epalinka

„Kevesen mondhatják el, hogy saját gyümölcsösből tudnak pálinkát főzni”

4 Centes Pálinkaház, Nyírbogdány

2017. július 17. - Szabados János

Kerék Tibor fogad vidáman a Nyírbogdányi pálinkafőzde tulajdonos ügyvezetője. „Egy megvalósult szakdolgozatot látsz!” – kezdi, de közben egyik szeme 450 literes Hagyó üstön van, hiszen hamarosan megindul a meggypálinka. Ahogy Tibor fogalmaz, nyakig vannak most a meggyben. „A kilencvenes évek elejétől gyümölcstermesztéssel foglalkozunk, Mezősi Gábor kollégámmal. 60 hektár gyümölcsössel gazdálkodunk. Van meggyünk, cseresznyénk, szilvánk, barackunk, körténk, és van még 50 hektár erdőnk is.” – mondja.

Kerék Tibor a Corvinus Egyetem Pálinkamester képzésén szerezte oklevelét, aki annak idején azért iratkozott be az egyetemi pálinkaképzésre, mert érdekelte a pálinka. A képzés során jutottak a társával, Mezősi Gáborral arra az elhatározásra, hogy pálinkafőzdét építenek. A főzőüst (amit itt nemes egyszerűséggel csak Süsünek neveznek), a kazán, az épület, a víztisztító, mind-mind a szakdolgozat része. Azért választottuk a duplafalú, háromtányéros, egykörös Hagyó-féle rendszert, mert egyrészt jó a kapcsolatunk Hagyóékkal, másrészt a segítség is sokkal hamarabb ideér Miskolcról, mint például Németországból. „Saját fúrt kútról megyünk, ezer liter arzénmentes, nullás puffer víz mindig a rendelkezésünkre áll. Gőzzel fűtjük az üstöt, de a Carborobot gőzfejlesztőnk emellett az egész épület fűtését is elvégzi. A gyümölcsös metszéséből kijövő anyagot daráljuk, ezzel fűtjük a kazánt.”

Tavaly, október 18-án indult a bérfőzde, Tiborék most azon dolgoznak, hogy 4 Centes néven életre keltsék saját kereskedelmi pálinkájukat is. „Amikor indultunk, felmértem a terepet, és kiderült, hogy húsz kilométeres körzetben nincs másik főzde.” – érvel Kerék Tibor. Nem panaszkodunk a mennyiségre, amióta megnyitottunk, többnyire a környékbeliek ide járnak a gyümölcscefréiket kifőzetni. Nem félek attól, hogy bérfőzdeként munkanélküliek leszünk. Korábban is ismertek bennünket, de nagy büszkeség a számunkra, hogy fiatal főzdeként már vannak visszajáró bérfőzetőink. Igaz, hogy a rendszer számítógéppel vezérelhető, de itt mégis hagyományos érzékszervi módszerekkel választják el a frakciókat. Tibor mosolyogva meséli az egyik bérfőzetőjükről, hogy amikor kóstolta az itt kifőzetett pálinkáját, a következőkkel köszönte meg a munkájukat: „Főnök, én ilyen jó pálinkát még nem ittam!”

Folyamatosan tanítjuk a bérfőzetőinket – nálunk az egyik szlogen az, hogy „a fától a pohárig”. Egyre gyakrabban érkezik jó minőségű cefre a főzdébe. Kis túlzással elmondható, hogy egész évben főznek. Azonban amikor igazán beindul a szezon, akkor naponta akár háromszor is felöntik a Süsüt. Arra kifejezetten ügyelnek, hogy még a legnagyobb pörgésben sem tartsanak 2-3 napnál több főzésre elegendő cefrealapanyagot a főzde területén. Izgalmas, hogy amikor tavaly elindultak, nyírfavízből és saját meggyből főzték az első tételeiket. Számomra ezért is különleges a Nyírbogdányi főzde, mert előtte még sohasem hallottam nyírfavíz-párlatról!

Zöldmezős beruházásként, 2013-ban kezdődött az építkezés, teljesen önerőből. Szembetűnő a főzde falain a címeres tégla „vakolat”. A címeres téglák a Nyíregyházi téglagyárból származnak, ahol minden brigádnak megvolt a saját címere. Az főzde fából készült részei, a gerendák pedig Tiborék saját erdeiből származnak.

A főzdébe érkezve bámulatos a rend és a tisztaság! Amikor a főzdébe léptem, azzal kezdtem, hogy atyaég, micsoda patika tisztaság van itt! A feleségem gyógyszerész! – mondja Tibor. Ő sokszor hangoztatja, hogy legyen mindenki a saját szakmájának a gyógyszerésze!

„Olyan főzdét igyekeztünk megépíteni, ahol a bérfőzetőink jól érzik magukat, nálunk az a cél, hogy kulturált körülmények között lehessen enni, inni, mulatni, jót vigadni! Azon vagyunk, hogy minél szélesebb körben megismerjenek a fogyasztók, megismerjen a piac. Elindítjuk a főzdében a párlatvezetést és ezek mellett „pályinka oskola” beindítását is tervezzük.”

Gyönyörű a környezet! A főzde épületéből kilépve, a diófa-sor mellett építették meg a kemencét. De ha már kemence, akkor legyen sparhelt is. De ha már sparhelt, akkor legyen grillező is. De ha már grillező, akkor tudjunk füstölt kolbászt készíteni, és húst is füstölni. Így épült meg a kemence-grillező-sparhelt-füstölő-bográcsozó, amelyben az idén húsvétkor már kenyértésztában sült sonkát is készítettek a barátokkal. Az asztalon most asztalt gyümölccsel kínálnak, hiszen Tibor jó barátságot ápol Varga Róberttel, az aszalvany.com ügyvezetőjével, de amikor beérik a dió, akkor abból is kerül a vendégasztalra.

És végezetül vidám dolog volt egy pálinkafőzdében szenteltvíztartót látni! A Nyírbogdányi főzde a helyi tiszteletes asszony beleegyezését kérte, mielőtt felszerelte a főzde falára. Nos, nem árulok el nagy titkot, ha abban a bizonyos szenteltvíztartóban különleges szenteltvíz van!

Köszönöm a lehetőséget és a cigánymeggy-orvosságot kedves 4 centes!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr5812669035

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Igyál vizet, a főnök fizet 2017.07.24. 21:46:12

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények. Ezt a kört én állom! Már ami a Heti sajtóba belefér. Hétszentség'17/29 2017. 07. 17. Egy friss tanulmány annak járt utána, hogy vajon hány évesen öregszünk ki a féktelen partizásból. Kiderü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása