epalinka

Újjászületés Badacsonyörsön, a Reneszánsz Pálinkaháznál

2017. február 17. - Szabados János

Újjászületés Badacsonyörsön, a Reneszánsz Pálinkaháznál

„Kati és Tamás 50 évesek voltak, amikor találkoztak” – kezdi Szalai Kriszti. Úgy mutatja be magát, hogy ő a pálinkaház mindenese. Jakab Kati és Molnár Tamás, a Reneszánsz Pálinkaház életre hívói annak idején olyan megoldást kerestek a megélhetésre, ahol nem kell dideregni, nem kell fázni.

A pálinka ötlete egy romantikus este, egy mozizás után fogant. A mozi után betértek egy vendéglőbe, ahol a pálinkásüvegek látványa, és az ott kóstolt pálinka segített meghozni a döntést.

Tamás ettől a perctől kezdve a gondolattal kelt és ezzel is feküdt. Attól a pillanattól az internetet, a szakkönyveket bújta, a berendezéseket, a megoldást kereste, hogy valóra váltsa az álmukat. A Reneszánsz Pálinkaház előtt Tamás bányákkal foglalkozott, míg Kati az egészségügyben, majd kozmetikusként dolgozott.

Romantikus történet az övék! Mindenüket eladták, szó szerint az összes ingót és ingatlant, albérletbe költöztek, és látástól vakulásig a pálinkaház életre hívásán szorgoskodtak. Olyan területet kerestek a pálinkaháznak, ahol megnyugtató a szőlő, a bor közelsége. Sorra járták a borvidékeket, és a Reneszánsz Pálinkaház végső otthonát Badacsonyörsön találta meg. „A polgármester örömmel fogadta a pálinkaház ötletét a faluban, azt mondta, hogy ennyi borász közé dukál egy pálinkaház is” – meséli Kriszti mosolyogva. Egy romos pince volt itt, amit lebontottak, és „nulláról” építették a pálinkaház igazán kedves és hívogató épületét.

„Igazán jó helyen vagyunk! Közel a Balaton, a pálinkaház előtt a főút, a buszmegálló, a vasút.”

2011 augusztusában kezdődött az építkezés, és 2012-től már a Reneszánsz Pálinkaház saját termékkel rendelkezett, elkészültek az első pálinkák. A kezdeti idő volt a legnehezebb. Hosszú hónapok teltek el, amire a frissen lefőzött pálinkák „kikerekedtek”, palackba, a fogyasztókhoz kerültek. Eleinte szinte minden idejüket a pálinkaházban töltötték, dolgoztak, éjjel és nappal pálinkát főztek, hogy megalapozzák a jövőjüket.

A pálinkaház 4 fős személyzettel üzemel. „A kevés és a sok munkára is négyen vagyunk.” – hangsúlyozza a „mindenes”. Tamás, Kati, Kriszti és Laci itt, Badacsonyörsön a teljes legénység. „Mindenki egy kicsit a magáénak érzi a pálinkaházat, másképp kommunikálunk egymással, mert mi nem voltuk sohasem teljesen idegenek egymásnak.”

Müller, aromatornyos berendezés szolgálja a kereskedelmi és a bérfőzetett tételeket is. Általában délelőtt a kereskedelmi, délután a bérfőzetők tételeit párolják. Igazi, prémium pálinka a Reneszánsz Pálinka. A prémium gyümölcsöt és a prémium technológiát is ideértve. 34 féle terméket állítanak elő, hamarosan elérhető lesz a whisky-ük, ami már lassan három éve várja a hordóban, hogy palackba kerülhessen.  A klasszikus gyümölcsöktől az igazi különlegességekig, mint a datolya, vagy a jázminrizs párlat, szinte minden elérhető a szortimentben. A gyümölcsöket igyekeznek a gyümölcsre jellemző területekről vásárolni, így a kajszit Göncről, a szilvát Szatmárból, de a környékbeli borász bérfőzetők bor, szőlő és törkölypálinka tételei is igen komoly mennyiséget képviselnek.

A Reneszánsz Pálinkaháznál lehetőség van arra, hogy a bérfőzetett pálinkát saját címkével, saját palackban, zárjeggyel vigye el a kedves ügyfél. A környékbeli borászok az asztalaikon a szőlő, a must és a bor mellett most már a pálinkáikat is büszkén a vendégeik figyelmébe ajánlják.

A látványfőzdében lehetőség van kóstolásra. Van a kiskóstoló, ropival, pogácsával, és egy jó beszélgetéssel, és van a nagykóstoló, hidegtállal, pástétommal és a különleges csülöktortával, amelyet Kati egyszer egy családi ebédre „szerkesztett” és akkora sikere lett, hogy úgy döntöttek, felteszik a nagy kóstoló hidegtáljára is.

„Van úgy, hogy borkóstolás előtt mi vagyunk az alaphangulat, és a pálinkakóstolás után indul a vidám társaság a pincékbe.”

Ez egy „örökké tanulod” szakma – fejti ki Kriszti. A pálinkaház neve Kati és Tamás személyes története. Az új szerelem, az újjászületés szimbóluma.

Köszönöm, hogy a vendégetek lehettem! Az érlelt Irsai Olivér törkölypálinka és a jázminrizs párlat is igazi különlegesség volt a számomra!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr7012268716

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hidegen indít, melegen rúg 2017.02.20. 11:44:00

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó nagyja komolyan adja. Csak az nem szűri ki belőle a lényeget, ki rá se sandít az alkoholra, pedig a látszat esélyt kínál a csalásra. Most? Ugye nem! Hétszentség'17/7 2017. 02. 13. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása