epalinka

„Amikor pálinkakóstolóra hívnak, akkor azt szoktam mondani, hogy szánjatok rá legalább másfél órát, amiből majd úgyis kettő és fél lesz, vagy maradunk reggelig!”

Beszélgetés a kaposvári „ablakos” Gáborral

2018. június 12. - Szabados János

„Semmi közöm nem volt a borhoz és a pálinkához. Műanyag nyílászárók értékesítésével foglalkozom, Kaposváron ablakos Gáborként ismertek meg.” – kezdi Simonyi Gábor, a tulajdonos, aki jelenleg a gyümölcspálinka készítő tanfolyam aktív hallgatója.

Annak idején csak úgy, belecsöppent a pálinka világába. Kreka Ferenc akkor éppen riasztót szerelt nála és észrevette, hogy Gábor udvarán kotyog egy cefre. Kreka Ferenc, aki nem mellesleg pálinkaversenyeket is szervezett, feltette a kulcskérdést: „Gábor, miért nem indulsz versenyen a pálinkáddal?” Kreka Ferenccel az óta is szoros a kapcsolat. Gábor az Igali bor és pálinkaversenyen először csak versenyzőként, majd pálinka bírálóként és ma már társszervezőként vesz részt.

Az első beszélgetés megtörtént, majd a következő fontos mérföldkő, amikor Gábor egy Kaposmérői bálban „új-bálozóként” barátságot kötött egy nagyvállalkozóval, aki az első igazi pálinkákkal kínálta. Az első igazi pálinkája egy Besztercei szilva volt, majd ezt követte egy kortyintás kajszi. „Azt kérdeztem ekkor, hogy hogyan lehet ilyen tökéletes pálinkát főzni?” – meséli „ablakos” Gábor a Somogyi Bor és Pálinkamustra Egyesület jelenlegi alelnöke.

„Tudat alatt is építettem az akkor már a még nem is létező brand-et.” –mondja. Lassacskán beleszeretett a pálinkába, egyre többször mesélt a pálinkáról, a pálinkakészítésről. „Egy pálinkaházat kapcsolatok nélkül lehetetlenség ma elindítani.” A GáBor és Pálinkaház is végső soron a nyílászáró üzletnek és a Gábor Ablak erős vevőkörének köszönheti, hogy elindult.

„Egyszer bartereztem egy hűtőházassal, akinek műanyag ablakok kellettek az üzembe, és cserébe adott másfél tonna kajszit. Ez volt az első komoly pálinkacefrém.” Az Igali versenyből megyei rendezvény lett. Az első megyei pálinkaversenynek a Gábor Ablak főtámogatója lett. A versenyre beérkező pálinkatételeket is a nyílászáró üzlet télikertjében gyűjtötték. „Akkor megfordult ott sok-sok ember és mindenki elcsodálkozott, micsoda jó fejek vagyunk, hogy ablakosként pálinkaversenyt-, és egy nemes ügyet támogatunk.”

Azt mondja büszkén, hogy csuda jó érzés volt a verseny eredményhirdetésén, amikor abban a patinás bálteremben - ahová akkor 250 boros-, pálinkás szakembert tudtak meghívni - kimondhatta, hogy Gábor Ablak a verseny fő támogatója. A versenyt követően jöttek a telefonhívások: „Gábor, ugye van pálinkád eladó?”.(természetesen nem volt.)„Egy év elteltével a pálinkaszerető-, kereső barátaim nagy örömére a nyílászáró üzlet mellett megnyitottam a GáBor és Pálinkaházat.

Csaknem 100 féle bor és 15 kereskedelmi pálinkafőzde több mint 90 féle pálinkája kapható a kiskereskedésben. „Körbejártuk az országot és megkerestük a számunkra legjobb borokat és pálinkákat. Beszélgettünk a termelővel és megkóstoltuk a termékét is.” Jelenleg kizárólag prémium minőségű borok és pálinkák kaphatók a pálinkaházban. Olyan magyar italok, amelyek a szupermarketek polcain nem érhetők el. „Ekkor már volt pálinkánk is, de ez sem volt így elég”- mondja. Nekünk a Te pálinkád kell Gábor!

 A GáBor és Pálinkaház engedett a nyomásnak. A tavalyi évben 17 tonna gyümölcsből készült a GáBor pálinka, az idén már 40 tonna cefre van tervben. Megépült a Gábor és Pálinkaház saját palackozó üzeme is, sőt az idén saját cefréző üzemük is lesz. Jelenleg 12 tételes a GáBor pálinkasor, 12 étteremben várják Gábort a pálinkái itt, Kaposváron. „Kellemetlen volt, hogy nem tudtam egy jó aperitiffel koccintani az üzlettársaimmal a kaposvári éttermekbe, így most első körben 2500 palack pálinkával indulok neki Kaposvár italos polcainak.”

Sőt! Gábor nagy szerepet vállal abban a folyamatban, hogy Kaposvár városnak saját látványfőzdéje is legyen, hisz benne, hogy nagyon jót tenne a városnak. Azt mondja, hogy nem az árakkal érvel, hanem inkább meghívja a környékbeli étterem tulajdonosait, séfjeit és arra kéri őket, kóstolják meg a pálinkáit és döntsenek, hogy kell vagy sem.

Van egy kis kóstoltató faházuk is, amivel vadászatokra, rendezvényekre mennek, ha hívják őket. Kaposvár szinte összes fesztiválján találkozhatunk majd velük. Azt mondja, hogy annak idején ő állt a pult mögött és beszélgetett a pálinkáról és abban hisz, hogy ezt csak így lehet elkezdeni. Ma is ott van, de nem a pult mögött, hanem a faház előtt. Nem pálinkát ad el, csak beszélget, mesél, koccint a vendégeivel.

„Imádom az embereket jobbra és balra csábítani a pálinkakóstolás útvesztőjében” – mondja. És az ágyas Golden, amiért különösképpen érdemes felkeresni a GáBor és pálinkaházat, vagy elmenni egy Kaposvár környéki fesztiválra:

„Az ágyas Goldennel egy igazán népszerű terméket hoztam létre Kaposváron, nagyon keresik.” – fejti ki a speciális technológiai fogásokat. Egészséges Golden almából almapálinkát főz, majd nem aszalt gyümölccsel, hanem nyers szeletelt Golden almával ágyaz. Az ágyat kétszer is cseréli a pálinkán. Amire elkészül, a nyers gyümölcs víztartalma hígítja ki a pálinkát a kívánt kellemes 41-es alkoholfokra mely csodálatos aranysárga színnel bír. Az ágyazás végén az alma héjában lévő frissességet kapjuk majd vissza az érzetben.

A soron következő rendezvény, ahol megkóstolhatjuk a GáBor sorozatot, a június 30-án megrendezésre kerülő Hangász Produkció szülinapján, melyet július elsején a Republic Szimfonik előadása koronáz majd meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr3514044218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása