epalinka

1731-ben Harruckern báró kijelentette, legyen Gyulán sernevelde és pálinkafőzde is! - Gyulai Pálinka manufaktúra, az ékkő az ékszeres dobozban

2016. május 20. - Szabados János

Gyulai Pálinka manufaktúra – Az ékkő az ékszeres dobozban

Adamink Anikóval, a Gyulai Pálinka Manufaktúra ügyvezetőjével és Fabulya Attila, regionális értékesítő és marketingessel találkoztam Gyulán. A manufaktúra tulajdonosa a Mindshare médiavállalkozás feje, Somlói Zsolt. A tulajdonos kortárs művészetet pártoló műgyűjtő, aki mindenben, így a pálinkában is csak a tökéletessel éri be.  Olyan főzdét álmodott meg, amely csak kiváló minőségű pálinkákat állít elő. Azért döntöttek a gyulai alapítás mellett, mert olyan térséget kerestek, ahol már megvan a pálinkához való kötődés. Mivel Gyulán nagy hagyománya van a pálinkának - gondoljunk csak a Gyulai Pálinkafesztiválra – a döntés szinte magától értetődő volt.

Anikó, az ügyvezető, a főzőmester, az élelmiszer mérnök, a pálinkamester, a pálinkabíráló, az élelmiszer mérnöki diplomájának a megszerzése után 2008-ban csatlakozott a csapathoz, mert alföldi leányként a bor helyett őt sokkal jobban vonzotta a pálinka.

Attiláé a vidéki értékesítés, ő felel a kóstoltató házért, a kihelyezett kóstoltatásokért is, valamint van egy Pálinka boltjuk is a Gyulai vár közelében, amit szintén Attila vezet. A Gyulai Pálinka manufaktúra 11 fős csapatából csupán 2 csapattag van Budapesten, a többiek Gyulán.

A manufaktúra megalakulásakor az volt a cél, hogy kizárólag prémium minőségű pálinkákat készítsenek. Anikó kihangsúlyozta, hogy ehhez a mai napig tartják magukat olyan mértékben, ha úgy gondolják, hogy a lepárolt pálinka nem éri el a kívánt minőséget, akkor az nem kerül palackba. A kezdet kezdetén vásárolták a gyümölcsöt. Gyula híres a lokálpatriotizmusáról, ezért folyamatosan arra törekednek, hogy lehetőség szerint a környékbeli gyümölcsökből dolgozzanak.  A szilva, az alma, a kökény és a faeper is a környékről származik.  A szőlő, barack, vilmoskörte, málna alapanyagok pedig az adott gyümölcsre legjellemzőbb területekről érkeznek. Már a megalakuláskor azt látták, hogy a prémium minőségű gyümölcsöket a hazai termelők főként külföldre értékesítik, ezért kialakítottak 15 hektár saját gyümölcsöst is.  Van már saját barackjuk, bodzájuk, birsük, almájuk, sajmeggyük, szilvájuk, és faeper állományuk is. A saját ültetvény arra is lehetőséget nyújt, hogy úgy termesszék, úgy szüreteljék a gyümölcsöket, ahogy az a számukra a legjobb lesz.  „Micsoda izgalmas dolog az, hogy itt vagy, közvetlenül a gyümölcs mellett!” – mondja Attila. Gyula az ország déli részén található, arra is oda kell figyelni, hogy melyek azok a gyümölcsök, amelyek ezt a mikroklímát a legjobban szeretik. Anikó saját málna ültetvénnyel is kísérletezik. Azt mondja, mostanra sikerült egy olyan málnafajtát találni, ami valószínűleg kiváló Gyulai Pálinka alapanyag lesz.

A főzde egy csodálatos zöld területen terül el, Gyula város határában. Annak idején egy kertészeti iskola működött itt, de az átszervezésekkel az iskola megszűnt. A jelenlegi kóstolóház volt anno a tanterem, ahol az oktatás zajlott. A pálinka üstök az egykori kazánház helyén találhatóak, amely az iskolai gyakorló-üvegházak fűtését volt hivatott ellátni. Attila úgy fogalmaz, hogy a pálinkaüstök terme a szentély a manufaktúrában. Egykörös lepárlási technológiát alkalmaznak, 2 főzőüsttel. A Hagyó 450 literes üstje a kereskedelmi tételeké, míg a Kothe 350 literes üstje a bérfőzetők igényeit párolja.

Gyula - főleg a várfürdő miatt - rengeteg turistát vonz, de a Gyulai kolbász 150 éves történetéről is érdemes említést tenni. Nagyságrendileg 700 ezer turista látogat ide évente. Budapest és Eger után a harmadik legjelentősebb turistacélpont. Emellett a környék rengeteg rendezvénynek ad otthont. 120-150 rendezvény van a környéken évről évre, ezek közül talán a legjelentősebbek a Sódarmustra és a Gyulai Pálinkafesztivál. Az idelátogatók a hotelekben, a boltokban, és ezen kívül még rengeteg ponton találkoznak a pálinkával, ezért nagy kihívás a városból a pálinkafőzdébe kicsábítani az érdeklődőket. Van, hogy a helyi kisvasúttal is utaztatnak ide a kíváncsi pálinkaszerelmeseket. A pihenni vágyók gasztrokulturális élménnyel gazdagodhatnak itt.

A kóstolóház 2009-ben nyerte el végleges formáját. A főzde tökéletes kisebb, baráti hangulatú rendezvények megszervezésére. Anikóék úgy látják, hogy a pálinkaháznak a 40-50 fős rendezvények miliője áll legjobban. A főzde hétfőtől szombatig várja a vendégeket főzdelátogatással, kóstoltatással, csoportvezetéssel.

A főzőmesterek: Adamik Anikó – ritkaság az országban, hogy a főzde főzőmestere hölgy. A másik főzőmester Hornung Zoltán, akinek a testvérbátyja a Nobilis pálinkafőzde főzőmestere.

A pálinka többet elmond, a pálinka magáért beszél – mondja Fabulya Attila. Komoly legendát építettek fel Harruckern báró köré, akiről a számomra legkedveltebb sorozatuk kapta a nevét. 1731-ben a báró kijelentette, legyen Gyulán sernevelde és pálinkafőzde is! Ennek a bizonyítékait a Gyulai Levéltár is őrzi. A városban található a közelmúltban felújított Almásy Kastély is, amit szintén a báró alapított.

Ma este egy különleges este a manufaktúra életében. Miközben beszélgetünk, mindenki sürög-forog, ide szalad, oda szalad. Díszvacsora lesz, pálinka bemutatóval, ahol fontos stratégiai kérdésekben születnek ma döntések. (A részletek természetesen titkosak.)

Attila büszkén meséli, hogy a Szatmárnémeti Püspöknek, valamint az egyházkerületnek is tartottak már pálinka bemutatót. Az egyház nagy barátunk – mondja - a sört, a bort, a pálinkát az Istennek tetsző dolgoknak tartják.

A Gyulai Pálinkafőzdét jellemzi leginkább az innováció az országban. Állandóan kísérleteznek, mindig valami újon, valami különlegesen törik a fejüket. A megalakulásukkor a Gyulai Pálinka Manufaktúra volt a negyvenkettedik kereskedelmi pálinkafőzde, a mai több százas mezőnnyel szemben, és már abban az időben is nehéz volt kitűnni. A kezdetekben az erdei gyümölcsökkel ez sikerült.

Jelenleg a következő termékcsaládok közül válogathat, aki a tömzsi üveges Gyulai Pálinkára vágyik:

Báró Harruckern sorozat: Erre a sorozatra a vad és az erdei gyümölcsök a jellemzőek, limitált szériás, sorszámozott palackokban.

Gyulai sorozat: (a színes kutyás – agaras sorozat) a palackokon rendhagyó módon nem a gyümölcs, hanem a magyar agár szerepel, ugyanis a báró kedvenc időtöltése a vadászat mellet az agarászás volt. A kutya mindezek mellett még a hűség szimbóluma is.

Ágyas termékcsalád: Ebben a termékcsaládban a hagyományos aszalt gyümölcsre ágyazás helyett inkább a friss gyümölcsre ágyazást részesítik előnyben, mert a friss gyümölcságytól gyümölcsösebb lesz a pálinkák íz világa is.

A következő a Gyulai Évszakok, amely család 2010-11-ben jelent meg. A Gyulai évszakok sorozat a házasítások sorozata. Az évszakokban az aktuális évszakra jellemző ízek házasításából telnek meg a palackok. A tavaszban van a meggy, a faeper a ribizli, a nyárban a kajszi, a vilmoskörte és az alma, az őszben a birs és a környékre nagyon jellemző szilva, a télben pedig a kökény, a berkenye és az alma.

A 60-as sorozat, a Gyulai mélyvíz, csak úszóknak. A Gyulai várfürdő adta az ötletét, hiszen a Gyulára látogató turisták nagy százalékban a várfürdő miatt érkeznek. Kajszi, vilmoskörte, alma, cigánymeggy és irsai olivér a repertoár. Itt található a nyári víz, a maga + 60 fokával, valamint a téli víz, mínusz 60 fokkal!

Számomra meglepő, de a tapasztalatok alapján a 60-as sorozat a fiatal hölgyeknél a legnépszerűbb.  Ebben a magas alkoholfokban a gyümölcs és az alkohol harca folyik, hagyni kell, hogy a gyümölcs kinyíljon a pohárból – mondja Attila. Ez a sorozat jelenleg a legsikeresebb sorozata a manufaktúrának. A Gyulai Pálinkamanufaktúrának is van karácsonyi terméke, Karácsonyi lélekmelegítő néven, amely egy almapálinka alapú mézes, fahéjas likőr.

Igazi különlegesség a bodzavirág geistjük, amely egy almapálinkán érlelt bodzavirág újra lepárolva, valamint a zöld dió likőrjük, amely általában almapálinka alapú zöld dió ágyazás eredménye. És a mézlikőr, amely december óta van a szortimentben, a mézből erjesztett cefre lepárlása mézzel ízesítve.

A békési szilvapálinkájuk a hordós, érlelt pálinkájuk, amely az érlelési idejének a végén jár, hamarosan találkozhatunk vele, fogyaszthatjuk a tölgyfában érlelt szilvapálinkájukat is.

Konyha, kemence van, a kóstolóházban 40-50 személy kényelmesen kikapcsolódhat. Volt itt már munkahelyi tréning, szülinap, ballagás és meglepően sok tejfakasztó is. Péntekente fix programjaik vannak, amikor az hotelek, apartmanok vendégeit busszal főzdelátogatásra invitálják.

A családi rendezvényeken a család főz, a céges rendezvényekre igény szerint szakácsot hívnak. A rengeteg program közül, amit Anikó megemlített, a legizgalmasabb volt a kapafitnesz, amikor az érdeklődők kockás konyharuhában szalonnát, hagymát és kenyeret, bicskát – na meg persze pálinkát kaptak -, valamint egy kapát a kezükbe, és indulhatott a kapálás a pálinkafőzde gyümölcsösében!

A pálinkakóstoltatásokat mindig igény szerint állítják össze. Lehet egyszerű kóstoltatás, pogácsával, vagy hentes tállal (a helyi termelők kolbászaiból, szalonnáiból, sonkáiból, és idényzöldségekből), de akár meleg étkeztetéssel is.

A kóstolóházban a pálinkák mellett a helyi termelők szörpjeit, mézeit és lekvárjait is megvásárolhatják az ide látogatók. Sörből a Békésszentandrási kézműves sör van a csapon.  Anikó úgy fogalmaz, ha családok érkeznek, amíg az apukák a pálinkát kóstolják, addig a gyermekek a szilvalekváros kenyeret majszolhatják. A lekváros kenyér igenis és szerintem is finom!

A Gyulai Pálinka manufaktúra a bérfőzetőire is nagy szeretettel gondol. Minden évben megrendezik a bérfőzetők találkozóját, ahol a minőségi pálinkára és a kulturált alkoholfogyasztásra is felhívják a figyelmet. Ez ideáig ezt a találkozót csak a bérfőzetők körében hirdették meg, de az idei évtől szeretnék mindenki számára elérhetővé tenni.

2014-ben és 2015-ben a Gyulai Pálinka manufaktúra az év legeredményesebb kereskedelmi főzdéje lett a Quintessence pálinkaversenyen, 2015-ben a fekete ribizli pálinkájuk Champion díjat kapott a Destillata-n.

Gyula az ország egyik ékszerdoboza, a Gyulai Pálinka Manufaktúra egy ékkő ebben a különleges ékszerdobozban.

Kedves manufaktúra, köszönöm a lehetőséget és a csodálatos pálinkákat is!

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr128734118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása