epalinka

“Első pillanatban elvarázsol eleganciája, felkeltve a fogyasztó érdeklődését. Kellemesen muskotályos, erősen virágos, a rózsaolaj illatát is felfedezni véljük benne.”

Az Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyről és a Nemzeti Pálinkakiválóság Programról (összefoglaló nevén a Pálinka Országkóstoló) kérdeztem Szöllősi Editet, Raffai Tamást és Pavlicsek Csabát

2018. július 16. - Szabados János

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot a Földművelésügyi Minisztérium indította 2014-ben a Nemzeti Borkiválóság Program mintájára. A Minisztérium célja az, hogy átfogó képet adjon a pálinkapiacról a fogyasztóknak.

A Pálinkakiválóság Programot az Országos Pálinka és Törkölypálinka verseny előzi meg, amely sokak szerint hazánk legrangosabb pálinkaversenye. Egy 25 fős avatott pálinkabírálókból álló bizottság a 2014-ben kialakított egységes pálinka bírálati rendszer szerint értékeli a kereskedelmi pálinkafőzdék által versenybe küldött tételeket.

Raffai Tamást, a Pálinka Országkóstoló bíráló bizottságának az egyik tagját, a Gyümölcs Wellness Központ pálinkafőző mesterét kérdeztem a bírálat menetéről.

„A kiválasztást egy 2 napos pálinkabírálói tréning előzi meg, amely jól strukturált, figyelembe veszi az érzékszervi minősítés nemzetközi sztenderdjeit. A folyamat része például a triangulum teszt, amikor három mintából kell kiválasztani a két azonos, illetve egy különböző tételt és figyelik például a reprodukciós képességeket is, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk-e egy pálinkáról, amit korábban értékeltünk, pontosan ugyanazt a bírálatot adni, mint előtte.” – foglalja összeTamás

A 2 napos tréning után, a legmagasabb pontszámot elért 25 pálinkabíráló lesz az Országos Pálinka és Törkölypálinka verseny versenybizottsága.

„Nekem sikerélmény és elismerés volt, hogy részese lehettem a versenynek, mert csak néhány ponttal maradtam el a legjobb bíráló pontszámaitól.” – mondja Tamás. „Aki pálinkabíráló, az jó, ha évente két-három alkalommal megcsinál egy ilyen tréninget, hogy „edzésbe” tartsa magát. Ha nem kerülsz be a versenybizottságba, akkor is megéri, mert minden ilyen tréningen nagyon sokat lehet tanulni, fejlődni.”

A 3 napos versenybíráláshoz a Komáromi Monostori Erőd adott otthont. A zsűri az első és a második napon a majd félszáz kereskedelmi pálinkafőzde több mint háromszáz gyümölcspálinka illetve törkölypálinka tételeit bírálta. A verseny harmadik naprájára maradt az aranyérmes tételek közül a legjobbak, a Champion tételek kiválasztása.

„Annak nagyon örülök, hogy sok szép pálinkatételt kóstoltam és bíráltam a 3 napos verseny alatt, és ha kiemelhetek valamit, akkor a győztes Jázmin szőlőt, egy érlelt tokaji törkölypálinkát és egy nagyszerű fekete ribizkéből készült pálinkára emlékszem vissza szívesen.” – foglalja össze a szakember.

A Pálinka Országkóstolót követte 5 nap különbséggel a Nemzeti Pálinkakiválóság Program.

A Programra azok a versenytételek nevezhettek, amelyek az Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyen minimum ezüst minősítést kaptak.

Pavlicsek Csabát kérdezem, a kiválóság program zsűritagját, miben más a kiválóságok versenye, mint az ország pálinkájának kiválasztási folyamata?

„A Pálinkakiválóság bíráló bizottság teljesen másképp bírál, mint az azt megelőző versenyen. Elemeire kell bontani az összes pálinkát, részletesen elemezni az összes íz és illatkaraktert.” – hangsúlyozza.

Pálinkakiválóság szigorúan csak a legjobb minőségű, a legtökéletesebb versenytételekből lehet. Nagyjából úgy lehet megfeleltetni, hogy a 20 pontos pálinkabírálati rendszer szerint a minimum 18 pontosokból lehet a 3 csillagos pálinkakiválóság, a 19-20 pontosokból a 4-5 csillagos Pálinkakiválóság.

„A verseny harmadik, azaz utolsó napján már csak az 5 csillagosra értékelt pálinkatételekkel foglalkozunk. A tételeket visszakóstoljuk, és kézfeltartással szavazzuk meg, melyek legyenek a TOP Pálinkakiválóságok.”

„A 3-4-5 csillagos pálinka rendkívül magasan kvalifikált, tökéletes, eszméletlen jó, bombasztikus, de például ha egy meggypálinkában kicsit sok a magkarakter, akkor nem lesz 5 csillagos. Az 5 csillagos tételekből kerülnek ki a TOP Pálinkakiválóságok.”

„161 arany és ezüstérmes minősítésű pálinkatételt bíráltunk a 3 nap alatt, és az idei évben 46 TOP Pálinkakiválóság elsimerést osztottunk ki.” – mondja.

Pavlicsek Csabát, amikor arról kérdezem, hogy voltak-e olyan tételek, amelyek különösen elnyerték a tetszését, akkor egy borzag (gyalogbodza) pálinkát – gyönyörűen volt megkomponálva, iszonyatosan friss és virágos jegyekkel - és egy érlelt Néró törkölypálinkát emelt ki.

„A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot a minisztérium a Pálinka Nemzeti Tanáccsal közösen szervezi.” – mondja Szöllősi Edit, aki éppen az idei Pálinkakiválóságok könyv szerkesztésén dolgozik a csapatával. Azt mondja, hogy a Pálinkakiválóság Program azért jó a kereskedelmi pálinkafőzdéknek, mert egy szakavatott zsűri véleményt mond a nevezett pálinkáiról, továbbá a minisztérium a lehető legszélesebb spektrumon népszerűsíti a pálinkáikat.

A minisztérium rendezvényein bemutatásra kerülnek a nyertes pálinkák, rendelnek is belőle, társintézményeknek küldenek, valamint a külképviseletekre is visznek, promócióként. Idén először Düsseldorfban saját standjuk volt és a nagykövetségen a potenciális kereskedelmi partnereknek igyekeztek minél több pálinkás telefonszámot és e-mail címet is megadni.

Végezetül Editet is megkérdeztem, hogy volt-e kedvence a versenyen:

„A jázminnak nagyon örültem, a Néró törköly volt nagy meglepetés” –mondja. „Mindig azt szoktam mondani, hogy ezek a pálinkafőző mesterek ezek művészek, akik a pálinkákkal műalkotásokat hoznak létre. Nincs értelme és nem is lehet egy almát, vagy egy vadkörtét egy csonthéjas szilvával vagy egy madárberkenyével összehasonlítani. Egy a lényeg, hogy profin kell a pálinkát megcsinálni.”

Az ország pálinkája Jázmin szőlőpálinka lett a Brilltől, a legeredményesebb pálinkafőzde díját pedig az 1 Csepp Pálinka nyerte el az idén.

Gratulálok és egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr6814115559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása