsi és kóstolni akar.

Fehér Péter és Fehér Ernő, testvérek 2014-ben indították a Somló Spirit Pálinkaházat. „Az elején nem gondoltuk, hogy ekkora lesz, de ez lett belőle.” - foglalja össze Fehér Péter. A pálinkaház életre hívását megelőzően a testvérek távközléssel, telekommunikációval foglalkoztak, cégüket eladták, és 2014 óta a szenvedélyükért dolgoznak. Most tanulják a pálinkát – mondja Péter szerény szakmaisággal. A pálinkamesterük Simon Miklós, aki fiatal kora ellenére igen mély szakmai tapasztalatokkal rendelkezik. „Sokat gyűrtük egymást, de mára már tökéletes az összhang.”  - mosolyog az ügyvezető.

Honnan mégis az ötlet, miért éppen pálinka? – kíváncsiskodom. Annak idején, a hatvanas években a nagyapa már főzött pálinkát a piliscsabai termelőszövetkezet főzdéjében, de ennek vajmi kevés köze van ahhoz a gyönyörű, Ekler Dezső által tervezett, geotermikus energiával fűtött pálinkaházhoz, ahol éppen egy tölgyfahordóban érlelt Juhfark pálinkát kóstolunk.

Péter és Ernő mindig is szerettek utazni, szeretik felfedezni a különböző országok különlegességeit, ételeit, italait. Imponált nekik többek között a skótok whisky kultusza, hogy mennyi mindent építettek a whisky köré. Péter szerint nagyon jó a nekünk, magyaroknak, hogy van pálinkánk. Kiemelt lehetőség, nagyon jó minőségben előállítva olyan különlegesség, amivel csak a konyak, vagy a calvados veheti fel a versenyt. Abban bízik, hogy a pálinka sikerstory lesz, és úgy gondolja, hogy van helye Magyarországon a felsőkategóriás pálinkáknak, minőségi pálinkát előállító főzdét lehet nyereségesen üzemeltetni.

A napi ügyeket Péter viszi, a 15 fős csapatával, de a stratégiai kérdésekben minden esetben kikéri testvérbátyja véleményét. A Somló Spirit ötlete Pétertől származik, de már a legelső pillanatban is Ernő áldását kérte ötletére, aki akkor arra csak annyit mondott: „Csináld!”. Az a jó – mondja -, hogy Ernő kívülről látja a dolgainkat, és sokszor olyanokra is felhívja a figyelmemet, amit a napi munkában észre sem vennék. „A napi munkamenetbe nem folyik bele, de arra figyelünk, hogy a gyümölcsfeldolgozáskor mind a ketten ott legyünk”.

Évente 450 tonna gyümölcs feldolgozására képes a főzde, ennek ma jó, ha a felét használják ki. Kereskedelmi és bérfőzdeként is üzemelnek, de a kereskedelmi pálinkán van a hangsúly, a bérfőzés csupán a teljes termelésük tizede. Ennek ellenére a bérfőzést és a bérfőzetőiket igyekeznek megtartani. Főleg a Somló-hegy borászai közül kerülnek ki a bérfőzetőik, akik nagyrészt törkölyt és bort hoznak lepárolni, de a környékbeli gyümölcsösökből is hoznak gyümölcscefrét. A kereskedelmi főzéshez kialakult egy stabil gyümölcsbeszállítói kör, ezen a területen az a céljuk, hogy folyamatosan bővítsék a beszállítói kört.

Két Hagyó, egykörös lepárló berendezéssel dolgoznak, a technológiához szükséges gőzt pellet kazánnal fejlesztik.  Azért telepítettek Hagyó üstöket, mert egyrészt nagyon meggyőzőek voltak a többi, Hagyó berendezéssel dolgozó főzdéktől hallottak, az ottani tapasztalatok, másrészt, amikor csak lehet, igyekeznek magyar partnerekkel együttműködni. Ezen megfontolásból annak idején nem is engedtek olyan pályázókat pályázni a pálinkaház kivitelezésére, akik nem magyar tulajdonban voltak.

Van gyümölcsválogató asztaluk, minden beérkezett gyümölcs legelőször a válogatóasztalra kerül (egyszer egy vendégük le is fényképezte, ahogy a cseresznyét a válogatóasztalon kézzel válogatták), van továbbá birstisztító berendezésük. Kényesen ügyelnek arra, hogy magas minőségű, prémium pálinkákat állítsanak elő. A design, az épület, a pálinkás üvegek, a címkék mind azt sugallják, hogy ők egy modernebb stílus képviselői.  Nem akartak belemenni semmiféle árversenybe, ők egyértelműen a TOP-ba, a prémiumba pozícionálják magukat – fejti ki a tulajdonos. Ha az ember kiváló minőségű gyümölccsel, jól dolgozik és a megfelelő pillanatban választja el a frakciókat, a siker sem maradhat el.

Több mint húszféle pálinkát, illetve likőrt készítenek, az alapsorozat 42-es, van az 52-es és van a 62-es sorozatuk is, a likőrök 32 alkoholfokosak. A blendeléssel – bár izgalmas terület - egyelőre nem foglalkoznak, kivétel ez alól a kitűnő muskotályos pálinkájuk, amely egy Irsai és tramini szőlőpálinka házasítás. Az érlelés enyhe, illetve közepes pörköltségű, zempléni tölgyfahordókban történik, amelyek Sátoraljaújhelyről érkeztek, az ágyaznak friss és aszalt gyümölcsökkel egyaránt. A gyümölcsöket saját gyümölcsaszaló berendezéssel aszalják. Egy-egy új tétel fejlesztéséhez külső szakértőket is bevonnak. A 62 fokos birspálinkájuk életre hívása is egy „külsős” ötletnek köszönhető. „Próbáljátok meg a birset is, mert máshol is kóstoltam és finom volt!” – szólt a tanács, ami annyira jól sikerült, hogy azt lehet mondani, ez a főzde egyik legízletesebb terméke.

A napokban elhunyt Panyik tanárnő sokat segített a kialakításban, a technológiában, valamint ő állította össze a karácsonyi meggy és a mézes fahéjas alma likőrjük receptúráját. A mézes fahéjas alma egyértelműen a karácsony itala. Aki szagolta és kóstolta, mind azt mondja, hogy a karácsony jut róla az eszébe. „A likőrökre szükség van, a fiatalok nagyon kedvelik.” A budapesti Doboz szórakozóhelyen például ott vannak a likőrjeik a polcokon. Péter azt vallja, hogy inkább pálinka alapú italokat kóstoljanak, így szeressék meg a pálinkát és jussanak el a kulturált pálinkafogyasztáshoz a fiatalok, éppen úgy, ahogy az édes vörösborokkal kezdve jutunk el a száraz fehér borok élvezetéig. „Ma már nemcsak az ünnepi asztal mellett nyitunk ki egy üveg bort, azt szeretnénk elérni, hogy a minőségi pálinka se csak az ünnep itala legyen.”

A pálinkáik a lepárlást követően legalább fél évig acéltartályokban pihennek, addig kis túlzással rá se néznek a pálinkára. „Ha a főzőmesterünkön múlna, ő két évig is pihentetné, de a piaci igényeket is figyelembe kell vennünk, hiszen nemcsak magunknak, hanem a pálinkakedvelőknek készítjük a termékeinket.” – hangsúlyozza. Fél év elteltével kóstolgatni kezdik a pálinkákat, és akkor kezdik el csak palackozni, amikor a termék már komplex, „kikerekedett”.

A tavalyi évben 2 tétellel, az ágyas meggyel és a szilvapálinkájukkal neveztek a pálinka kiválóságok versenyén. A szilvájukat 3 csillagos, a meggyet ötcsillagos pálinka kiválósággá választották.  Nagy érdem, igazán szép teljesítmény egy ilyen fiatal főzdétől!

A Somló Spirit Pálinkaház prémium termékei Cornus néven kerülnek a palackokba. A cornus a som gyümölcsünk latin neve, habár a főzdének sompálinkája egyelőre nincs. A név kiválasztásánál a legfontosabb szempont az volt, hogy szépen csengő, egyszerű és a külföldiek számára is érthető legyen.

A főzde tavasztól késő őszig, hétvégén is mindenki számára nyitva áll. Ilyenkor maga Fehér Péter ügyvezető is beáll a kínáló pult mögé abból a megfontolásból, hogy első kézből tudja meg a visszajelzéseket, figyelje a vendégek minden rezdülését.

A tapasztalataik alapján a pálinkaházba érkező vendégeik a pálinkakóstolás mellett szívesen fogyasztanak ételeket, ezért az ételek mellé a Bogdán Pincészet borait is kínálják.

Most a legfontosabb, hogy minél többen megismerjék a pálinkáikat. Több mint 200 étteremben és szállodában már kérhetünk Cornust. Jelen vannak például az Anna Grand Hotelben (a legutóbbi Anna bál pálinkája a Cornus volt), a badacsonyi Hotel Bon Vinoban, a Flamingó Hotel Balatonfüredben, a Hotel Lotus Hévízben, és a közeli Dabrókai Csárdában, ahol a szívesen kínálják a környékbeli gasztronómiai különlegességeket a vendégeiknek. A Central Drinks, illetve Raiker nagykereskedésekbe is belistázták, és most tárgyalnak az Euro Family-vel, hogy a 12 prémium kategóriás üzletbe, nekünk fogyasztóknak is elérhető legyen ez a csodálatos, sokszínű és sokarcú pálinka!

Az egyik kedvencem az adagolófal, amelyet akár egy céges rendezvényre, vagy egy nagyobb bulira is rendelhetek, 3-tól 10 másfél literes palack Cornus ízzel.

Köszönöm, hogy a vendégetek lehettem Somló Spirit Pálinkaház, megígérem, hogy visszatérek!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr9312160317

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem Csíkol 2017.01.30. 12:23:25

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Csíki sör körüli médiavisszhang a Heti sajtó teljes egészét izomból lenyomta. Kár lenne hagyni, mert az élet-halál harcnak tűnő kamumarketing játszmánál fontosabb dolgok is történtek a világban. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása