epalinka

Régen a pálinkafőzés egy ünnep volt a faluban!

Táskán jártam a Medicina Hungariqum Pálinkaházban

2018. március 11. - Szabados János

„Mi a kisüstihez szoktunk hozzá!” – kezdjük a beszélgetést Gadányi Alberttel, a Pálinkaház tulajdonosával. A Medicina Hungariqum Pálinkaházzal és a termékeivel először az idei Quintessence Pálinkaversenyen találkoztam, ahol az aranyérmek mellett kategória győztes pálinkájukkal hívták fel magukra a figyelmemet.

„A bérfőzésért a Gyuszi, a kereskedelmi tételekért én vagyok a felelős, Móni, a feleségem a jövedéki bevallásokért-, a marketinget és az értékesítést pedig Zsolt és felesége Évi fogja össze.” – mondja Albert.

A pálinkafőzde története majd egy évszázados. A jelenlegi szeszfőzde épületét, ahol most beszélgetünk, az 1920-as években építették. Az első főzőmester Palacskó István volt, akit a környéken csak Amerikás Pistaként becéztek, ugyanis Palacskó István megjárta Amerikát, mielőtt Táskán főzőmester lett. A II. Világháborút követően államosították a szeszfőzdét, a Lengyeltóti ÁFÉSZ üzemeltette, majd 1950-től a helyi termelő szövetkezet vásárolta meg. Egészen 1987-ig Gróf Gyuri bácsi párolta itt a környékbeli cefréket. 2003-ban a Gadányi család tulajdonába került, Albert édesapja vásárolta meg.

A tényt, hogy a Medicina Hungariqum Pálinkafőzde újra a környékbeli bérfőzetők és a pálinkakedvelők szolgálatába áll egy klasszikus baráti grillezés és ötletelés előzte meg.

Történt ugyanis, hogy Albert Herczeg Zsolt barátjával egy-két whiskey megkóstolása közben azon gondolkodtak, hogy mit tudnának ők, mint jó barátok együtt, közösen csinálni. Akkoriban a szeszfőzde zárva volt, de Albertnek megszületett az ötlet a fejében: „Faternak van egy ilyen kártya a kezében, használjuk ki!”

„2012-ben újra nyitottunk, a környékbeli bérfőzetőket szépen lassan visszaszoktattuk a főzdébe.” – mondja a tulajdonos. 2013-tól a megnövekedett érdeklődésre való tekintettel Bogdán Gyula (Gyuszi főzőmester) csatlakozott a csapathoz.

„Amikor újra nyitottunk, sokat győzködtem a bérfőzetőinket, hogy a pálinkáikat inkább desztillált vízzel, mintsem utópárlattal hígíttassák be. Azt tanácsoltuk nekik, hogy a cefrének valót lehetőleg a fáról szedjék, de ha ez nem lehetséges, akkor a feldolgozás előtt mindenképpen mossák meg a gyümölcsöt. Mára nagyot fordult velünk a világ! Sok olyan bérfőzetőnk van, aki kifejezetten pálinkához nevel gyümölcsfát.” - meséli Albert.

Régen a pálinkafőzés igazi ünnep volt errefelé. A búcsú után a legnagyobb esemény. Ilyenkor teljesen mindegy volt, hogy kinek a pálinkáját főzték a szeszfőzdében, a falu összegyűlt, kártyáztak, iszogattak, beszélgettek, amíg főtt a cefre.

Nagyon rendben van ez a kis főzde itt Táskán! Egyelőre egy kisüsti berendezés szolgálja ki mind a bérfőzők, mind a kereskedelmi főzde igényeit, de Albert büszkén mutatja a jövőt, egy 600 literes egylépcsős lepárló berendezést, amihez már csak egy gőzkazán és néhány próbafőzés hiányzik, hogy teljes kapacitással hadrendbe állítsák. Csillog a főzde a tisztaságtól. A falak plafonig csempézve vannak abból a meggondolásból, hogy így egy vízsugárral az egész főzdét, a falakat is le tudják mosni. „Élelmiszert állítunk elő, megköveteljük a tisztaságot” – mondja a tulajdonos.

2014 óta van kereskedelmi engedélyük, azóta készülnek a Medicina Hungariqum pálinkák az üzemben. „Azt szeretnénk, ha a kereskedelmi forgalmunk folyamatosan növekedve egyre nagyobb bevételt hozna, ugyanakkor a bérfőzést is tovább szeretnénk folytatni.”

Eperrel és málnával kezdődik a szezon, majd a cseresznye, meggy, alma, körte, szilva, szőlő következik. Törkölyt csak akkor kezdenek főzni, ha a gyümölcsszezonnak vége.

Albert azon alapos főzőmesterek egyike, aki minden egyes gyümölcscefre készítésekor, a feldolgozás előtt szúrópróbaszerűen kettévág egy-egy gyümölcsöt, hogy biztos legyen abban, hogy a gyümölcs belülről is egészséges.

A frissen elkészült kóstolóhelyiségbe lépünk, ahol 8-10 ember kényelmesen elfér, és itt simán megvárhatja a saját cefréje elkészülését a csapat. „Ez az egyetlen helyiség, ami nincs bekamerázva az üzemben. Érezd jól magad! Úgy szoktuk mondani, hogy ami itt történik, az maradjon is itt.” – mosolyog Albert.

A Medicina Hungariqum pálinkák 44 fokosan kerülnek a palackokba, egyedül a szilvájuk 42 fokos. Az új főzéseket minden esetben tesztelik frissen is és néhány hónap pihentetés után is.

„A tavalyi év végén szeptemberben jöttünk ki az ágyas tételeinkkel, meggy mámor és barack mámor fantázianévvel. Az ágyas tételeket 50%-os alkoholfokon kínáljuk a fogyasztóinknak. Vannak már hordós, érlelt kísérleteink is, tölgyfahordóban Irsai pihen, a vegyest és a törkölyt pedig akácfa hordóban érleljük.”

A Medicina Hungariqum a bővítések ellenére is méretét tekintve meg akar maradni családi pálinkafőzdének. Albert úgy fogalmaz, hogy csak addig akarnak bővülni, amíg még mindent átlátnak, amíg minden kezelhető méretű a számukra.

Saját gyümölcsösét is nagy odaadással gondozza, cseperednek a Szomolyai cseresznye, a Konstantinápolyi birs, a fürtös meggy és a Húsvéti rozmaring alma csemeték a közeli pincesoron.

Éppen búcsúztunk egymástól, amikor egy kedves vendég, a szomszéd Halász Jóska toppant be és tette tiszteletét. Halász Jóska 40 éve méhészkedik és a pálinkának is igazi rajongója. Amikor megkérdeztem, hogy készíthetek-e róla is egy fotót, csak annyit mondott: „Szerencse, hogy reggel megborotválkoztam!”

A Medicina Hungariqum pálinkákkal a Budapesti Alterego-ban, a Kistücsök étteremben, valamint a Hévízi Carbona szállodában is találkozhatunk. Mindenkit arra bíztatok, hogy találkozzon és kóstolja is, mert ők itt Táskán nagyon értik a dolgukat!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr4013731848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása