A Pálinkafőzde Agárdon, közvetlenül az Agárdi Termálfürdő szomszédságában, a Sreiner-tanyán található. Tollas Csillával találkoztam, aki az Agárdi marketing és értékesítési vezetője.
A főzde 2002-ben alakult. Vértes Tibor, az Agárdi alapítója ausztriai tapasztalataival a háta mögött, úgy döntött, hogy Szabó Lászlóval, volt osztálytársával saját főzdét alapít Magyarországon. Tibort személyesen is van szerencsém ismerni, nagyra becsülöm a munkásságát és a pálinkáit egyaránt. Az egyik legkedvesebb történet-emlékem tőle, hogy a látogatócentrumukban található mini-pálinkafőző berendezés, ami fizikai adottságai alapján alkalmas pálinkafőzésre, sokszor okozott már bonyodalmat a hatóság szigorú tekintetű látogatásakor.
Az eredetileg zöldmezős beruházás 2006-ban a látogatócentrummal is bővült. A főzdelátogatások alkalmával nagy szeretettel mutatják be a főzdét az érdeklődőknek. Sok esetben külföldi csoportok is érkeznek a főzdelátogatásokra. Csilla elmondta, hogy a külföldiek is nagyon érdeklődőek és nagy csodálattal kóstolják a számukra új ízeket. Volt itt már Trabantos túra, GPS-es pálinkakereső, és nem utolsó sorban a főzde területén minden évben megrendezésre kerül az Agárdi Cigánymeggy Fesztivál, amely egyben a szezon kezdetét is jelenti. A fesztivál szakít a hagyományokkal abban az értelemben, hogy az idén július első hétvégéje helyett, június 25-én tervezik a megrendezését.
A fesztivál több ezer érdeklődőt csalogat a főzde területére. A parkolóban ilyenkor fesztiválsátor áll, és terülj-terülj, asztalkám várja a vendégeket, mind az italok mind az ételek tekintetében. 2014-ben például Király Viktor, Myrtill, FoolMoon, 2015-ben pedig Takács Nikolas koncertekkel lepték meg az ide látogatókat.
Agárd és a Velencei tó egyre nagyobb vonzóerőt jelent a térségnek, számtalan kerékpáros és vizes programmal. A közelben van a Velence Spa, és a Hotel Nautis, valamint számos panzió is.
Nyáron a kinti kemencében kemencés lángossal kedveskednek a vendégeknek, de a céges csapatépítők során volt már példa disznóvágásra is a kertben.
Magyarországon a pálinkánál a prémium kategóriát jelenti az Agárdi név. 2009 után 2015-ben másodízben is megszerezték az „Év pálinkafőzdéje” díjat.
A pálinka mellett likőröket, gint, illetve ízesített vodkát is készítenek. Az Agárdi csoki likőr igazi csokiból készül, barackpálinka alapon van. A csokoládé Sopronból, a Harrer Csokoládéműhelyből érkezik. Sokan nem tudják, hogy a Bencés likőrök is itt készülnek, keserű, gyógy és meggy likőrök, de az Agárdinak is vannak saját likőrjei, csokoládé, málna, meggy ízesítésben.
2003-ban hordóba került az első Agárdi Whisky is. Az Angol pörkölt malátából készített Whisky új hordóban kezdte az életét, majd az utolsó 3-5 évben került át aszús hordóba. A termék limitált kiadásban került a vásárlókhoz, és a 2015-ös Destillata megmérettetésen kategóriája győztese lett.
Nehéz rangsort állítani a legkedveltebb Agárdi ízekhez, de ha mégis ki kell emelni néhányat, akkor a kajszibarack, Irsai Olivér szőlő, cigánymeggy, és a fekete cseresznye. Ágyas pálinkáik nincsenek, az érleltek pedig a következők: érlelt alma, barrique szilva, szomolyai cseresznye, Tokaji 3 éves borseprő párlat, Heimann Digestif 5 éves borpárlat.
Bár egy évben az időjárástól függően 4-500 tonna gyümölcsöt dolgoznak fel. Fontos megemlíteni Agárdiék Pálinka pult szolgáltatását, amelynek a keretein belül Agárdi pálinkákat kínálnak az érdeklődőknek, és a pálinka mellé egy kis pluszt is adnak az Agárdi munkatársai, hogy a pálinkázás a minőségi pálinka szeretetéről szóljon. „Olyan ismeretségeket kötöttünk!” – örvendeznek az Agárdi kollégák egy-egy rendezvényről visszatérve.
Szívesen látogatnak külső helyszínekre is kóstoltatni, illetve szállodákban, éttermekben lehetőség van olyan pálinka vacsorákra, ahol a menühöz illő pálinkasort állítanak össze az érdeklődő közönség és a vendégek részére.
A beszámolómat egy találós kérdéssel zárom: Mi a neve a két fehér céges Agárdi-cicának? (Ugyanis többszöri próbálkozásom ellenére sem kaptam választ erre a kérdésemre Csillától)
A megfejtőt egy üveg pálinkával jutalmazzuk!
Köszönöm a lehetőséget Agárdi, és köszönöm a csodálatos párlatokat, amiket kóstolhattam!