epalinka

Ide akár csónakkal is lehet jönni! A Tisza az Öreg-Túr és a Szamos veszi körül a Panyolai Szilvórium Zrt pálinkafőző üzemét

2016. június 29. - Szabados János

Reggel 8-ra érkeztem a főzdébe, a menetrendszerinti busz a főzde bejáratáig vitt, ezúton is köszönöm a sofőrnek!

„Mesebeli történet a Panyolaié” – kezdi mosolyogva Koncz Nóra marketingvezető. Már a 18. század elején működött itt pálinkafőzde, mert az ártéri talaj kedvez a gyümölcstermesztésnek. Az itt megtermett gyümölcsök cukortartalma magas, elődeink is tisztában voltak ezzel a ténnyel.

Az eredetvédett szatmári szilva a főzde alapgyümölcse, kiemelt még a szintén eredetvédett szabolcsi alma, a többi gyümölcsöt pedig az adott gyümölcs legjobb termőhelyéről igyekeznek felvásárolni. Kisüsti technológiával két hatalmas berendezéssel dolgoznak. A környék hagyományaira építenek, fel sem merült az egylépcsős technológia bevezetése. A siker titka itt a kiváló minőségű alapanyag, és a korszerűt és hagyományosat ötvözni képes technológia. Korszerű elveket követnek az innovációban, az új termékek és termékcsaládok megalkotásánál is.

Jelenleg 6 termékcsalád érhető el a főzdéből, a talán legelterjedtebb Panyolai Elixír sorozat, amelynek ízei a Premium Hungaricum, az OMÉK és a Magyar Termék Nagydíjat is elhódították, az 52 fokos SQ-sorozat, a Mézesek, az Arany- és Rubinpálinka elnevezésű ágyas sorozat, amelyek friss gyümölcságyon pihennek, valamint az Eszenciák, amelyek viszont aszalt gyümölcságyon, hosszú hónapokon át pihennek. Az Elixír sorozatban megtalálható Szatmári szilvát – a Panyolai húzótermékét - eperfahordóban érlelik. Az Elixírek között igen sikeresen szereplő fekete cseresznye pálinka új tag az 52 fokos sorozatban. A mézes likőrjeik is Elixír pálinka alapúak.

Éppen a találkozásunk előtti napon a Parlamentben a Panyolai főzőmestere 5*-os pálinka kiválóság minősítést vett át a Pálinka Országkóstolón a Rubinmeggy pálinkájukért. „Ez a siker közös siker!” – újságolja büszkén a szakember, Simon László.

Az Eszencia sorozatra külön marketinget építettek. Az Aszaltszilva Eszencia és Aszaltmeggy Eszencia különlegességek sorszámozott palackokban kerülnek forgalomba, díszdobozban, névre szóló oklevéllel.

Többféle díszdobozos terméket is forgalmaznak, hogy a fiatal pálinkakedvelők egyre népesebb csoportját és a pálinkát hosszú idő óta kedvelő fogyasztóik különleges igényeit is ki tudják elégíteni. Zema porcelán butellákban, 21 karátos arany felirattal, de gravírozott fadobozban mini kiszerelésben is elérhetőek a pálinkáik.

Az esztergomiaknak és az Esztergom környékieknek nem kell bemutatni a híres Schrank likőrt, amely Esztergom italcsodája volt a 19. században, Schrank Béla és Schrank Ödön likőrgyárából. Úgy hívták – és most a Panyolai jóvoltából újra úgy hívják -, hogy a Meggy-lelke. Annak idején imádta az egész város. A meggy-lelke „reinkarnációja” nagyon sikeres volt, korhű ruhában, sajtótájékoztató keretei között tették közhírré. A legszebb élmény az volt – emlékszik vissza Koncz Nóra -, hogy egy idős néni, miután megkóstolta, azt mondta, hogy arra emlékezteti, amikor kisleányként a nagymamája likőrjébe belekóstolt.

Az Alföldi Legendárium Klasztertől jött a felkérés a Legendás sorozat elkészítésére. A Legendás sorozat design-ban igazodik a Panyolaihoz, de mégis egy különálló kerek egészet képvisel.

Érdemes beszélni a Panyolai logóról, amely először a Panyolai Elixír kezdőbetűiből, a P és az E volt. A PE jelzést és történelmét a főzde területén a kovácsolt kapukra kovácsolt P és E kezdőbetűk őrzik. A Panyolai mai logója 2 „P” betű, egymásnak háttal, serleget formázva, benne egy pálinkacseppel. Egy Panyolai Elixír kézbevételekor minden bizonnyal azok is felismerik, akik eddig még nem tudták a titkot.

Az Eszencia sorozatot a Panyolai logó továbbfejlesztett változata díszíti. Főnixmadár a serleg körül –amely a fiókáit a saját vérével eteti –, 12 tolla a 12 Apostolt szimbolizálja, a korona pedig az a korona, amelyet Jézus Krisztus tett az emberek elé a Biblia szerint.

Pálinkakóstolókkal, a tájegységre jellemző szatmári ételekkel várják az érdeklődőket. Legutóbb éppen egy labdarúgó mérkőzést szurkolt itt végig egy kóstoló-csapat. A 60 fős kóstolóteremben az ablakok alatt a pálinkával kapcsolatos idézetek olvashatók. Sőt! Az Elixír- és SQ-sorozat palackjain, a pálinkán keresztül idézet olvasható. („Igyad az egészségedre, de maradj meg józannak, hogy mindig helyesen tudj gondolkodni!”)

A főzdét 3 folyó határolja, csodaszép környezetben dolgoznak itt, olyan jó értelemben vett népies környezetben!  Nóra szerint itt van az ország legszebb munkahelye. Sok esetben választják az ifjú házasok a főzdét és a vízpartot az esküvői fényképezkedés színhelyéül.

Folyamatos a fejlődés, éppen kapacitásbővítő nagyberuházás van folyamatban, újabb helyiségekkel bővítik az üzemet. A Panyolai Pálinka a jól kiépített kereskedői hálózatnak köszönhetően az egész országban elérhető, jó a Panyolai-lefedettség! A 10 főből álló kereskedői csapat gondoskodik arról, hogy a hypermarketektől a vendéglőkig, a diszkóktól az éttermekig mindenhol kérhessünk Panyolait.  A fesztiválokra külön fesztiválstábot tartanak, állandó készenlétben. A stáb a rendezvény függvényében vagy faházban, vagy újhullámos lakókocsiban érkezik a helyszínre a Panyolai különlegességeivel. Saját itallapot adnak a pálinkáikhoz, ledes-plexi kínálóikat a fiatal pálinkakedvelőik számára készítették, a fából faragott kínálóikat pedig az érettebb fogyasztóiknak. Franciaországból érkeznek a pálinkásüvegek, természetesen saját stampos és tulipános pálinkás poharaik is vannak.

Megfordult itt már többek között Geszti Péter, az Irigy Hónaljmirigy, Barabás Évi és Buday Péter chef is. Előzetes bejelentkezés alapján mindenkit szívesen látnak.

A Panyolai 100% magyar kézben lévő vállalat, a mai napig megőrizte manufaktúra jellegét. Ennek bizonyítéka, hogy a palackozás a mai napig kézzel történik. Itt egy-egy palackot akár 15-ször is megfog és ellenőriz egy Panyolai Szilvórium dolgozó, ami ezzel hosszabb, időigényesebb folyamat, de így a pálinka hamisítatlan kézműves termék marad.

Nagyon jó itt Panyolán! Köszönöm a lehetőséget és a csodálatos pálinkákat, az érlelt szilvát, aranyalmát és rubin meggyet is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr388853816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása