epalinka

Bolyhos Pálinkaház - látogatás az ágyas pálinka Mekkájában

2016. október 13. - Szabados János

Életem első pálinka-élménye a Bolyhos pálinkákhoz kapcsolódik. Történt egyszer ugyanis, hogy Balázs kollégámmal munkalátogatást tettünk a BNV egy szakmai kiállításán, és ott kóstoltuk először azt a híres, formás Bolyhos-villanykörte pálinkát, amiről most megtudtam, hogy minden ízben elérhető!

A Bolyhos az első olyan pálinkaház az e-Pálinka történetében, ahol a termékek 99%-a ágyas pálinka. Gyümölcse válogatja, hogy melyik pálinkába mennyi aszalvány kerül, de gyümölcsönként mindegyikbe ugyanannyi. Újszilváson, a volt iskola területén épült meg a Bolyhos Pálinkafőzde. A története az Antik Presszó eladásával kezdődik. Annak idején Bolyhos László üzemeltette az Antik Presszót Újszilváson, az egész család a presszó padlásterében élte anno az életét. Bolyhos László, annyi rossz minőségű párlatot kóstolt, hogy az az ötlete támadt, főzzenek ők, saját maguk pálinkát, és ezt mérjék ki majd az Antik Presszóban a vendégeiknek.

Fehér Erika fogadott, akivel először a játszótér mellett sétáltunk el. A játszóteret Bolyhos László építette az unokáinak. A halastó mellett sétálva jutottunk a múzeumig.  A Bolyhos család egy kedves kis múzeumot is kialakított, ahol a családi szikvíz készítő berendezés mellett azt az 500 literes főzőüstöt is kiállították, amellyel az első Bolyhos pálinkák készültek. Az üst egészen 2010-ig, több mint 20 éven keresztül szolgálta a családot. Itt a múzeumban van régi sparhelt, konyhaszekrény, korabeli vetőgép is.

1994-ben, Tápiószőlősön indult az első főzdéjük, Bolyhos László és fia is főzte a pálinkát. A pálinkakimérés ötlete enyhén szólva is kérészéletűre sikeredett, ugyanis a törvények már 2 év elteltével lehetetlenné tették a Bolyhos pálinka kimérését az Antik Presszóban. Bérfőzdeként indultak, közel ezer család pálinkaszükségletét tudták kielégíteni a környéken.  A Bolyhos pálinkafőzde jelenlegi tervei egy vidékfejlesztési pályázat keretében eredetileg Tápiószőlősre készültek, de nem kapták meg az építési engedélyt. Ez a tény, harminc nappal a határidő lejárta előtt derült ki, így a Tápiószőlősi tervek egy az egyben Újszilváson valósultak meg.

A Bolyhos pálinkákat a kétezres évek elején vitték először pálinka versenyre, Gyulára. A cigánymeggy 2007-ben ott az ország legjobb pálinkája lett. A kezdetek óta folyamatos a fejlesztés. Ezen a másfél hektáros gyönyörű területen van hely fejleszteni – summázza Bolyhos Zoltán. Ma is beruházások vannak folyamatban, 10 db 40 ezer literes tartály jelenti a kapacitásbővítést a főzdében. Mint korábban említettem, a régi üst 2010-ig szolgálta a családot, egy 800 literes kisüsti rendszerrel karöltve. Négy-öt évvel ezelőtt egykörös berendezéssel is fejlesztették a technológiát. Ma már a Bolyhos pálinkák kivétel nélkül fele-fele arányban kisüsti és egyszeres technológiával lepárolt gyümölcspálinkákból készül.

Bolyhos Zoltán 21 éves kora óta dolgozik a családi vállalkozásban. Azt mondja, amikor szezon van, akkor kevés az alvás, de sok a munka! Az aszalt gyümölcsön ágyazott pálinka Bolyhos László ötlete volt anno, a gyümölcsöt az óta is, saját maguk aszalják az üzem területén található hatalmas aszalógéppel. A Bolyhos egyenlő az ágyas pálinkával, kizárólag ágyast forgalmaznak, 50 fokon. Zoltán aláhúzza, hogy amíg a fogyasztóik keresik az ágyas pálinkáikat, addig nem is kívánnak egyéb termékkel foglalkozni. Eleinte sok gyümölccsel kísérleteztek, több mint 30 féle gyümölcsből készült a pálinka, de mára ez letisztult, tíz gyümölcsből áll a szortiment. Az ügyvezető egyik szeme sír is emiatt, mert azt mondja, jó dolog egy pálinkakülönlegességet egy csendes délutánon alaposan „átnézni”.

A főzde eredetileg bérfőzdeként indult, 2003-ban kezdődött a kereskedelmi főzés. A kereskedelmi főzés az első öt évben csak a munkát jelentette számukra. A család három tagja ebben az öt évben három különböző rendezvényre, fesztiválra járt, hogy megismertessék a pálinkájukat az országgal. Biztosan sokan találkoztak már a Bolyhos kóstoló faházakkal, amelyeket szintén vittek magukkal, utánfutóra szerelve a fesztiválokra, pálinkát és pálinkását (ízesített jégkása + pálinka, almapálinkához zöldalmás jégkása például) kóstoltatva az érdeklődőkkel.

Azóta már saját fesztivált szerveznek, Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál néven, amely tavaly látogatószámban rekordot döntött. A két nap alatt harmincezernél is több látogatót vonzott, és 400 liter pálinka folyt le a garatokon. A fesztivált általában Pünkösdhöz kötik, ingyenesen látogatható, és ügyelnek arra, hogy amíg anyuka Rubint Rékára tornázik, a gyerekek ugráló várazzanak, hogy apukának legyen ideje megkóstolni a Bolyhost. Ilyenkor a fesztiválon több mint 100 kézműves is kihozza a portékáit, egy család 4-5 órát úgy tud itt eltölteni, hogy észre sem veszik! Volt egyszer például, hogy olyan körhinta érkezett az Ágyaspálinka Fesztiválra, amely itt volt először felállítva az országban. Harminc méter magasra emelte a hintázni vágyókat és ott indult be a ringlispíl.

A főzde kapacitása óriási, több mint 10.000 mázsa gyümölcsöt tudnak itt a leszedést követően tárolni. Több száz gyümölcstermesztővel állnak kapcsolatba, mindenkit időben fizetnek ki, de csak olyan árut vesznek át, amiben előre megegyeztek. A gyümölcsök először a főzde garatjába kerülnek, itt akár nyolcezer kilogramm gyümölcsöt is be tudnak táplálni az üzembe. Egyrészt szemrevételezéssel vizsgálják a gyümölcs minőségét, de Zoltán azt mondja, hogy ő rendszerint bele is harap az érkező gyümölcsökbe minőség-ellenőrzés gyanánt. Azt mondja, hogy sokszor a gyümölcsök cukortartalma alapján fizetik a beszállítókat. Egy nap leforgása alatt, 60.000 kilogramm gyümölcsöt tudnak feldolgozni, amely a garatból közvetlenül zárt helyiségbe közlekedik a nagy teljesítményű csigák segítségével, így tulajdonképpen az időjárástól függetleníteni tudják a feldolgozást, a munkát.  Az idén a becslések szerint kétmillió kilogramm gyümölcsöt fognak feldolgozni összesen. Kilenc darab kétszáz hektós hűthető, fűthető, keverhető tartályban megy az irányított erjesztés, itt hamarosan minden tartály birssel lesz tele!

Az aszaláshoz olyan szőlőbogyózó berendezést használnak, amely úgy távolítja el a szőlőszemeket a kocsánytól, hogy azok nem sérülnek, így tökéletes aszalvány alapanyagokká válnak. Bolyhos Zoltán egy krumpli tisztító géppel is kísérletezik, hogy a hamarosan érkező birsalmákat a szőrtől és a sártól megszabadítsák. Egyszer már kipróbálta, néhány tíz kiló birssel, és azt mondja, a birsek olyanok lettek, mintha kipolírozták volna őket. A gép igazi főpróbája napokon belül, az első birsszállítmányok érkezésével jön majd el.

A pálinkák érlelése miatt nagy a készlet a főzdében. Itt nem hordóban, hanem üvegben történik a pálinkák érlelése. Saját betétdíjas palackokkal, saját rekeszekkel dolgoznak, a kezemben tartottam egy villanykörtét is, cigánymeggyel tele! Ez annyira Bolyhos! A palackozóban éppen a Bolyhos történetének második vietnámi megrendelését palackozzák. Két hónap alatt fog odaérni, a vietnámi megrendelők a Karácsonyt már pálinkával köszönthetik.

Készülnek a Vörösmarty térre, ahol második alkalommal vesznek részt a Karácsonyi Vásáron. A pálinkafogyasztók nagyobb részben külföldiek az eddigi tapasztalatok alapján. A külföldiekre is figyelve, a repterünkön hat üzletben lehet kapni a Bolyhos pálinkát, valamint a Hungaricum Wine and Fine Food üzletében is, így ha megszerette külföldi vendégünk a pálinkát, vihet belőle haza is. 

A Bolyhos kóstolóhelyisége csaknem 60 fő befogadására alkalmas, a falusi szurkolótábor itt követte a foci EB-t, sörcsappal, és természetesen pálinkával. A bútorok alapanyagát egy híres, Újszilvási fekete diófa adta – csodálatos!

A teljes Bolyhos Pálinkafőzde szortimentje megtekinthető a www.bolyhos.hu oldalon a  webáruházban, aki 50 ezer forint felett vásárol, ingyen kapja házhoz a palackokat!

Kedves Erika, Kedves Zoltán, köszönöm, hogy a vendégük lehettem!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr7111802719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása