epalinka

"Egy pálinkafőzés össze tudja rántani a csapatot!" - látogatás a Bánki Pálinkaházban

2016. szeptember 29. - Szabados János

A Bánki Pálinkaház 2012. december 6-án, Szent Miklós, a pálinka védőszentjének napján nyitotta meg a kapuit, bérfőzetői nagy örömére. Szikora Zsolt, építési vállalkozó – akit 2015 évben a Pálinka Lovagrendbe választottak - és neje Szikora Katalin, valamint a fiuk, Szikora Dániel a tulajdonosok.

Zöldmezős beruházásként indult azzal a céllal, hogy legyen Bánkon egy olyan hangulatos pálinkafőzde, ahová az ember szívesen kilátogat, együtt van a barátaival, családjával, jókat esznek, jókat isznak, és amennyiben kedvük úgy tartja, egyúttal a kiforrott cefréjükből pálinkát pároltathatnak, éppen úgy, ahogy ez nagyapáink korában olyan jól működött! A régi iskolatársak, és a volt munkatársak már olyan ritkán tudnak találkozni, együtt lenni, egy pálinkafőzés, az össze tudja rántani a csapatot!

Higiénikus, tiszta a környezet, a minőség a legfontosabb, éppen ezért az indulást követően egyre több és több cefre érkezett a főzdébe, nagy volt az érdeklődés. Olyannyira – mondja Szikora Dániel, mezőgazdasági mérnök és pálinkamester – hogy az indulás óta nincs megállás, a rendszeres karbantartásokat leszámítva folyamatosan főznek. Volt olyan bérfőzetőjük is, aki ahelyett, hogy másik főzdébe vitte volna a kierjedt cefréjét, inkább hűtve tárolta, de ragaszkodott a bánki lepárláshoz.

Egy hagyományos, fatüzelésű, 250 literes kisüsti, és két éve egy egyedi tervezésű Hagyó-féle oszlopos berendezésben fortyognak a gyümölcscefrék, nem kell aggódni, hogy a saját cefre másik cefrékkel összeöntve kerül majd lepárlásra. A Szikora család nagyon ügyel a minőségre, náluk a 99%, az nem elég. Minél jobb a cefre, annál jobb pálinka lesz belőle!  A minőség itt is sokkal előre valóbb, mint a mennyiség. Kizárólag frissen szedett gyümölcsből készítik a pálinkákat, a bérfőzetőiknek tanácsokat adnak, hogy a következő cefrék még jobban sikerüljenek, de ha teszem azt, valakinek kedve szottyan pálinkához, a gyümölcs beszerzéstől, a cefrézésen keresztül egészen a palackozásig vállalják a feladatot.

A Bánkon bérfőzetőik közül egyre többen küldik versenyre a pálinkáikat, és büszkén újságolják a főzdében, amikor a pálinkájuk érmeket szereznek. Ragaszkodnak ahhoz, hogy az elismerések bizonyítékai a főzde falán kifüggesztésre kerüljenek.  

Két évvel ezelőtt, a Hagyó főzőüst beüzemelésekor merült fel először a kereskedelmi főzde, a saját pálinkák gondolata – mondja Dani - mára már 9 fajta gyümölcsből palackba is kerültek a kereskedelmi tételek, de a teljes szortiment 20 fajta gyümölcsöt foglal majd magában.

A Bánki pálinkafőzde néhány éve indult, folyamatosan tanulnak, fejlődnek. Bánkon egész évben erős a turizmus, de az igazi szezon májustól szeptemberig tart. Nem ritka, hogy Bánk népessége ebben az időszakban meg ötszöröződik. A helyi és környékbeli vendéglátóegységeken, hoteleken keresztül szeretnének fejlődni, de nem tervük túl nagyra nőni. Működik a családi logisztika, Dani két húga is besegít, amikor palackozni, zárjegyezni, címkézni kell. Júniusban indul a szezon a szokásos meggyekkel és cseresznyékkel, pálinkavacsorákat tartanak, csoportokat fogadnak. Amikor náluk voltam, Dani édesanyja a kemencében habkönnyű kenyérlángost sütött. Először volt szerencsém ennyire friss kenyérlángoshoz, ami néhány perccel azelőtt került ki a kemencéből!

Fesztiválokra, rendezvényekre is kitelepülnek, találkozhattunk velük az Esztergomi Sörfesztiválon, a Váci Sörfesztiválon, de a Kétbodonyi Szilvaszombaton is.  A szomszéd városban van egy kézműves sörfőzde, akik éppen akkor kezdték meg működésüket, mint Szikoráék, és olyan jó kapcsolatba kerültek a vállalkozásaikkal, hogy a fesztiválokra közösen járnak, így a fesztiválra látogató egy-egy pálinka mellé a kézműves sörökből is hörpinthet. Vannak kézműves tejtermékekkel foglalkozó barátaik, vadhúsokat forgalmazók, így az ide látogató vendégeknek akár egy egész hétvégés komplett programot tudnak szervezni, Bánkon pedig szállásügyben mindenki megtalálhatja a saját igényeinek megfelelőt, a superior hoteltől a vidéki panzióig bármilyet.

A főzde legelső érmes pálinkája a fekete berkenye volt, amely a Gyulai Pálinkaversenyen aranyérmes lett. A fekete berkenye és fekete ribizli pálinkájuk bekerült a legfrissebb, 2016-os Pálinka Kiválóságok Könyvébe, amely minden évben, 2014 óta kiadásra kerül. Zsolt azt mondja, a Bánki főzdében nagy hangsúlyt fektetnek a bogyós gyümölcsökből készült pálinkakülönlegességekre, mint a fekete ribizli, fekete szeder és a fekete berkenye, hiszen Nógrádot úgy is hívják, mint a bogyós gyümölcsök hazája.

Őshonos magyar állatokat is tartanak a főzde körüli farmon, és a főzde biztonságára Buksi, a puli, Balu és Hópihe ügyel!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr9811751961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása