epalinka

Hamuban sült krumpli, kacsazsírral, ecetes hagymával és erdélyi szalonnával – látogatás Alsópetényben, a Szent Miklós Pálinkaházban

2017. január 06. - Szabados János

Az Alsópetényi Pálinkaház története Bander Kálmánnal, Kálmi bácsival kezdődik, aki 17 évig volt a főzde főzőmestere. A jelenlegi tulajdonosok 4 évvel ezelőtt döntöttek a főzde megvásárlása mellett. Kosztolnik János főzőmestert Skorka Tibor üzlettársával a méhészet köti össze. Mind a ketten aktív méhészek, innen a kapcsolat. 4 évvel ezelőtt az a ragyogó ötletük támadt, hogy a nyári méhészkedés mellett a pálinkafőzéssel is foglalkoznának, mert nyáron méz, télen pálinka!

Hagyományos fatüzelésű pálinkafőzde az alsópetényi és úgy érzékelem, hogy ez a hagyomány egy jó darabig így is marad, hiszen a bérfőzetők számára azt a lehetőséget is megteremtették, hogy akár a saját, hozott fával is lepárolják a cefréiket, így is segítve a pálinkafőzés költségeinek a csökkentését.

A Szeszfőzde megállónál szálltam le a buszról és innen csak néhány lépésre található a pálinkafőzde hangulatos épülete. Az Országos Kéktúra útvonala is éppen a főzde előtt vezet. Belépve Szent Miklós szobra fogad, amelyet a tulajdonosok Erdélyből hozattak. Kosztolnik János főzőmesterrel és Ernő bácsival találkoztam, akit János mosolyogva csak a főzde faigazgatójának nevezett. Ernő bácsi 25 évvel ezelőtt költözött Alsópeténybe, és az óta is a főzde szolgálatában állt és áll mai napig is. Ernő bácsi alapvégzettségét Ózdon szerezte, mozdonyfűtő és mozdonyvezető. Amikor arról kérdeztem, hogy milyen mozdonyokkal dolgozott, annyit mondott: „424-es. Akkoriban csak az volt”.

A főzdét a megvásárlást követően felújították, falakat bontottak, bővítettek. „Áprilisban vásároltuk a főzdét, és a felújítások elvégzését követően, szeptemberben már folyamatos volt az üzem” – mondja büszkén a főzőmester.

A hagyományos kisüsti technológiát 3 évvel ezelőtt egy vadonatúj Maurer Gép típusú egykörös rendszerrel bővítették, amelyet a saját igényeik szerint építettek be és az óta is folyamatosan, meghibásodás nélkül végzi a dolgát. A kisüsti rendszer – amely még az eredeti állapotában, 3mm-es dupla falú, kézzel hajtott vörösréz, acélpalásttal - 320, a Maurer, 300 literes. A kisüsti rendszer finomítóját a tavalyi évben egy az egyben újra cserélték. Az elmúlt években mind a két berendezést moshatóvá alakították.

A cél egyértelműen a környékbeli háztáji gazdaságok, bérfőzetők kiszolgálása. Itt sem öntik össze a cefrét mások cefréivel. Alsópetényben már 120-150 liter cefrének is alágyújtanak és lepárolják. Igyekeznek odafigyelni a több mint 500, folyamatosan bővülő bérfőzető ügyfélkörükre. Főleg a környékről, Rétságról, Vácról, érkeznek a bérfőzetők, de hoznak cefrét Budapestről, sőt Szarvasról is.

A „cefrézési kultúra lassan, de folyamatosan javuló tendenciát mutat” – húzza alá Kosztolnik János, amiben meglátása szerint a diszkrét tanácsaiknak is nagy szerepe van. A beérkezett cefrét minősítik, náluk is előfordult már, hogy amennyiben egy cefrét nem tartanak érdemesnek a lepárlásra, fájó szívvel ugyan, de visszautasítják.

A beérkezett cefrét a főzőüstök hulladék hőjével nagyon jól szigetelt, dupla falú rozsdamentes, földbe süllyesztett tartályokban melegítik elő, majd innen szivattyúzzák az üstökbe. Szilva, alma, szőlő, törköly, körte a legnépszerűbb cefre errefelé, de mostanában egyre több birset és málnapálinkát is készítenek.

A szezon a cseresznyével és a meggyel kezdődik Alsópetényben is. Igyekeznek a meggy és cseresznyeérési időszakot úgynevezett gyűjtőfőzésekkel is támogatni, amikor a bérfőzetőket megkérik, hogy a cefréiket próbálják azonos időpontra időzíteni. Ilyenkor általában szerdától péntekig folyamatosan főzik a meggy és cseresznyecefréket.

Megfordult a fejekben a kereskedelmi főzde lehetősége is, azonban a környéken nincs akkora mennyiségű, azonos, jó minőségű alapanyag, amire alapozhatnának, ezért a kereskedelmi főzde ötletét egyelőre elvetették. Most a legfontosabba cefre tárolási kapacitás bővítése!

„A kéktúrázók gyakran betérnek, érdeklődnek, fényképeznek, de a Kéktúra mellett sok a látnivaló a környéken. Két kastélyunk és egy országos hírű szemklinikánk is van a faluban!” mondja büszkén a főzőmester.

A főzde egész évben nyitva, minden érdeklődőt szívesen látunk pálinkára és mézre is!

Köszönöm a hamuba sült krumplit, a finom pálinkákat és a baráti vendéglátást Szent Miklós Pálinkaház, és nektek is, János és Ernő bácsi!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr8412104003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása