epalinka

Szamosszegi Pálinka – „Tényleg mások vagyunk!”

2016. november 15. - Szabados János

Nálunk minden pálinka így néz ki – kezdjük a beszélgetést Dr. Bozsik Imrével, a Szamosszegi Pálinkaház tulajdonos-ügyvezetőjével. Imre – akinek kedvenc időtöltése, hogy sorra látogatja Európa gasztronómiai fellegvárait, aki néhány évvel ezelőtt mindent el tudott volna képzelni, csak azt nem, hogy rendszeresen pálinkát fogyasszon, ma azt mondja, ha ránéz egy Szamosszegi palackra, erős késztetést érez, hogy kinyissa és megkóstolja, mert tudja, hogy milyen élménnyel lesz gazdagabb.

Minden Szamosszegi Pálinka első osztályú olasz design üvegbe kerül palackozásra, francia és portugál dugóval ellátva (amelynek a felső része keményfából, Szamosszeg címerével, az alsó része parafából készül), egyedi tervezésű, kézzel ragasztott címkével ékesítve, fátyolfóliás csomagolásban érkezik hozzánk, fogyasztókhoz, éppen azért, hogy esztétikájában ne sérüljön.

Igen kevés pálinkagyártó cég mondhatja el magáról, hogy termékei kereskedelemben való megjelenése után fél-egy évvel már számos emblematikus étterembe és a legnívósabb szállodákba is bekerültek a pálinkái. Márpedig a Szamosszegi Pálinkákkal ez történt. A Michelin csillagos Costes és Costes Downtown éttermek, a világhírű Four Seasons Hotel Gresham Palace, a Babel Étterem, az Aria Hotel, a Boscolo Hotel Budapest, a Gundel Étterem, hogy csak néhány nevet említsünk a legismertebb partnereik közül.

A Szamosszegi Pálinkafőzde harminc éves múltra tekint vissza. 2013 óta 2 baráti család tulajdonában van. Az elmúlt években rengeteg fejlesztést valósítottak meg. Kisüsti technológiával, saját tulajdonú szabadalmaikkal védett fajélesztőikkel és pektinbontóikkal dolgoznak. A Szamosszegi Pálinka azért is különleges, mert ezekkel az adalékanyagokkal - amelyek 12 éves kutatás és fejlesztés eredményei – csak az ő pálinkáik készülnek. Ez az egyedi technológia lehetővé teszi a számukra, hogy a kisüsti és az oszlopos lepárlás erényeit egyesíteni tudják. A Szamosszegi termékek kifejezetten gyümölcsösek, testesek, olajosak és hosszú utóízűek. A kóstolás után még percekkel később is éreztem a csodálatos zamatokat a magvas szatmári szilvából, a kajszibarack válogatásból, a magvazott kökényből és a vadbirssel készült birsből.

Szamosszegen - a legtöbb pálinkakészítővel ellentétben, akik a minőségkiegyenlítést különböző évjáratok házasításával érik el – évjáratozzák a pálinkáinkat, így náluk ez az eljárás kizárt. Két különböző évjárat között mindig lesz különbség – emeli ki a tulajdonos. Minden új főzetet minimum 6 hónapig, de van, hogy 9-11 hónapig is pihentetnek. A pálinka 6-8 hónap elteltével rendeződik, összeáll, egész más arcát mutatja. A pihentetés után a tartályok úszófedelét leveszik, később óvatosan átkeverik, ügyelve arra, hogy a pálinka ne törjön. Ezt követi a „játék”. A főzőmester, a tulajdonosok és néhány sommelier barátjuk 40 és 60 fok között 2 fokonként végigkóstolja az új főzetet, és minden évjáratnál kiválasztják a legideálisabb íz – aroma – alkohol kombinációt mutató alkoholfokot. Szamosszegen nagyon is előfordulhat, hogy az idei év 43 fokos pálinkája a jövő évjáratban 45 fokos lesz, mert az adott évjáratnak éppen az áll a legjobban.

Kézműves pálinka az övék, és ehhez ragaszkodnak is. Bár a tulajdonosoknak néha szó szerint hátfájást okoz a címkézés, mégis minden esetben a palackozás és a címkézés – valamint a lepárláson kívül minden folyamat - kézzel történik. ”Nem vagyunk italgyár, előfordul, hogy egy-egy gyümölcsből elfogynak a pálinkák. Tavaly így jártunk a málnával” – mondja. A főzde évente 280.000 darab fél literes terméket is képes volna előállítani, ők azonban egyelőre a kapacitás töredékét használják ki, évente 12-15.000 palack pálinkát készítenek. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a prémium minőségű pálinkáikat gyümölccsel is le kell tudniuk követni. Éppen ezért vannak olyan Szamosszegi Pálinkák, amelyekből csupán 300 palackkal készült, de olyan is, amelyikből 3000. Ízek szempontjából közelítik a 30 félét, de egyelőre 22 féle ízben elérhetőek, hiszen vannak olyan tételek, amelyek ugyan már elkészültek, de még – ahogy Imre fogalmaz – a tartályokban rendeződnek.

Rövid időn belül áttérnek majd az ISO 22000 minősítésre. Nincs ízfokozó, nincs aroma, és mézezés sem. Náluk minden palackban az van, ami rá van írva: pálinka és desztillált víz. Nem tesznek almát a málna vagy a kajszi cefrébe, sőt a vadbirs pálinkájukhoz sem kevernek almapálinkát. Nincs rajtuk eladási kényszer, ők egészen más műfajban gondolják a pálinkával való foglalatoskodást, ám mind az ár, mind a kifogástalan minőség szempontjából így is felveszik a versenyt a legjobb hírű kereskedelmi pálinkafőzdékkel, emeli ki Dr. Bozsik Imre.

Nálunk nincsenek különböző „sorozatok”, azaz nem készítünk különböző minőségre utaló sorozatnevekkel ellátott pálinkákat. Csak egyfélét. A lehető legjobbat.

A környékbeli gyümölcsöknek tisztelegve igyekeznek minden évben kijönni egy-egy új termékkel, amely valamelyik endemikus, közeli, őshonos gyümölcsből készül. Pl. Lyánycsecsű alma, Batul alma stb. Fajtatisztán főzik a pálinkákat, így például a lyánycsöcsű almapálinkájukat csak és kizárólag ebből a fajtából főzik. Valamennyi szilva és almapálinkájuk uniós oltalom alatt álló eredetvédett termék, szám szerint nyolc, amelyből 7 már a kereskedelmi forgalomban is megtalálható.

Az idén egy olyan almafajtából terveznek pálinkát készíteni, amelyből az országban nekik van a legtöbb fájuk. Ha valaki kóstolta már a Batul almát, soha nem felejti el az ízét – mondja a tulajdonos. A Batul alma egy fűszeres, borízű fajta, amely a legtöbb területen meg sem él. Most van az első érés az ültetvényben és lehet, hogy évekig nem is főznek majd újra. A Szamosszegi Pálinkaház is rendelkezik saját gyümölcsösökkel, de vannak olyan gyümölcsfajták, amelyeket ők is vásárolnak. Vannak olyan évek, amikor adott gyümölcsből egyáltalán nem is párolnak. A cigánymeggy például az idén kimaradt, mert rossz volt a termés minősége.

Személyes kedvenceim a speciális pálinkáik, amikor a birshez vadbirset, a málnához vadmálnát tesznek. Az alma cuveé pálinkájuk megér egy külön misét, ugyanis Golden és Jonathan almapálinkájukat házasítva két – ezektől eltérő - almafajta gyümölcságyán érlelik mintegy 3 hónapig. Ilyen alma cuvée-t mind a két, Michelin csillagos Costes étteremben kérhetünk.

… és a magvas Szatmári Szilva… nos, ez az a pálinka, amelyet az országban ilyen erős magzamattal szinte csak ők állítanak elő. A szilvát maggal együtt cefrézik, és maggal együtt párolják le. Azt, hogy mennyi magot tesznek a cefrébe, azt mindig az adott évben döntik el számos paraméter figyelembevételével. Csodálatos pálinka!

Hordós érleléssel is kísérleteznek. Kizárólag eperfa, vagy Tokaj hegyaljáról származó olyan hordókban gondolkodnak, amelyekben autentikus szőlőkből készült borokat tartottak. Jelenleg mintegy 70 budapesti helyre szállítanak. Ezekben a hónapokban a külföldi kapcsolatok kiépítésén kezdtek el dolgozni lassan, lépésről lépésre. Van már webshop is, ahol a pálinkájuk elérhető, s a Facebook oldaluk is elindult. A csapatban három élelmiszeripari szakmérnök és egy nemzetközi reputációval rendelkező, elismert biotechnológus is dolgozik. Terveik szerint hamarosan a Várkert Bazárban tartandó Szamosszegi Pálinka Napokra is ellátogathatunk, hogy megkóstoljuk a pálinkáikat. Ami viszont már biztos, hogy 2016. november 26-án a Corinthia Hotelben megrendezésre kerülő Nagy Bordói Kóstolón kiállítóként vesznek részt, ahol lehetőség nyílik a valóban prémium minőségű pálinkáik kóstolására.

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr311962657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása