epalinka

Nincs két egyforma főzés! Látogatás a Lunczer Pálinkaháznál

2016. február 01. - Szabados János

Lunczer Attilával és a pálinkaház egyik főzőmesterével, Hanti Tamással volt szerencsém találkozni. Mindketten jeles képviselői a szakmának.

A Lunczer Pálinkaház 2015 májusában nyitotta meg kapuit a pálinkakedvelők számára.  Attila szakított a klasszikus vonalvezetéssel, és a Hagyó-féle pálinkafőző rendszerét egyedileg terveztette meg a Hagyó Kft. csapatával, hogy az egyszeri illetve a kisüsti lepárlást ötvözni tudja. Ennek a jelentősége a termékekben azonnal visszaköszön, mert a fantasztikus illatok karakteres ízekkel párosulnak a gyümölcspálinkáikban.

Attiláék a bérfőzési szolgáltatás mellett kereskedelmi főzdeként is működnek, ami azt jelenti, hogy saját magas minőségű termékeket is előállítanak. Ahogy a beszámolót írom, a munkatársaimnak a meggy-málna pálinkájukat kínálom, és kivétel nélkül minden kollégám reakciója az, hogy „Úristen, micsoda illatok! Mit hoztál?”

Az alapanyaggal kezdem a főzde bemutatását. A Lunczer Pálinkaházba érkező gyümölcsöket minden esetben megkóstolják a főzőmesterek és a gazda is a feldolgozás előtt. Csak a tökéletes ízű és a fajtára jellemző aromákkal, illatokkal, karakterekkel rendelkező gyümölcsökből készülhet Lunczer pálinka.

A manufaktúra sajátosságából adódóan a környékbeli barack, meggy, szilva, alma, málna és szeder a legfontosabb alapanyagok. Magas cukortartalommal rendelkező és zamatos gyümölcsök jellemzők a környékre. A hajnalban szüretelt meggy például még a délelőtt folyamán cefrézésre kerül és ilyenkor az egész Lunczer család, kicsik és nagyok, kiveszik a részüket a munkából.

Természetesen a különleges gyümölcsökből készült pálinkák is, mint a vadbirs, vagy a vackor is megtalálható a sortimentben.

A pálinka a gyümölcsnél kezdődik. A Lunczer pálinkaházban a cefrézés hatalmas 3000 literes hordókban történik egy nagyon izgalmas pincében. A klasszikus kénsav helyett, foszfor és tejsavat használnak a cefre védelmére. A pincét úgy alakították ki a természetes szellőzéssel, hogy itt állandó hőmérséklet van egész évben. Még egy különleges, NASA által kifejlesztett légsterilizáló berendezést is beépítettek. Tamás, a főzőmesterek egyike, aki éppen ezerjó szőlőbor borpárlatát készítette, elmondta, hogy a NASA berendezés ugyanolyan szerkezet, mint amilyet az űrhajósok visznek magukkal a világűrbe!

Cefreporlasztásos rendszerrel személy szerint Attiláéknál találkoztam először. A cefreporlasztás lényege, hogy az üstben fortyogó cefrét az üst aljából az üst tetejére szivattyúzzák, és az így porlasztott cefre egy hatalmas adag tejszínre hasonlít!

Minden pálinkájára nagyon büszke a csapat. Attila úgy fogalmazott, hogy olyanok nekik a termékek, mintha a saját gyermekeik volnának, amit Attila mosolygós lánya, Bogi, őszinte bólogatásokkal erősített meg.

Érlelt pálinkákhoz is hamarosan hozzájuthatunk Lunczeréknél, ennek a bizonyítéka, hogy az egyik sarokban két kövér, bevetésre váró tölgyfa barrique hordó kuksol.

Attila és Tamás voltak olyan kedvesek és több terméket is a figyelmembe ajánlottak. A kóstolás során többször a hideg futkosott a hátamon az illatoktól és a csodálatos aromáktól. Csak arra tudtam gondolni, hogy ez nagyszerű!

Az egyik kifejezett kedvencem az ágyas kajszijuk, amiről ahelyett, hogy ódákat zengenék, azt kérem, ha van lehetőség, kóstoljuk minél többet! A másik nagyon izgalmas termék a kökényből főzött pálinka volt. A kökényből Lunczerék három változatot is készítettek, és a mai napig nem tudják eldönteni, hogy melyikkel töltsék tele azokat a kecses Lunczeres palackokat. Nekem a három kökényváltozat közül a bogácsihoz volt nagy szerencsém!

A Békéscsabai Kolbász és Pálinkafesztiválon találkozhattunk először Attilával és a csapattal, amely a pálinkaház nagy sikerét hozta. A Lunczer pálinka több éremmel is büszkélkedik, a legnívósabb idei, Ongán megrendezett Quintessence Pálinkaversenyen arany, ezüst és bronzérmeket is elhoztak.

Nem is olyan régen volt a polgármester találkozó Kosdon, ahol a polgármesterek a község nevezetességeinek a megtekintése során a főzdébe is ellátogattak, mert a főzde a megnyitás óta a kosdi lakosoknak és a polgármesternek is nagy büszkesége.

A főzőmesterek (Hanti Tamás, Giliga László és Lunczer Attila) és a Lunczer család nagy összhangban dolgoznak együtt, folyamatosan fejlődnek, napról napra mindig valami új és nagyszerű dolog születik meg, mert ők együtt tényleg többre képesek! A tudomásom szerint az egyetlen főzde az országban, ahol kizárólag okleveles pálinkamesterek főznek. Lunczer pálinkát Vácott már több étteremben is kérhetünk az ebéd előtt, közben, illetve akár az ebéd után is!

A Lunczer Pálinkaház manufaktúra, és úgy tervezi, hogy manufaktúra is marad a családias, baráti hangulatot, a rugalmasságot megőrizve. Külön utakon járnak, a fogyasztók igényeire koncentrálnak, és azt szeretnék, ha a termékeik igazi élményként maradnának meg a kóstolás után.

Főzdelátogatások alkalmával szívesen bemutatják a főzdét, és a Lunczer Pálinkaház gyermekeit, a gyümölcspálinkákat. Ma már az interneten is elérhetőek. Szívesen kínálják a pálinkáikat Kosdon a pálinkaházban, illetve ha valaki odatelefonál, üzen, vagy postagalambot küld, a kívánt terméket el is postázzák a tisztelt érdeklődőknek.

http://lunczerpalinkahaz.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr168344746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása