epalinka

Látogatóban az Árpád és Vadász Pálinkánál

2016. február 01. - Szabados János

Az egyik oka, hogy az Árpád és Vadász Pálinka meglátogatása mellett döntöttem, hogy Békés megyében születtem, ezért számomra a megyében található pálinkafőzdék kifejezetten kedvesek. A másik ok, hogy a Corvinus Egyetem, Pálinkamester képzésének a keretében sok ízletes pálinkát kóstolhattam meg, és az egyik kifejezett kedvencem az Árpád pálinka, Bársony Birs terméke lett.

arpadesvadasz1.jpg

Az Árpád és Vadász Pálinkához érkezve a kóstolóházba érkezünk, ahol Árpád, az egyik főzőmester és cégtulajdonos finomabbnál finomabb pálinkákkal üdvözölt. A bemutatkozást követően alkalmunk adódott a pálinkafőzde bejárására.

Árpád a pálinka készítés folyamatát követve mutatta be a főzdét és a termékeket. Elmondta, hogy számukra a szilva a legbecsesebb, saját szilvaültetvénnyel is rendelkeznek. Kihangsúlyozta, hogy csak a legjobb minőségű, egészséges gyümölcsöket dolgozzák fel, hiszen a magas minőségű pálinka egyik fontos alkotója a jó minőségű, aroma és zamatanyagokban gazdag gyümölcs. A gyümölcsöket minden esetben akkor szüretelik, amikor az íz és illatanyagokban a leggazdagabb.

Az almatermésűeket először darálják, a bogyósokat passzírozzák, a szilvát és az egyéb, magokkal rendelkező gyümölcsöket első lépésként kimagozzák. A kimagozott, alaposan megtisztított gyümölcsökből készül a cefre. Az erjesztés hatalmas, számítógépes vezérléssel rendelkező, hűthető és fűthető tartályokban történik, irányított erjesztéssel. Ezzel a technológiával tudják a 18 Celsius fok körüli hőmérsékletet tartani a tartályokban az erjedés folyamatában, ami ezzel a technológiával nagyjából 2 hétig tart.

arpadesvadasz2.jpg

A lepárlásban a hagyományos kisüsti, és az egy lépcsős, oszlopos lepárlási technológiával is készítenek párlatokat. Árpád elmondása szerint a kisüsti technológiával készült párlatok zamatosabbak, lekvárosabb jellegűek, míg az oszlopos technológiával készült termékek illatukban sokkal intenzívebbek, kissé az íz rovására. Sokan sokféleképpen gondolkodnak a kisüsti és az oszlopos technológiákról, de a legtöbb esetben az íz teltségében látják a szakmabeliek a kisüsti technológia legnagyobb előnyét.

arpadesvadasz3.jpg

Árpádon kívül még egy főzőmester ügyel a frakciók elválasztásakor arra, hogy a legjobb minőségű pálinkák készüljenek. Amikor ott jártunk, éppen az egyik büszkeségük, a piros Vilmos pálinka készült az oszlopos lepárló berendezésen.

Az Árpád és Vadász Pálinka múltja évtizedekre tekint vissza, Árpád az édesapjától tanulta a szakmát, innen a szakma iránti elkötelezettsége. A pálinkafőzde csillog a tisztaságtól, az elkészült termékeket minden esetben az édesapjával együtt kóstolják meg, és fogalmazzák meg együtt az értékeket.

Árpádot a kedvencemről, a Bársony Birs pálinkájukról is kérdeztem. Elmondta, hogy ebben a termékben leskovaci birset használnak, amelyet 80%-os érettségben szüretelnek, majd ládákban érlelik narancssárgára.

A szőrtelenített és gőzborotvával megtisztított gyümölcsöt foszforsav és tejsav hozzáadásával, 16 Celsius fok körüli hőmérsékleten, enzim, élesztő és tápoldatok hozzáadásával erjesztik, irányított erjesztéssel. A cefrét a teljes kierjedés után rövid ideig állni hagyják.

Kothe, oszlopos (1 lépcsős) berendezéssel történik a Bársony Birs lepárlása, számítógéppel vezérelt nagyon lassú folyamat eredményeként, amely óránként 2-3 liter tömény pálinkát eredményez.

Az Árpád és Vadász Pálinkánál Árpád a fiatal kora ellenére több mint 18 éves tapasztalattal rendelkezik. A főzde 40 éves múltra tekint vissza. Nagyjából 40 fajta gyümölcsből készülnek az Árpád és Vadász Pálinka termékei, ezek mellett zöldség és gyümölcspárlatokkal is kísérleteznek.

Az Árpád és Vadász Pálinka 100% magyar tulajdonban lévő pálinkafőzde, a kisüsti és az egylépcsős technológiát egyaránt alkalmazzák. Látványfőzdével és igen hangulatos pálinkatanyával is rendelkeznek, ahol a pálinkakóstolókhoz a háztáji ízeket is az érdeklődők asztalán kínálják a pálinkakóstolók alkalmával. Lehetőség van a helybeni vásárlásra a pálinkatanyán található mintaboltban, ahol az árak a kiskereskedelmi árakkal szemben jóval kedvezőbbek, hiszen nincs a szállításnak, a további értékesítésnek költsége, a vásárló házhoz jön.

arpadesvadasz4.jpg

Arról, hogy az Árpád és Vadász Pálinka termékei minél szélesebb körben ismertek legyenek, 7 nagykereskedő és több mint 50 kiskereskedelmi egység gondoskodik. A hagyományos értékesítési csatornák mellett mára már az interneten is hozzá lehet jutni a termékekhez, Árpádék saját web áruházat is üzemeltetnek.

Érdemes külön is megemlíteni a Lepotica pálinkájukat, amelyet a 2015-ös pálinkaversenyen aranyéremmel jutalmazott a bizottság. 2015-ben az Árpád és Vadász pálinka az ország legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzdéje lett. A díjat a 2015 évi Pálinkakóstoló eredményhirdetésén, Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter az Országházban adta át.

Az Árpád és Vadász Pálinka csapata elindított egy újszerű kezdeményezést, Pálinka Pont néven, amelynek első lépése, hogy Budapesten, a Garibaldi utcában elhelyezkedő G4 étteremben a kiváló minőségű ételek mellé, kizárólag az Árpád és Vadász pálinkák magas minőségű kínálatát ajánlja a kiszolgáló személyzet.

Köszönöm a lehetőséget az Árpád és Vadász Pálinkának, hogy betekintést kaphattam a működésbe, és hogy annyi ízletes és finom pálinkát kóstolhattam!

 arpadesvadasz5.jpg

 

http://www.arpadpalinka.hu/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr128344714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása