epalinka

 „Ott szemben, ott kezdődött minden.” – állunk a Savanya Pálinkaház új épülete előtt Savanya Klárával, a pálinkaház főzőmesterével.

2017. december 14. - Szabados János

Sióagárdon vagyunk, az akkori Szeszfőzde buszmegállóval szemben. A szeszfőzde 1910-ben épült, akkoriban borászat volt, majd 1958-tól lett az ÁFÉSZ szeszfőzdéje. Klára azt meséli, hogy sokszor hívták az édesapját szakértőként a vitás kérdések eldöntésére abban az időben a szeszfőzdébe.

Az öreg szeszfőzde 1986-tól a Savanya család tulajdona lett és egészen 2005-ig csak bérfőzéssel foglalkoztak az üzemben. Különleges egyedi szeszfőzde a Sióagárdi, hiszen saját vasúttal rendelkezett. Ez volt az egyetlen szeszfőzde, ahol a pálinkafőzés melléktermékét vasúti sínen, csillével szállították ki az üzem területéről.

Savanya Géza – aki 2016-ban Szicsek Jánossal és Pándi Ferenccel együtt életműdíjat kapott a pálinkáért tett munkásságáért - 14 évesen Ásotthalomról indult és egészen Budafokig utazott, ahol elvégezte a borászati szakközépiskolát, majd ezt követően Szegeden az élelmiszeripari gépész szakot. Géza bácsi azt meséli mosolyogva, hogy azért a gépész és nem a technológus szakirányt választotta a főiskolán, mert a gépész végzettséghez tanulni kellett, a technológushoz pedig nem. Óriási dolog, hogy az akkori szakközépiskolai osztálytársak az óta is minden évben találkoznak, és az idén tavasszal éppen itt, Sióagárdon rendezték meg az összejövetelt.

Géza bácsi első találkozása a pálinkafőzéssel Szőregen esett meg, amikor is a Szőregi Pálinkafőzdében kezdett dolgozni. Azt meséli, hogy amikor legelőször a Szőregi mester megkínálta a pálinkájával, akkor azonnal kirohant a főzdéből, és finoman fogalmazva megvált a szervezete a párlattól az főzde bejáratánál.

Tehát 1986-tól egészen 2005-ig Savanya Géza, egyéni vállalkozó bérfőzdeként üzemeltette a bor-és gyümölcs szeszfőzdét Sióagárdon, majd 2005-től kereskedelmi főzésbe kezdtek. Savanya Klára, Géza bácsi lánya hangsúlyozza, hogy akkoriban azzal a technológiai adottsággal nagy kihívás volt kereskedelmi főzdét indítani. Amikor a Savanya pálinka elindult, ők voltak a 42. kereskedelmi pálinkafőzde az országban (mára ez a szám meghaladja a 160-at). Ezzel párhuzamosan még egy főzdét vásároltak 1997-ben Decs Szőlőhegyen, amely a mai napig szintén üzemel.  

Savanya Géza a kereskedelmi főzés indításával technológiai fejlesztésekbe kezdett. Az akkori 600 literes kisüsti rendszert aromatoronnyal (erősítő feltéttel) egészítette ki.

2008-ban a pálinkaház pályázati lehetőséghez jutott. Ekkor a család úgy döntött, hogy nem hagyják elveszni a lehetőséget, és a pályázati forrás felhasználásával nekikezdtek a jelenlegi Savanya Pálinkaház megépítésének, az akkori öreg szeszfőzdével pontosan szemben. Klára azt mondja, hogy igaz, hogy a pályázat 50%-os intenzitással indult, de az összes beruházás alig egy harmadát fedezte, a többi a családi önerő volt. „Az új üzem létrejötte és annak kialakítása teljes mértékben az egyik bátyámnak, Csabának köszönhető, mert az első lépéstől, az üzem átadásáig ő gondozta és felügyelte a munkálatokat. Az élet azonban más területre szólította, de a cég addigi kereskedelmi fejlődése és annak felépítése is őt dicséri.” - mondja

Az új főzde zöldmezős beruházásként indult és úgy alakították ki az épületet, hogy a pálinkafőzés összes „stációját” végig lehessen követni a gyümölcsfeldolgozástól egészen a palackozásig. A kereskedelmi főzde az indulás óta folyamatosan bővül, és az utóbbi négy évben stabilan nő – mondja Klára.

„Amit apu megteremtett az egy nagyon sztenderd és kiszámítható dolog volt. Olyan alapot hozott létre, amire nekem az ő morális alapelvei mentén haladva – kiegészítve az én elképzeléseimmel – kell építkeznem. Mindig arra tanított, hogy soha nem szabad rövidtávon gondolkodni. Elsősorban magadnak akarj megfelelni és soha ne légy megalkuvó.” – mondja Klára.

A „Sióagárdi” az alap sorozatuk az alma, barack, cseresznye, körte, meggy, szilva, szőlő, törköly. Savanya Géza az elsők között volt, aki cserszegi fűszeres szőlőből készített pálinkát az országban. A sok csillogó érem közül kettőt emelek ki, a meggypálinkájuk Győr város pálinkája lett, az ágyas cigánymeggyüket pedig ötcsillagos pálinka kiválóságnak választották.

Állandó gyümölcsbeszállítókkal dolgoznak, de a birsből például most új forrásra találtak Pakson. Először kóstoltam Cydora Robusta birsből készült pálinkát életemben Sióagárdon. Klára azt mondja, hogy ez a birs sokkal jobban besárgul a fán, közepes alma méretű és nagyon jól helytáll a kórokozókkal szemben. Kitűnő, rezisztens fajta. A gyümölcsök mellett zöldségpárlatokat is készítenek, céklát, sütőtököt és sárgarépát. A sárgarépa párlatot volt szerencsém megkóstolni is. Összetéveszthetetlen sárgarépa ízek és illatok kompozíciója lett!

A Savanya Pálinkaházban foglalkoznak érleléssel és ágyazással is. Kétfajta hordóban tölgyfa és eperfa hordóban almapálinkát érlelnek, és négyféle ágyas pálinkát készítenek, cigánymeggy, lepotica szilva, kajszi, és cseresznyepálinkákkal, aszalt gyümölcságyon. Habár 36 féle pálinkájuk van, mégis a legtöbbet a fél literes 50 fokos barackpálinkából főznek és értékesítenek.

Egyre több szekszárdi és villányi borásszal dolgoznak együtt és főzik ki a szőlőből és törkölyből készült pálinkáikat. Mindig nagy öröm és megtiszteltetés, ha egy borász bizalmat szavaz nekik.

Pálinka alapú likőr sorozatuk életre hívását külföldi megrendelés indokolta. A zöld dió és a narancsos keserű mellett helyet kapott a sárgadinnye, a vörös áfonya, a málna és a szamóca is. A sok fejlesztés és újdonság mellett viszont a szelektálásra is hangsúlyt kell fektetniük, vannak olyan tételeik, amelyeket lassacskán ki kell venniük a szortimentből.

Az a tapasztalatuk, hogy a külföldről (főleg Ausztriából, Finnországból, Dániából és Németországból) érkező vendégeik, az alacsonyabb alkoholfokú pálinkáikat és a likőrjeiket kóstolják előszeretettel. Ezzel szemben a Győri könyvvizsgálók, vagy a negyvenfős fináncokból álló csapat egészen más preferenciákkal rendelkezett. – emlékszik vissza Klári néni, aki a jövedéki ügyintéző a vállalkozásban, a könyvelés előkészítője és minden további olyan feladat felelőse, ami csak felmerül a főzde mindennapjaiban.

A kóstolóprogram 4-8 tételt foglal magában és másfél két órát vesz igénybe. Ekkor a pálinkakészítés folyamatának megismerése mellett akár hideg akár meleg ételekkel kedveskednek az érdeklődőknek, igényeik szerint. Nem mellesleg a szomszédságukban lakik Faddi Varga Veronika, a királyi főszakácsné, aki nagyszerűen főz, sőt a pálinkakóstoló társaság kedvéért olykor korabeli ruhában szolgálja fel az ételeket. Mi több, az étkezés előtt Veronika által készített ibolyás vízben moshatnak kezet a vendégek.

Minden évben van egy nagy rendezvényük is Szekszárdon a Garay élménypincében, ahol általában az új termékeiket mutatják be a nagyközönségnek. Ilyenkor ételekkel variálják a kóstolót, a hideget a meleggel, az édeset a sóssal, vagy a savanyút a keserűvel, de része a pohár és illat teszt is a nagyérdemű kedvéért.

Hamar kiderült számomra, hogy Klárától nem áll messze a rendezvényszervezés sem. Most azt tervezi, hogy az új főzde területén elindítják a Pálinka pikniket, kis színpaddal, finom ételekkel és pálinkával. Az az álmuk, hogy ez legyen az első fesztivál az évben, ezzel induljon a szekszárdi fesztiválszezon. Látva az egyre növekvő igényt a helyi, magas minőségű ételek és italok iránt, hiszik azt, hogy ez a kezdeményezés új erőket mozgathat meg, és az emberekkel úgy ismertetheti meg ezt a hivatást, hogy új értelmet nyerjen a pálinkafőzés és –fogyasztás kultúrája is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr1013499417

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Minden korty ajándék 2017.12.18. 23:00:06

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Italt venni karácsonyra gyakorta megúszás. De jó italt venni, értőknek? A jó szándék jele. A Heti sajtó a témára egyre nagyobb erőkkel fókuszál, ergo most ajándék ötletekért is érdemes lehet a cikk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása