epalinka

„Mennyivel más íze van a lakodalmas, üstben főtt húslevesnek, mint a kétliteres fazékban főttnek?” – látogatás Miskolcon, a Prekop Pálinkamanufaktúránál

2016. július 03. - Szabados János

A Miskolci Likőrgyár 100 éves múltra tekint vissza, 2004-ben a Miskolci Likőrgyár területén a tulajdonosok életre hívták a Prekop Pálinkamanufaktúrát.  Miskolcon Dr. Prekop Erzsébet vezérigazgató asszonnyal és Gombos Zsolt kereskedelmi igazgatóval találkoztam.

Dr. Prekop Erzsébet a Debreceni Agrártudományi Egyetemen agrárgazdaságtanból doktorált. 1989-től a Miskolci Egyetemen óraadó tanár, majd 1992-től a Miskolci Likőrgyár vezetésére kérték fel. A kezdetben rövid időszakra szóló felkérés a mai napig tart – mondja mosolyogva.

2004-ben, amikor a Prekop Pálinka megalapítása mellett döntöttek, a pálinka mesterség gyerekcipőben járt az országban, nagy kihívás volt a megfelelő technológia kiválasztása. Abban az időben az Agárdi Pálinkafőzde volt az egyetlen példaértékű vállalkozás, akikkel egyeztetni lehetett egy olyan volumenű elképzelés megvalósításáról, mint a Prekop pálinkafőzde.

A megalakuláskor Kristian Carl ajánlotta a berendezését, de egy nürnbergi élelmiszeripari kiállításon a Kothe standját meglátogatva a Kothe berendezés mellett tették le a voksukat. 2009-ben egy újabb berendezéssel bővült a főzde kapacitása, a két főzőüsttel a mai napig képesek a fogyasztói igények kielégítésére. Prekop akkori döntése Ulrich Kothe rézműves vállalkozásának komoly hírnevet hozott hazánkban.

Hűthető és fűthető erjesztő tartályokkal, a lehető legmodernebb, számítógép-vezérelt technológiával dolgoznak – emeli ki a vezérigazgató asszony. Az oszlopos, egykörös technológiában hisznek, mert a Prekop hívek a friss illatú és ízű, könnyed, kellemes tiszta pálinkát szeretik.

Az országban egyedülálló a bio pálinka sorozatuk, amelyek kizárólag vegyszermentes, az Aggteleki Nemzeti Park területéről származó vad gyümölcsökből készülnek. Ezek a vadcseresznye, vadkörte, vadalma,  som és kökény bio pálinkák, amelyekkel bio szállodákban, wellness hotelekben is találkozhatnak a fogyasztók, de a cég saját honlápján lévő webshopban,a Palinka.com web áruházban, vagy a Pálinkashopban is megvásárolhatóak.

A Prekop bérfőzde és kereskedelmi főzdeként is működik, a bevételének a nagyobb hányadát a bérfőzött pálinkák teszik ki. Gombos Zsolt büszkén mutatja a bérfőzetőik által, pálinkaversenyeken elért előkelő, közös sikereikről árulkodó okleveleket a főzde falán.

Kurucz Gábor főzdevezető – aki az évek során a Prekop pálinkafőzdénél tanulta meg a szakma csínját-bínját - éppen egy újabb lepárlást készített elő. Elmondta, hogy buzdítják a környékbeli pálinkakészítés iránt érdeklődőket a jó cefre elkészítésére.. Prospektusokkal, de személyes tanácsadással is segítik a bizonytalanokat. Ezen felül kialakítottak egy szaküzletet is, ahol a cefrézéshez az összes adalékanyagot egy helyen beszerezhetik az otthon cefrézni vágyók.

Ma még a megmaradt birscefréket főzik, és a borpárlatokat készítik, de itt a szezon a meggy, a cseresznye, a faeper ideje. A szezon beindulásakor a főzőmesterek száma megháromszorozódik, van két tapasztalt főzőmester segítségük, akik minden évben szívesen segítenek, amikor dübörög a gyümölcs és a pálinkafőzés.  Évről évre megszervezik a törköly hetet, amikor is csak törkölypálinkát főznek, hiszen a törköly a tulajdonságai miatt teljesen más bánásmódot követel, mint általában a gyümölcsök.

A legnagyobb mennyiségben a szilvából, a Gönci barackból (barackból egy évben akár 100-150 tonnát is feldolgoznak), birsből és a Szomolyai cseresznyéből értékesítenek hosszú évek óta - mondja Zsolt, a kereskedelmi igazgató. Fontos megjegyezni, hogy a Gönci barackpálinkát, ami eredetvédett Hungaricum lett, csak a gönci tájegységen belül működő főzdék hozhatnak kereskedelmi forgalomba. A Prekop pálinkafőzdén kívül jelenleg csupán két pálinkafőzde hozhat Gönci barackpálinka néven pálinkát forgalomba.

Ágyas sorozatuk az ágyas meggy, barack. A Prekop Míves termékeivel a Spar üzletekben, míg a Parittyás sorozattal az Auchan áruházaiban találkozhat a nagyérdemű, Szomolyai cseresznye és szilva gyümölcsökből. A Prekop magyarországi viszonylatban közepes nagyságú főzdének számít, a forgalom nagyban függ a nagy partnereik megrendeléseitől is.

A Gönci barackot állandó partnertől veszik, a bio sorozat alapanyagait Aggteleki nemzeti park területéről, az összes többi gyümölcsöt pedig onnan, ahonnan a legjobbnak értékelik az alapanyagot. Kezdetben 30 féle pálinkát hoztak forgalomba, egyszer még a bodzával is kísérleteztek. Mára letisztult a szortiment, és a kezdeti időszakhoz képest és a bogyósok kikerültek, a cseresznye viszont felkerült a termékpalettára.

A 2012-es, 13-as években a szabad pálinkafőzés hatását ők is megérezték, mint oly sokan a pálinkás társadalomban, de főzni folyamatosan kell, mert ha itt valami elfogyott, akkor nincs több, újabb idényre kell várni. Akkor kell tudnunk szállítani, amikor igény van rá – hangsúlyozza Dr. Prekop Erzsébet.

Itt a Miskolci Likőrgyárnál a szeszesitalgyártás mellett az ásványvíz készítésére is figyelmet kell fordítania a vezetésnek. Sokak számára újdonság, hogy a Lillafüredi ásványvíz is itt készül, illetve a Prekop pálinkákat is ezzel a vízzel hígítják a kellő alkoholfokra.

Arra törekszünk – mondja az igazgató asszony - ha egyszer a vásárlónk levette a pálinkákat a polcról, akkor olyan élményben legyen része, hogy legközelebb is a Prekop pálinka mellett döntsön. A lényeg, hogy a fogyasztó egy palack pálinkát kibontva felismerje a zamatos, illatos gyümölcsöt.

Szinte mindenütt találkozhatunk a Prekop pálinkáival, például a budapesti Airport Hotelben a Debreceni Belga étteremben, Aranyhordó fogadó és még számos helyen jelen vannak a termékeikkel.

A főzdét és a pálinkafőzés folyamatát szívesen megmutatják az érdeklődőknek. Személyesen üdvözölték már a Koreai, Indonéz, Kínai, Ukrán nagyköveteket a gyár területén, Miskolcon.

Köszönöm a lehetőséget Prekop Pálinkamanufaktúra!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr238863692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása