epalinka

Szár a Vértes kapuja – látogatás a Czetis Háznál, az egyedülálló látványfőzde-étteremben

2016. március 29. - Szabados János

Balogh Krisztián, a Czetis Ház egyik társalapítója 2002-től számítja a pálinkával való kapcsolatát. Történt ugyanis, hogy 2002-ben, a villamos szakember az Agárdi Pálinkaház építésében működött közre és kóstolt először magas minőségű pálinkákat.  Ettől kezdve egyre gyakrabban látogatott Agárdra, és 2005-ben az OKJ-s pálinkafőző tanfolyamot is elvégezte. Tankönyvekből és az agárdi tapasztalatokat is felhasználva, lakatos ismerősével megépítette első, háromtányéros, egykörös lepárlóját.

A Czetis Ház ötlete, mint oly sok nagyszerű ötlet, egy baráti pálinkázáson született meg, amikor Krisztián Moharos Péter barátja megálmodta a jövőt. Krisztiánt a pálinka (ma már a sörfőzés is), míg Pétert a gasztronómia, a rendezvényszervezés mozgatta, és eldöntötték, hogy szenvedélyüket összekapcsolják a közös üzleti vállalkozásban. Az ötletüket tudatos lépéseik követték, Krisztián a Corvinus Egyetemre jelentkezett Pálinkamesternek, míg Péter szakács és rendezvényszervező tapasztalatait mélyítette tovább. A baráti pálinkázás eredményeként 2015. január 5-én a Czetis Ház, étterem és látványfőzde elkezdte a működését.  Jelenleg Krisztián és édesapja a főzőmesterek, apukája a cefrézésben a palackozásban és a címkézésben vállal meghatározó szerepet.

Habár a ház igen fiatal, kora ellenére nagyon komoly hazai és külföldi elismeréseket szerzett. Az első pálinkáikkal a Destillata nemzetközi megmérettetéséről 4 bronzéremmel tértek haza, az ongai Quintessence Pálinkaversenyen 1 arany, 1 ezüst és 3 bronzérmet nyertek, és a bérfőzetőik pálinkái további 3 arany, 4 ezüst és 6 bronzérmet hoztak el.

A berendezésük Destiller Manufakúra gépe, egy 3x3 méteres területen az étteremben, amely Holecz Csaba keze munkáját dicséri.  A Czetis Ház abban a tekintetben is egyedülálló, hogy hazánkban ez az egyetlen olyan látványfőzde, amely az étteremmel egy légtérben üzemel, a vendégek egy-egy vacsora alkalmával pálinkafőzés részesei lehetnek. A szezonra készülve klubest szerű oktatásokon vezetik be a pálinkafőzés rejtelmeibe az érdeklődőket. Májustól 5 alkalmas klubképzés-sorozatot indítanak a gyümölcstől indulva a cefrézésen keresztül a főzésen át a kóstolásig, valamint a gasztronómiáig mutatják be a pálinkát, a pálinkakészítést. Itt még azt is megtudhatjuk, hogy milyen étel mellé milyen pálinka dukál.

Czettisch Jani bácsinak, a falu egykori pékmesterének a házában található mindez. A falubeliek annak idején ide hordták az otthon megdagasztott kenyerüket kisüttetni. A ház végében annak idején a pékmester kemencéi álltak. Krisztián és Péter a házat egy az egyben, a régi sváb parasztház teljes jellegében újították fel. A földszinten a falusi étterem, a felső szinten pedig a 80 fő befogadására is alkalmas konferenciaterem (teljes konferenciarendszerrel) kap helyet. Mindezek mellett egy kis múzeumot is berendeztek a korabeli tárgyakból, amit a padláson találtak és a környéken gyűjtöttek.

A Czettish családnak nem lehetett saját gyermeke, Krisztián személyes kötődése, hogy a nagypapája testvérét, Balogh Laci bácsit fogadta örökbe annak idején a pékmester, ezért kisgyermek korából sok szép emléket őriz a házról. 

A Czetis Ház épületbővítési, vidéki szálláshely, rendezvényközpont, munkahelyteremtő pályázatokból kelt életre, egy hagyományőrző technológiát bemutató étterem és rendezvényközpont.  A látványfőzde és a pálinkafőzés bemutatása mellett a környékbeli őstermelők portékáit is van lehetőségük megkóstolni, illetve megvásárolni a vendégeiknek.  A csapon többfajta Rizmajer sör, de Mézes Méhes szörpjeit is kérhetjük a személyzettől.

Krisztián és Péter csapatának az első év a Czetis Házban a tanuló év volt.  Azt mondja, meg kellett tanulniuk használni a házat, el kellett készülniük az első pálinkáknak, valamint a nagyobb csoportok bejelentkezésére is fel kellett készülniük.  Gyorsan terjedt a ház híre a környéken. Sokan jöttek az érzésért – ahogy Krisztián fogalmazott – „beülök egy étterembe, és mellettem főzik a pálinkát”.  Itt egy nap alatt a gyümölcstől a lepárlásig végig tudják kalauzolni a kíváncsi vendégeiket a folyamatokon, valamint a ház tematikus pálinka vacsoráin a pálinka és a gasztronómia úgy találkozik, hogy bemutatják azokat a pálinkákat, amelyekkel az ételeik készültek.

A ház szerves része a 350 négyzetméteres rendezvénysátor, ahol már egy 400 fős ifjúsági találkozó is megrendezésre került.  Volt itt már több száz fős esküvő, családi összejövetel, céges rendezvény, de még halotti tor is.  A faluban lévő, 4 napraforgós minősítésű szálláshelyen további 30 főnek tudnak szállást biztosítani. 

A ház a szári vasútállomástól néhány perc sétára található, és Budapestről egy fél órás kényelmes vonatúttal elérhető. Szár a Vértes kapuja, a település tipikus sváb falu, köztudottan nagy itt az összetartás. Erről árulkodik a 170 fős helyi tánccsoport is. A Czetis ház újdonsült marketingese, Borsodi Imre is a tánccsoport tagja. Közel a Vértes hegység, a falu határában magával ragadó a Kálvária, ahol a nagypénteki keresztutat járják a környékbeli katolikus hívők. Az első magyar óceán átrepülők 1931-ben Szár határában szálltak le, a nagy utazás emlékműve is jól megközelíthető Szárról.

Nagyszerű élmény volt, remélem, hamarosan újra találkozunk Czetis Ház!

 

(Fotók: Grósz Balázs)

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr458539594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása