epalinka

Harmatrázó Pálinkafőzde – 400 hektár gyümölcsoázis Albertirsán

2016. május 06. - Szabados János

Úgy kezdődött, hogy Berkes Gézával végig terepjáróztuk a gyümölcsöst. 400 hektár gyümölcsösön gazdálkodnak itt Albertirsán és környékén. Van itt minden. Kajszi, szilva, birs, cseresznye, kaszálós málna, eper, alma, körte, szilva, a sorok között vadbodza és mi szem-szájnak ingere. Rengeteg gyümölcsfa van, gyakorlatilag januártól decemberig folyamatosan fő a pálinka. Géza, aki a főzőmesterség mellett a pálinkaversenyeken is bírál, azt mondja, itt annyi gyümölcs van, ha a leszakít egy kajszit és kóstolás után úgy találja, hogy alkalmas pálinkának, akkor gyorsan leszüretelnek belőle 30 tonnát.

A Harmatrázó története 6 évre nyúlik vissza, amikor Boldoczki Pál gyümölcstermesztő szakember úgy döntött, hogy pálinkafőzdét létesít. Pál nagyapja volt, aki a családban először pálinkafőzéssel foglalkozott. Annak idején pálinkafőzdét alapított, amely az államosítással az ÁFÉSZ kezébe került, de mára már újra a család tulajdonában van. Visszavásárolták a gyermekek és a főzde jelenleg is működik, bérfőzdeként Pilisen.

Történt egyszer, hogy Boldoczki Pál a családdal kerékpártúrán volt Zamárdi környékén, ekkor tértek be a Zimek pálinkafőzdébe. Itt látta meg először, hogyan is néz ki az a bizonyos másikfajta pálinkafőzés. Ezt követően a Fekete erdőbe utaztak Müller úrhoz, és megkérték a pálinkafőző megtervezésére. A Harmatrázó Müller lepárlóval dolgozik, amely spirálos, nem tányéros. (Először találkoztam ezzel a technológiai megoldással).  A találkozás után Müller úr eljött személyesen, és felmérte, hogy pontosan milyen gép kell Albertirsára, majd egy furgonnal 3 darabban le is szállították, és üzembe helyezték a berendezést.

Géza a gyümölcsösben csoportvezetőként kezdte, majd termelés irányító lett. Akkoriban Simsonnal járta a földeket és irányította a munkálatokat: „Szépen szedjél!”, „Száras legyen a cseresznye!”  15 év alatt megismerte a gyümölcsöket. „A gyümölcsöket megismerni nagyon nagy flash!” – mondja. 

A Harmatrázó név eredete, hogy a Boldoczki nagyapának minden reggel a tanyáról be kellett mennie a tanácselnökhöz, és el kellett mondania, hogy aznap mivel tervezi foglalkozni.  Reggel 8 órára kellett érkeznie és mivel a tanyán lakott, hosszú gyalogos út előzte meg a raportot. Korán kelt, és a csizmájáról a reggeli harmatot rázta reggelenként. Pilisen van a híres ösvény, amit Bodoczki nagypapa taposott ki. A név tisztelgés is nagypapa előtt.

Ott jártamkor kavics fajtájú cseresznyéből pálinka főtt.

A Harmatrázó 90%-ban kereskedelmi főzde, csak kis százalékban bérfőzde. A bérfőzés is inkább amolyan baráti szívesség.  Géza azt mondja, hogy a bérfőzés keretein belül is a gyümölcsösükből származó gyümölcsből készül a bérfőzetők pálinkája.  Egy évben általában 120 tonna gyümölcsöt dolgoznak fel. A kezdetekben a természetre bízták a cefre erjedését, spontán erjesztéssel dolgoztak, de így is az első cseresznye és őszibarack pálinkáik érmeket szereztek. Itt nincs érlelt, nincs ágyas.  Minden lefőzött és palackba került tétel elfogy. Az első féléves működést követően a pálinkáik közül 4 tételt az akkori Hundest pálinkaversenyre, és már ekkor 2 ezüst és 1 bronzéremmel jutalmazták a munkájukat.

Géza abban a szerencsés helyzetben van, hogy az óriási gyümölcsválasztékból dolgozhat. Megválogathatja azokat a fajokat, amelyekből a legjobb termékeket tudja készíteni. Sokat kísérletezett a szilvákkal, ma azt mondja, ha szilvapálinka, akkor azt csakis Elena szilvából főzi. Annak idején gondolkodott citrom, mangó párlatokon is, de egyelőre ezekből még nem került palackba párlat.

A Harmatrázó Vadásztársaság vadászházában rendszeresen rendezvényeket szerveznek (nemrég éppen egy disznóvágás volt itt), és az oda látogatók gyakran térnek be a főzdébe is, ahol egy pogácsa mellett kóstolhatnak is.

A Harmatrázó pálinkák is átlépték már az országunk határait. A Külügyminisztérium pár évvel ezelőtt a Tokaji Borklubot kérte meg, hogy 10 főzdét válogasson össze egy moszkvai látogatásra. A Rézangyal, Agárdi, Márton és Lányai, a Hunnium és a Harmatrázó is bekerült a csapatba, akik Moszkvában mutathatták be a magyar pálinkákat. Las Vegasban, a Cesar Palace-ban italbemutatót szerveztek, ahol szintén jelen volt a Harmatrázó, és mivel az államokba az alkoholra nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, a Harmatrázó ebből az apropóból az engedélyt is megszerezte. Ennek a bizonyítéka sokáig függött a pálinkafőzde falán. Sajnos a pálinka nem tudta megvetni a lábát, mert az amerikai vendéglátósok nem tudták bekategorizálni, nem tudtak mit mondani a vendégeiknek a pálinkáról, hiszen a pálinka nem whisky, nem likőr, és nem is gin.

15 fajta gyümölcsből készülnek a Harmatrázó pálinkák, 45 fokos a Classic, fekete palackos, míg a 40 fokos, Hajnal sorozat az átlátszó palackban van. Géza azt mondja, hogy egyszer csak igény jelentkezett a gyengébbik sorozatra. A Hajnal sorozatból a málna-cseresznye házasításhoz volt szerencsém, ami egy igazi gasztro-élmény volt a számomra, mert a csodálatos illata mellett igazán markáns karaktere van a 40 fokos erőssége ellenére is.

A Harmatrázó pálinkáival az ország több pontján is találkozhatunk.  Vidéken Szolnok, Veszprém, Bicske, Villány Eger, Kecskemét Szeged egy-egy pontján, illetve Budapesten a Kekszben, a Csipeszben, a Pivoban, Képzeld el-ben, az Alabárdosban és a Costes downtown-ban is.

A vendégkönyvet lapozgatva járt már itt Áder János, az Irie Maffia, a szlovák nagykövet, kínai csoport, sőt a Rendőrtiszti főiskolának is volt itt már kihelyezett képzése.

Köszönöm a pálinkákat Harmatrázó! A kérdésemre, hogy hogyan juthatok Harmatrázó pálinkához, azt a választ kaptam, ha írok egy e-mailt, akkor szívesen elpostázza nekem is és mindenki másnak is. info@harmatrazo.hu.

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr618691000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása