epalinka

"Hogy igazán értékelni tudjuk a hazánk kincseit, ahhoz el kell hagyni az országot”

a szokásos év végi e-Pálinka összefoglaló

2018. december 26. - Szabados János

Kellemes ünnepeket kívánok kedves olvasóim, kedves pálinka barátok! A szokásokhoz hűen most egy bejgli és egy pálinka társaságában visszatekintek az elmúló esztendőre.

Emlékszem annak idején, a kétezres évek elején egy televíziós műsorban arról volt szó, hogy a magyar pálinka elindul hódító útjára és a borainkhoz hasonlóan minden magyar büszkeségévé válik majd. Abban az időben én is a hazai guggolós réteget erősítettem, amikor pálinkáról volt szó. Inkább leguggoltam a szomszédok, barátok ablaka előtt, amikor arra jártam, mintsem hogy pálinkával kínáljanak meg.

Csupán néhány éve találkoztam először olyan magas minőségű magyar pálinkákkal, amelyek a pálinkához való hozzáállásomat abszolút értékben megváltoztatták. A magyar pálinka ma, 2018-ban már ott jár, hogy elfogadott, szép és értékes ajándék, nagyszerű élmény, kiváló termék, a magyarok büszkesége. Ez a munka jó 15 éve kezdődött és szerencsére még nincs vége!

A magyar borokhoz hasonlóan változik a hozzáállásunk a pálinkákkal kapcsolatban. Egyre többen vagyunk, akik hajlandóak vagyunk többet is áldozni a munkáért a kiváló minőségért, amit a pálinkaházak a pálinka készítésére fordítanak. Azért, hogy az a palack barack, vagy bármilyen magyar gyümölcspálinka olyan élményt adjon a kóstoláskor, ami sokáig emlékezetes marad.

Bátran bíztatok mindenkit arra, hogy a külföldi ismerősöknek, barátoknak ajándékozzon pálinkát, hiszen a pálinka egy darab Magyarország és a pálinka mellé egy történetet is ajándékozhatunk, mert Magyarországon a pálinkát mindenki ismeri. És ha már ajándékozunk, akkor ajándékozzunk a legjobbaktól, mint a Márton és Lányai, Árpád és vadász, Agárdi, vagy olyan főzdéktől, amelyek számunkra kedvesek, jól beváltak.

A pálinka minőségellenőrzése még amatőr orrnak és ízlelőbimbónak is egyszerű. Ha a tulipános pohárba töltött pálinka az annyira emlékezetes Technokol rapid ragasztó, vagy a körömlakk lemosó illatát idézi, ha csak éppen tetten érjük, akkor az a pálinka nem alkalmas arra, hogy a barátainknak ajándékozzuk. Ha a pálinka savanyú, vagy csíp, azok szintén azok az intő jegyek, amelyek lefülelésekor óva intek minden kedves olvasót az ajándékozás gondolatától.

A régmúltban a pálinka az értékmentés itala volt, de ez a gondolkodás mára már teljesen megváltozott. Ahogy Kókány Tamás a TRiSPiRiT -től mondta nekem egyszer, arra kell törekednünk, hogy a pálinka a mi különleges italunk legyen, és azt kell megértetnünk a kóstoló barátainkkal, hogy ebből a magas minőségű nedűből csak korlátozott mennyiség áll rendelkezésre.  Ezen a gondolkodásfonalon maradva a pálinka hírnevét tovább tudjuk mi hazai pálinkarajongók öregbíteni.

És akkor jöjjön az idei TOP 5, az öt legnépszerűbb cikk az e-Pálinkáról:

Úgy tűnik, hogy sokakat érdekelt, amikor Naggyörgy Lacival beszélgettünk a kisüsti és az oszlopos pálinkafőzés különbségeiről. Laci a Wesslingben több ezer pálinka laboratóriumi mérését végezte el és ezekről a tapasztalatokról kérdeztem még az év elején.

Az ötödik legnépszerűbb cikk az e-Pálinkán tehát a kisüsti és az oszlopos pálinka szakmai összehasonlítása.

A negyedik a Lippai testvérek. Mihállyal és Dénessel éppen az első nyilvános pálinka bemutatójukon találkoztam és ott beszélgettünk, kóstoltunk. Továbbra sem változott a véleményem, szerintem Dénes az a pálinkafőző mester, akit már ránézésre is pálinkafőző mesternek teremtett a Jóisten.

A harmadik a Sarkadi Kisüsti Pálinka. Tóth Bálint főzőmestert személyesen is ismertem, mielőtt az e-Pálinkán a cikk megjelent róluk. Bálint minden esetben olyan szeretettel beszél a pálinkáikról és a családi vállalkozásról, hogy ember legyen a talpán, aki megállja, hogy kóstolót kérjen a kisüsti pálinkájukból.

A Medicina Hungariqum a második legnépszerűbb cikk volt 2018-ban. Emlékszem, hogy amikor Gadányi Alberttel a tulajdonossal és főzőmesterrel Táskán, a főzdében találkoztunk, Halász Jóska, aki 40 éve méhész is tiszteletét tette. Igazi, emlékezetes napsütéses pillanatok voltak!

Az idén a legnépszerűbb, az aki mindent vitt, az e-Pálinka történetében a legtöbb Facebook elérést a magáénak tudó történet a Buti Pálinka története volt. Minden eddigi népszerűségi rekordot megdöntött. Nagyon szerettem ott, Vönöckön a Buti Pálinkaházban lenni!

… és engedjenek meg nekem egy személyes kedvencet a 2018-as évből. Gábor és Pálinkaház aranyalma pálinkája számomra olyan benyomást tett, hogy minden kedves olvasómat arra bíztatok, ha teheti, kóstolja meg, mert az az aranyalma pálinka aszalt és friss almán ágyazva elmondja a saját történetét!

Köszönöm kedves pálinkaházak, hogy áldoztatok rám időt, hogy megismerhessünk titeket!

Csak így tovább, kellemes ünnepeket és kiváló pálinkákban és élményekben gazdag újévet kívánok!

A kép címe: Szabados János egy CRUXX Cabernet Franc pálinka társaságában.

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr7514515330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása