epalinka

Rézangyal – a vidámság szigete

2016. április 12. - Szabados János

Az egykori Voszk Italgyár területén, Budapesten, a Dévény utcában található a Rézangyal egyik hadiszállása. Adóraktárak, pálinkák, palackozó sorok, fahordók sorakoznak az 5 pincejáratban. 10-20 ezer palackos raktárkészlettel dolgoznak, de Márton András, blendmester elmondta, hogy náluk gyorsan forog a készlet. A karácsonynak vége, most a nyárra táraznak be. Már készülnek a fesztiválszezonra. A fesztiválkellékek felidézik bennem azt a sok szép nyári fesztiválélményt! Fontos megjegyezni, hogy a Rézangyal és a Sziget Fesztivál szervezői igen szoros kapcsolatot ápolnak egymással. A Rézangyal a Békési Pálinkafőzde 51%-os tulajdonosa, valamint a Márton és Lányai pálinkákat is forgalmazza.

Borbáth Gabriella, pálinkaszakértővel és Márton Andrással a Rézangyal blend mesterrel találkoztam.

Legelőször az üvegeiket vettük szemügyre, ugyanis a Rézangyal saját, dombornyomott üvegekben kínálja a termékeit, amelyeket nekik készítenek. A hagyományos palackjaik Borduno palackok, Olaszországból, a kockaüvegek pedig Franciaországból érkeznek a Rézangyalhoz. Nagyságrendileg 60 fajta kiszerelésben forgalmaznak pálinkákat, és az adóraktárból mindenkit kiszolgálnak. A Pálinkashop is az övék, valamint az internetes bolt mellett Budapesten a Gönczy Pál utcában egy „kőbolt” is üzemel, ahol szintén kóstolni, vásárolni lehet.

Végigjártuk a pincét, ahová általában vendéglátósok szoktak jönni, de voltak itt már úgynevezett „szakmai csoportok” is. Nagyon jó hangulatunk volt, biztos a napsütésnek és a párlatoknak is volt hozzá köze, de Gabival és Andrissal a vidámság szigetén éreztem magam! Beléptünk a raktárba, ahol a rengeteg becsomagolt, szállításra váró pálinka állt. Az első olyan - számomra nagyra becsült - pálinkás vállalkozás, ahol nem volt pálinkafőző üst! Egy se! Egy kicsi se! A hordók termében sorakoznak a tölgyfa barrique, valamint eper és hárshordók. 8000 liter pálinkát érlelnek itt Andrisék, 31 hordóban szilvapálinka, 500 liter barrique törköly és 500 liter érlelt alma pálinka volt éppen kezelés alatt. A hordóban a pálinkák minimum fél évet érlelődnek.

Izgalmas, hogy 2005-től a mai napig a mézes ágyas meggy a legkeresettebb pálinkájuk, de második helyen már a barrique szilva áll. Kezd az Irsai Olivér, valamint az 55-ös kajszi is felzárkózni az élmezőnyhöz.

A Rézangyal 13 ízzel foglalkozik: 4 mézes, 3 érlelt (alma, szilva, törköly), 2 ágyas (málna, körte) és a tiszták (kajszi, cseresznye, Irsai). A szortimentjük a következő:

55-ös prémium sorozat: málna, szilva, meggy, kajszi, ágyas szilva

Áttetsző palackos sorozat: – csak ágyas pálinkák vannak a sorozatban: szilva, fürtös meggy, szőlő, barack.

Van egy kedves kakukktojás, a fűszeres meggy likőr, fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel, amely egy igazi karácsonyi klasszikus. (Akkor is fogy a legtöbb belőle)

Szemtelen sorozat: ebben a sorozatban szőlőből készült párlatok szerepelnek (borpárlat, szőlő, törköly), 40-50-60-70 fokos alkoholtartalommal.

Sokan nem tudják, hogy a Rézangyal pálinkák története 2005-ben ott kezdődött, amikor kitalálták, hogy a Magyarországra érkező rengeteg külföldinek a gin és a vodka helyett adjunk inkább pálinkát! Ekkor született meg a Rézangyal márkanév is. Jön a Sziget Fesztivál, I love Hungary, Gabi a Szigeten is hinti a pálinkakultúrát a külföldieknek, az újságíróknak.

A Rézangyal kereskedelmi főzdék pálinkáit vásárolja, és a skót whisky példáját alapul véve, azokból blendeli (keveri) a termékeit. A tavalyi évben 8 különböző főzde pálinkáit vásárolták, amelyeknek a nevét hét pecsét alatt őrzik. Amióta a Békési Pálinkafőzdébe 51%-os tulajdonrészt szereztek, egy biztos, Békésiék királyi beszállítók.  1000 liter pálinkát belndelnek egyszerre, amely mennyiség körülbelül 1 hétig pihen a tartályban, majd ezeket az 1000 literes mennyiségeket palackozzák a gépsorokon, ahol naponta 2000 palackkal is legyártanak. A Rézangyal pálinkák ezek után a palackban pihennek, amíg otthon, vagy éppen az egyik nyári fesztiválon ki nem „nyitódnak”. A Rézangyal 55-ös szilva pálinkája például 4 tételből áll össze. Andrisék mindig a magasabb minőségre törekszenek. Csak akkor nyúlnak az adott „recepthez”, ha biztosan magasabb minőséget tudnak megalkotni. A Kosher sorozat (alma, szilva) az egyetlen olyan sorozatuk, amelyben kizárólag egyfajta pálinka van.

Minden igényt igyekeznek kiszolgálni, vannak alacsonyabb árfekvésű, közép polcos, és felső polcos termékeik is.  A közép polcról a Rézangyal Prémium sorozatát tudjuk levenni, a felső polcon pedig a Márton és Lányai vannak. A Rézangyal termékekhez szinte mindenhol hozzájuthatunk. A Rézangyal ma már piacvezető a pálinka kereskedelemben.

Ahogy csökken a kinti hőmérséklet, úgy növekszik a pálinka iránti kereslet, a pálinkafogyasztás.   „Próbálj meg 40 fokos kánikulában valakit pálinkával kínálni!” – mondja Gabi.

A Rézangyal figyel a fogyasztókra, kommunikál a fogyasztóival, és az építő jellegű tanácsokat, kritikákat szívesen átbeszélik a kollégáikkal. Amit tudnak, be is építenek a céges bibliába. Sokan találkozhattunk már szórakozóhelyi Rézangyal promóciókkal, ahol pálinkagőzösen a csinos hostess lányoknak mondjuk el a véleményünket (a hostess lányokat is Gabi, a pálinkaszakértő tréningezi a feladatra), és rajtuk keresztül jut el a Rézangyal csapatához. Ezen felül pálinka vacsorákat is tartanak, ahol szintén kapnak azonnali visszajelzéseket. Az értékesítést mindössze 6 képviselővel oldják meg országszerte.

Bár a Rézangyal története 10 éve kezdődött, Gabi és Andris 7 éve, szinte egyszerre csatlakoztak a csapathoz és a meglátásom szerint azóta is folyamatosan boldogok és mosolyognak.

És végezetül még egy fontos dolog! Ismerjétek meg őket személyesen! Gabiék vándor blend-kurzust tartanak az érdeklődőknek az egész ország területén, ahová csak meghívást kapnak. A kurzus keretei között 4 fajta szilvapálinkából az érdeklődők Gabiék útmutatásai alapján összeállíthatják a saját pálinkáikat, betekintést nyerve ezzel a házasítás/blendelés és a Rézangyal vidám világába!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr678590420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása