epalinka

Akik kitaposták a pálinka eredetvédettség útját

látogatás a Várda-Drink csoportnál, Vásárosnaményban

2017. augusztus 07. - Szabados János

Csobolya Attilával és Szanyó Gyulával találkoztam. A Vásárosnaményi főzde 1952-ben nyitotta meg a kapuit. Az első földrajzi oltalom alá eső pálinkáink – a Szatmári szilvapálinka és a Szabolcsi almapálinka - eredetvédettsége a Várda-Drink-nek köszönhető. Miközben sétálunk a Naményi főzdében, Csobolya Attila üzemvezető, főzőmester elmondja, hogy akkoriban, az Európai Uniós csatlakozás idején Brüsszelből egyedül a Naményi főzdét nézte meg a z uniós küldöttség.

A majd hetven éves főzde gigászi kapacitásra képes! A magozó gépük – magánfőzdékhez képest- elképesztő, 5 tonna gyümölcsöt képes kimagozni óránként, ami azt jelenti, hogy naponta 2 kamion gyümölcsöt képesek feldolgozni. Attila elmondja, hogy a tegnap érkezett barack már az erjesztő tartályokban van. Csobolya Attila, aki tanárként végzett, 1990 óta, majd 30 éve irányítja az üzemet, fokozatosan szerezte meg a likőrmesteri, bírálói, kóstolói okleveleit, több neves pálinkaverseny zsűriének oszlopos tagja.

„Nem ritka, hogy 400.000 liter pálinkát főztünk egy évben, de amikor keveset főzünk, az is több mint 100.000 liter. Volt olyan évünk, amikor csak tavasszal 100 kamion almát dolgoztunk fel és az összes a hazai piacon került értékesítésre.” – hangsúlyozza.

A Vásárosnaményi főzde megújulás alatt van. A régi beton erjesztő tartályok megszűnnek, csupán mutatóba, emlékként egy marad meg belőlük. A helyükön csarnok áll majd, amely a gyümölcsfeldolgozást segíti, illetve az erjesztő tér kibővítését szolgálja. A hagyományos kisüsti főzőtér 950 literes üstökkel felszerelt, itt készülnek az eredetvédett Szabolcsi alma, és Szatmári szilvapálinkák, mert ezekhez az eredetvédett pálinkákhoz a kisüsti technológia is kötelező. „Most dolgozunk azon, hogy az eredetvédett tételeket a kisüsti mellett erősítő feltétes berendezéseken is elkészíthessük. Ha akarjuk, akkor hagyományos, ha akarjuk, akkor erősítő feltétes.” – összegzi Szanyó Gyula, aki sok egyéb feladat mellett legfőképpen az italok hordós érlelését vezeti a Várda-Drink csoportnál. Bevallom, hogy én még ennyi hordót egy főzdében nem láttam! Itt valami nagyon izgalmas dolog készül! Közel 500 hordóban folyik az érlelés, abban bízok, hogy erről hamarosan részletesen is beszámolhatok.

Az eredeti kisüsti berendezéseket az óta motoros keverőkkel, erősítőfeltéttel látták el, de mindig újítanak, javítják, fejlesztik, ami az erejükből telik. A kisüsti főzőtér a mai napig oltári kapacitásra képes, akár három óránként képes újabb és újabb felöntéseket lefőzni. Attila azt mondja, hogy alacsonyabb hőmérsékleten való lepárlással lényegesen jobb eredményeket tudnak produkálni.

Az évi lefőzendő mennyiséget minden esetben az eladási számokhoz igazítják. Folyamatosan főznek, minden évben, december közepéig, az ünnepekig mennek az üstök. Az összes munkafolyamatot a főzőmesterek végzik el, de minden esetben Attila dönt, hogy mikor, mit és hogyan főzzenek. „Ha nem tudok itt lenni, akkor is mindig vetetek ki a főzetekből a főzés során, és amikor beérek a főzdébe, az az első, hogy ellenőrzöm a mintákat.”

„Na, itt az időugrás” – vezet be az egylépcsős technológia főzőterébe Attila. 2005 óta Christian Carl egylépcsős berendezéssel is dolgozunk a kisüsti technológia mellett. 2005 januárjában mindössze két nap leforgása alatt beüzemelték az üstöt. Ez volt az első, érintőképernyős Christian Carl gép az országban, így kompletten. Ez a gép sokkal jobban automatizálható. Habár ezt sem hagyjuk magára, de a főzőmester sokkal nyugodtabban tesz-vesz az üzemben, amikor ezt a gépet felügyeli, amikor ezen főz.  „Az elő és utópárlati komponenseket mindig nézzük, szinte mindig van olyan, hogy a számítógép vezérlés ellenére is bele kell avatkozni a lepárlásba.”

A félkész termék rozsdamentes tartályokba kerül és utazik Kisvárdára, a Várda-Drink telephelyére, ahol hűtik, szűrik, palackozzák. A Várda Distillery exclusive sorozata, a Szatmári szilva kivételével minden esetben a Christian Carl berendezésen készül. (a Szatmári szilva eredetvédettsége miatt csak kisüsti technológiával készíthető egyelőre)

„Nos, a modern üzem megvalósulása a cél, ezt tervezzük, ezt egyeztetjük a tulajdonosokkal.” – mondja Csobolya Attila. „Az 1952 óta toldozgatott-foldozgatott főzde most megújul. A főzde épülete, a kóstolóház átépítésre kerül. Nagy múltú főzdeként megéltünk már hullámvölgyeket és hullámhegyeket, most éppen a hullámvölgyből megyünk felfelé. Igazán büszkék vagyunk arra, nagy hagyományokkal, sok éves tapasztalattal és lefőzött pálinkával rendelkező főzdénk a mai napig sikereket ér el. Az egyik Champion érmünket (aranyérmes pálinkák aranyérmese) egy olyan almapálinkával értük el, amit előtte egy kétezer literes tartályból - ami 8000 fél literes palack pálinkát jelent - fejtettünk le.”

A Várda-Drink a pálinkáit három kategóriában értékesíti: a Prémium pálinkáink a hagyományos ízlésű vásárlók nagy kedvencei, Hollóházi porcelán kulacsba töltött pálinkáinkat a legkiválóbb magyar ajándékok között tartják számon, Exclusive pálinkáink pedig több kategóriában, hordóban érlelve, ágyazva, különleges, illetve fajtaazonos gyümölcsökből készülnek.

„A pálinka is Hungaricum, a Hollóházi Porcelán is hamarosan Hungaricum lesz, külföldi vendégeink, Magyarországra látogatók tulajdonképpen kétszeres Hungaricummal térhetnek majd haza.” – foglalja össze Szanyó Gyula.

Az Exclusive Edition pálinkákhoz elegáns és exkluzív külső párosul. Minden üvegen tetszetős címke található gyümölcsfa motívummal, amelyen az arany szín dominál. A fahordóban érlelt pálinkák címkéinek a színe megegyezik a fahordó típusával. A címkézés manufakturális folyamat, így minden címkén megtalálható a pálinkafőző mester aláírása, a palack száma és az évjárat is. A pálinka ízét és illatát parafa dugó védi, amelynek a különlegessége a rézgyűrű EXCLUSIVE EDITION gravírozott felirattal.

„A szép külsőhöz tartalmas belső is párosul, ami idén valóságos aranyesőt eredményezett. A Destillatan az ország második legsikeresebb főzdéje voltunk, az Országos Pálinkaversenyen is nagyszerű eredményeket értünk el.”

Az Exclusive Edition elérhető on-line, a sorozattal találkozhatunk többek között a Gundelben, a Sofitel Hotel, a Chain Bridge éttermében, a La Perle Noire, a Múzeum Kávéház a Silvanus Hotel, és a Tatai Platán étterem itallapjain is.

Nagyszerű élmény volt Gyula és Attila! Köszönöm a nyitottságotokat és a kellemes estét, a beszélgetést a pálinkacsodák társaságában! A cseresznyefa hordóban érlelt cseresznyepálinka, amely az idei Pálinka Országkóstolón a legmagasabb elismerést, a TOP Pálinkakiválóság minősítést kapta, egy abszolút különleges élményt adott a baráti beszélgetés mellett!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr9412726390

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Korsót sűrűn emelgetve 2017.08.15. 09:26:22

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Én a kocsmába járok gyúrni, nem lehet megunni, majd Heti sajtót olvasok, hogy ne csak a test kapja meg a magáét. Hétszentség'17/32 2017. 08. 07. Deszkán könyökölve, haverok vidám kvaterkája k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása