epalinka

Tiszlelet és alázat kell a pálinkamesterséghez! Zimek, Pach Gábor, Zamárdi

2016. február 28. - Szabados János

2005 december 6-án főztek először, 150 literes Müller berendezésen. Abban az időben még az egyetlen gép volt az egylépcsős (erősítő feltétes) Müller. A Zimek főzde kezdetben kereskedelmi főzdeként indult, majd a későbbikekben a bérfőzetők számára is megnyitotta a kapuit.

2010 óta újabb berendezéssel bővült a főzde kapacitása, így a Müller gép a kereskedelmi főzde, a másik főző pedig (Holstein) a bérfőzetők igényeit szolgálja ki.

Népszerű a főzde a bérfőzetők számára, sok esetben az ország legtávolabbi pontjairól is érkeznek a cefrék. A Zimek pálinkafőzde is gondosan ügyel arra, hogy a cefréket máséival ne öntse össze. Mindenki csak a saját gyümölcspálinkáját kapja meg.

zimek6.jpg

„Nálunk nincs hordódzsungel” – fogalmazott Pach Gábor, a Zimek egyik és országosan is ismert főzőmestere. A bérfőzetők a cefréiket elhozzák, kifőzetik, majd elviszik. A cefrékből minden esetben a legjobb eredményt törekszenek kihozni. Hangsúlyozzák, hogy a pálinkánál nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg! Olyan cefrét főznek csak ki, amelyiket cefre korában megkóstolnak, és alkalmasnak találják a kifőzésre.

Ne hallgassunk a szomszédra! Ez az egyik legfontosabb alapszabály, ha cefre, illetve pálinkakészítésbe kezdünk – húzza alá Pach Gábor.

Gábor OKJ-s tanfolyamokat tart a pálinkakészítéssel kapcsolatban. Ezek a képzések – elmondása szerint – iránymutatást adnak. Minden esetben azt mondja a tanítványainak, hogy a pálinkafőzés művészet. Azzal a hasonlattal élt, hogy olyan ez, mint egy festőművész-kurzus. A színkeverésen és a térben elhelyezésen van a hangsúly. Azt, hogy ki hogyan fogja az ecsetet, azt Gábor nem akarja befolyásolni.  A gép és a szaktudás azonban kevés, kell valami más is! Tisztelet és alázat kell a pálinkamesterséghez! Nem elég megvenni a gyümölcsöt és lefőzni a cefrét! Akiben viszont látja az X faktort, azt még az üstökhöz is odaengedi! 

Azt mondja, hogy jó érzéssel tölti el, amikor a versenyeken „megverik” a tanítványai a pálinkáikkal.

zimek5.jpg

Olyan neves pálinkafőzdék szakemberei is tőle tanultak, mint a Reneszánsz Pálinka, a Címeres Etyekről, a Harmatrázó Ceglédbercelről, az 1 Csepp pálinka Hegykőről, akik az Ország legjobb pálinkája díj birtokosai, a Tárnokréti Pálinkaház, akiknek az Irsai Olivér pálinkájuk a Lillafüredi pálinkaversenyen Champion díjat nyert.

A magas minőségű Zimek pálinkáknak gyorsan híre ment. Nemcsak Magyarországra, de a világ összes pontjára is eljutott már egy-egy Zimek palack. Éppen ezért sokan érdeklődnek, sokan kérik Gáborék segítségét a cefrézésben, pálinkafőzésben. Eezek mellett még a Müller és Holstein főzőberendezések beüzemelésében is segít a főzdéknek. Akik ismerik Gábort, tudják, hogy nagyon őszinte. Őszinte akkor is, ha tetszik neki egy termék, és akkor is, amikor hibás, rossz pálinkát kóstol.

A Zimek pálinkafőzdét Roland Zimek, német úriember alapította. Igaz, hogy a pálinkatörvény 2008 óta létezik, de Zimek úr már 2005 óta a pálinkatörvény szellemében főzte a pálinkáit.

Gábor és a pálinka története Zimek úr megismerésével kezdődött. Abban az időben Gábor számára minden ital iható volt, a pálinka kivételével. Ezért megérti azokat, akik még mindig viszolyogva tekintenek a pálinkára.  

2011-ben Zimek úr visszaköltözött Németországba, azóta Gábor egy német barátjával viszi a főzdét. A csapat 5 főből áll, és mindenki mindenes. Amikor jön a gyümölcs, akkor mindenki magoz, mos, pálinkát főz, szagol, ízlel. Raffai Tamás, okleveles pálinkamester, aki a Zimek egyik visszatérő bérfőzetője a hetekben csatlakozott a csapathoz. Ő nemcsak a főzésben, de a pálinkaház bemutatásában is segít, mert ahhoz, hogy valaki a pálinkáról beszélni tudjon, a szakmaiság is és a hitelesség is nagyon fontos.

Húsvét tájékától indul be a főzdébe az igazi élet. A Zimek egy nyitott főzde, bármikor bárki bemehet, a Zimek munkatársai szívesen körbevezetik az érdeklődőket a főzdében, és szeretettel mesélnek a pálinkáról, a gyümölcsről. Kóstolás és vásárlás is lehetséges, tematikus kóstoló programjaikon rövid, 1 órás, de akár 5 órás együttlétek is lehetségesek. Gyakran szállodák és éttermek is küldenek hozzájuk érdeklődő csoportokat. Lehetőség van akár malacsütéssel egybekötött pálinkakóstolásra is.

A Zimekhez emberek jönnek és pálinkát kóstolnak. Nincs sem jobb sem baloldali pálinkájuk. Gábor szerint egyetlen különbség van: van jó és van rossz pálinka.

Zamárdiban az a cél, hogy tudják tartani az eddig megszokott magas minőséget a termékek vonatkozásában. Azért vannak több éve visszajáró ügyfeleik, mert itt jót kóstoltak. Ha a termék jó, akkor az emberek keresni fogják. Az elmúlt években háromszor lettek az ország legeredményesebb pálinkaháza.

A pálinkáról reálisan, elfogultság nélkül kell és érdemes beszélni. Egy igen izgalmas példa erre, hogy Zimeknél 2009-ben készült történetük legjobb sárgabarack pálinkája. Azóta sem sikerült annyira jól! Továbbra is zamatos és ízletes sárgabarack pálinkák készülnek, de valahogy a 2009-es különlegesen jóra sikerült.

A pálinka a legtisztább, lepárlással előállított szeszesital, amely olyan gyümölcsből a legjobb, amit a fa már elengedett, de a földre még nem érkezett (Vértes Tibor nyomán), ugyanis a gyümölcs addig érik, amíg a fán van.

Megvannak az összeszokott gyümölcsbeszállítói kapcsolatai. Gábor azt mondja, nagyon hosszú idő megtalálni a jó gyümölcstermelőt. Ő úgy választ, hogy megkóstolja a gyümölcsöt, és ha ízlik neki, akkor abból vásárol. Nekik nincs saját gyümölcsösük, mert az országban nagyon sok olyan termelő van, aki náluk sokkal jobban ért a gyümölcstermesztéshez.  Mára már olyan kapcsolatban vannak a beszállítókkal, hogy a gyümölcsöt akkor szedik le, amikor Zimekék kérik. Ők kifejezetten nem szeretik, ha olcsó gyümölcsöt kínálnak a számukra.

Még egy fontos dolog a több mint 10 évre visszatekintő tapasztalataiból, hogy a hölgyek az igazi kritikusai a pálinkának. „Kétszer rossz pálinkát egy nővel nem tudsz megitatni!” – mondja. A hölgyeknek jobb az orruk, fogékonyabbak a szépre, a magas minőségű pálinkára, sokkal inkább márka hűek.

Köszönöm a szeder az őszibarack és a birs pálinkákat Zimek!

zimek4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr1008425160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása