epalinka

Piros Vilmos Pálinkaház – első évben aranyérem!

2020. február 12. - Szabados János

Most a szívemhez legközelebb álló Piros Vilmos Pálinkaházat mutatom be. Miért Piros Vilmos? Mert Arató Vilmos a főzde tulajdonosa és főzőmestere, akit vörös hajjal áldott meg a jóisten, ilyen frappáns nevet talált ki a főzdének. Mosolygok, amikor elképzelem a pálinkáit a palackokban. Piros Vilmos szilva, Piros Vilmos barack, vagy Piros Vilmos vilmoskörte!

 A pálinkaház története 2016-ban kezdődött, amikor rábeszéltem Vilit, hogy végezze el a gyümölcspálinka gyártó tanfolyamot. Ezt követően 2 évig nem történt semmi a jeles OKJ-s bizonyítványt belepte a por és 2 év alatt egyébként is sokat felejt az ember – foglalja össze Vilmos.

Azt mondja, hogy az OKJ-s tanfolyam nagyon hasznos volt, erős elméleti és gyakorlati tudást is adott a pálinkafőzés elindításához. Egyetlen hiányérzete van utólag visszatekintve, hogy a cefrézésről nem igazán esett szó.

“A tanfolyam segít megérteni azt a rossz beidegződést, ha az ember nem rak tonnaszámra cukrot a cefrébe, abból nem is lesz semmi.”

Tavaly kezdte a szakmát, ugyanis 2019 májusában érkezett meg a berendezés. Boldogsággal emlékszik vissza, hogy annak idején Beleden vette át a főzőüstöt, ami egy kombi autóba be is fért. Otthon derült ki, a beszereléskor, hogy túl magas, nem fér be a garázsba, így nem volt más választás, faragni kellett a garázson.

Stvorecz Viktor és Göldner Emil voltak a tanítómestereim, akikkel még a gép érkezése előtt illetve jelenleg is sokat beszélek, sokat kérdezek. Igazán hálás vagyok nekik, mert nélkülük tuti, hogy nem tartanék itt, ahol most tartok.” – mondja. A Pálinka főzők és fogyasztók Facebook csoportot is ajánlja, hiszen sok hasznos tanács, információ cserél ott is gazdát.

Elektromos árammal működő berendezés mellett döntött, azt mondja jó döntés volt, hiszen ezt a gépet nagyon precízen lehet szabályozni, sokkal jobban mint egy gázüzeműt, vagy fatüzelésest.

A gyümölcsszezon a cseresznyével kezdődik pálinkás körökben, az első cefre, és az első főzet is cseresznye volt. “Akkor még nem volt magozóm, sem darálóm, emlékszem a cseresznye cefrémet a főzés előtt magoztam csak ki.”

Már az első főzés kis szerencsével jól sikerült, azonnal bele is szeretett a pálinkafőzésbe. “Ezzel a géppel élmény főzni!”

Következett a barack és jöttek az első nehézségek is. Jött a nyár, egyre melegebb lett, a cefréket a pincében pet palackokkal hűtötte, volt hogy megszaladt a sav és nem forrt ki a sok verejtékkel összeállított barackcefre. Amit már az első évben nagyon megtanultunk, hogy a gyümölcsszezon nagyon gyorsan elmúlik. Ha nincs terved, hogy honnan fogsz barackot szerezni, mire érik a barack, és észbe kapsz, már le is érett és nincs esélyed, majd csak jövőre.

Lassacskán a magozót és a darálót is beszereztük és elindult a “kisüzemi nagyüzem” munka mellett. Futószalagon készültek a bodzacefrék, az irsaik, a törkölyök a birsek a szilvák.

Minden cefre másképp viselkedik. Hiába a birsalma is alma, hiszen benne van a nevében, a cefrében egy fikarcnyi hasonlóság sincs közöttük. Vilmos azt mondja, hogy pálinkát főzni talán meg lehet tanulni, de cefrézni soha. Tudod mindig jobban csinálni, de minden cefre annyira más, hogy egy élet is kevés ahhoz, hogy kijelenthesd, te mindent tudsz a cefrézésről.

“Ezt nem lehet könyvből megtanulni, a cefrézés tipikusan az a műfaj, ahol a gyakorlat teszi a mestert.”

A Quintessence Pálinkaversenyen a Cabernet Franc szőlőpálinkája aranyérmes lett. Nagy dolog és büszkeség a még első évfordulóját sem ünneplő főzdének.

Azt mondja, hogy egy borász barátjától kapta a szőlőt, aki már évek óta főzet pálinkát a szőlőiből. Már a lepárlás után érződött, hogy nagyon jól sikerült a pálinka, mert a borász is úgy nyilatkozott, hogy igaz, hogy évek óta főzet másnál, de ilyen jól azelőtt még nem sikerült!

Arról kérdezem végezetül, hogy mik a tervei a jövőre nézve?

Azt mondja, hogy szeretne minél több gyümölcsöt kipróbálni, minél többféle pálinkát készíteni. De a kísérletezés mellett szeretne olyan pálinkákat is, amelyeket több évre el tud tenni és visszakóstolni 5-10 év múlva, mert azok a pálinkák, amelyeket még az ősszel készített, egész más arcukat mutatják néhány hónap elteltével.

Azt tanácsolja azoknak, akik most indulnak el a szakmában, hogy alaposan nézzenek utána, tapasztaljanak minél többet, mert a valóság mindig teljesen más, mint ami a könyvben le van írva.

Sok sikert kívánok magunknak Vilmossal a pálinka világában, egészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr2915471736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása