epalinka

Az 1 Csepp Pálinkás címkén a palackban lévő gyümölcs színe is megjelenik – látogatás Hegykőn, az 1 Csepp Pálinkaházban

2016. augusztus 04. - Szabados János

2015 januárjában nyitotta meg kapuit az 1 Csepp Pálinkaház Hegykőn, az egykori „Masinaház”-ban. A 100 éves épületben volt a falubeliek közös gőzgépe, ide hordták gabonájukat csépeltetni. A soproni tulajdonosok vidéki, autentikus helyet kerestek a pálinkafőzdének, és a „Masinaház” első látásra szerelem volt számukra. Az épület a Fertőd-Hanság Nemzeti Park területén található, és helyi védett épület. Bár az újjáépítés kivitelezését teljes egészében a vállalkozás végezte, az épület mégis az Önkormányzat tulajdonában maradt. A beruházás költségeit hosszú távú bérleti szerződés keretében „lakja le” az 1 Csepp Pálinka Kft. Ez a konstrukció a településen teljesen elfogadott. A helyi Önkormányzat igyekszik saját befektetéseket végezni a településen, és szeretik megőrizni a község ingatlanvagyonát.  

Az öreg „Masinaházat” lebontották, majd újraépítették. Így nyerte el a mai formáját, ami megszólalásig hasonlít az eredetire. Ezt a teljesítményt a Fertő-táj Világörökség Egyesület a „Fertő-táj legszebb háza 2014.” díjjal ismerte el.

A bejárattal szemben állva a homlokzatban téglákból kirakva az 1913-as évszám jelzi a történet kezdetét.

 

A tulajdonosok a vállalkozás nevén hosszasan törték a fejüket. Először a nevek monogramjából próbálták összerakni a cégért, majd egy kreatív cégnél dolgozó barátjukat kérték meg, hogy gondolkozzon az elnevezésen. Péntektől vasárnapig tartott az ötletelés, melynek eredményeként megszületett az 1 Csepp Pálinka.

Barátaik elmondása szerint az 1 Csepp Pálinka elindulása óta csak ezt a márkát fogyasztják. Egyikük azt mondta, hogy ők már menthetetlen cseppfertőzöttek.

A név és a logó jogvédelem alatt áll. A logót és a címkét először baráti körben tesztelték, míg elnyerte a végleges formáját. Az 1 Csepp Pálinkás címkén a palackban lévő gyümölcs színe is megjelenik, ezzel is megkönnyítve a fogyasztást, a felismerést.

Dömötör Zsolt cseppmesterrel találkoztam. Elmondása szerint minőségi pálinkával legelőször Zamárdiban, a Pach Gábor által vezetett Zimek főzdében találkoztak. Innen a pálinka iránti szerelem.

Ezután Dömötör Zsolt és Berényi Károly, 2010-ben kezdtek el pálinkát főzni a saját maguk szórakoztatására. A kezdetekben otthon, kézzel magoztak, és a cefréiket bérfőzetés keretében főzették ki egy közeli pálinkafőzdében. A kezdeti sikereken felbuzdulva (és Zsolt feleségének bíztatására) kereskedelmi jelleget adtak a vállalkozásnak. Elvégezték a pálinkagyártó iskolát, majd saját főzde híján két évig Zamárdiban főztek.

2013-ban készítették az első kereskedelmi tételeket. A Piros Veltelini szőlőpálinka azonnal komoly sikert hozott számukra, mert 2014-ben Országos versenyen Champion minősítést kapott. 2015-ben folytatódott a sikerszéria, hiszen az Országos versenyen újabb Champion díjakat szereztek a Meggy, illetve a Zenit szőlő – Kései meggy házasítással. Az utóbbit ráadásul a csúcs-zsűri  „Magyarország legjobb pálinkájává” választotta. Azért is nagyon büszkék a cseppmesterek erre az eredményre, mert a Zenit szőlő – Kései meggy házasításuk történelmet írt: ez volt az első eset az országban, amikor pálinkaházasítás (vegyes pálinka) nyert komoly elismerést.  

A 2016-os országos verseny is komoly sikereket hozott. A sok aranyérem mellett két újabb Champion díj volt az odaadó munka eredménye. A Penyigei szilva, és a Hegykői törköly kapta a kategória-győzteseknek járó elismerést. Ez azért is nagy szó, mert sok nagyon jó szilvapálinka készül az országban, így szilvában a legjobbnak lenni, külön dicsőség.

A berendezés és a technológia kiválasztásában a pálinkakészítő tanfolyamra, és a Zimek pálinkafőzdében tapasztaltakra hagyatkoztak. Egy 320 literes, 1 lépcsős Müller berendezéssel dolgoznak, amely berendezés egyszerre szolgálja ki a bérfőzetők igényeit és a kereskedelmi főzést is. Zsolt azt mondja, hogy azért tették le a voksukat az egykörös technológia mellett, mert a kisüsti (kétszeres) lepárláskor a kétszeri melegítéssel az egyszeri lepárláshoz képest akarva, akaratlanul is nagy arányban vesztjük el az illatkomponenseket. Az aromák ott vannak a cefrében. Az egyszeri lepárlással tudjuk az illatokat és az ízeket is egyaránt a legkíméletesebben átvinni a pálinkákba.

Azon a napsütéses kedden, amikor találkoztunk, akkor kezdődött az idei kereskedelmi főzés. Éppen fekete ribiszke cefre fortyogott az üstben, és az üzem területén a szorgos kezek már a következő (sárgabarack) gyümölcstételt mosták és magozták. Zsolt elmondta, hogy hasonlóan más pálinkakészítő cégekhez, a sárgabarack pálinkájukból fogy a legtöbb. A barack a legkedveltebb íz világ az országban. Férfiak és hölgyek egyaránt kedvelik.

Induláskor 4 keverőmotoros, hűthető cefretartállyal kezdték a munkát, mely tartályokba egyenként 3 tonna gyümölcscefre fér. Mára a kapacitást újabb 4 tartállyal bővítették. Az együtt érő gyümölcsök miatt csak így tudják biztosítani a folyamatos üzemmenetet. A gyümölcsök a magozóból egyenesen a tartályokba kerülnek, ahol az erjedés oxigénmentesen megy végbe. A kierjedt cefréket szivattyúval küldik a lepárló berendezésbe.

Az 1 Csepp Pálinka termékei sötét palackokba kerülnek. 0,2 l-es üvegbe a kisszériás tételek és a vadgyümölcsök, a 0,35 l-es üvegbe pedig a klasszikus 1 Cseppek. Vannak átlátszó palackjaik is, azokban az úgynevezett „kocsmapálinka” kerül értékesítésre. Kereskedelmi nyomásra ott jártamkor kezdődött az ajándékboltokba szánt 0,1 l-es kiszerelésű széria palackozása.

Az érlelt pálinkák itt nem hordóban érlelődnek, hanem pörkölt tiplivel készülnek abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a tiplivel, koracél tartályokban érlelt pálinkákkal, sokkal inkább biztosítható a folyamatos minőség. Arról nem is beszélve, hogy az érlelés során a fahordók dongáin keresztül nagyobb a párolgási veszteség. Az 1 Csepp első érlelt pálinkája a Golden alma érlelt pálinka, amely szintén ötcsillagos pálinka kiválóság lett.

Az adóraktár is klimatizált Hegykőn. Itt tárolják a palackozásra váró higított és tömény tételeiket. Hamarosan megnyílik a következő adóraktáruk Sopronban, ahol a frissen lefőzött tételeket fogják tárolni.

Az 1 Csepp jelenleg 29 féle gyümölcsből készít pálinkát. A mostani kapacitással naponta maximum 6 tonna gyümölcsöt tudnak feldolgozni az általuk elvárt minőségben. Szeretik megismerni a gyümölcsöket, és szeretnek kísérletezni is. Jó példa erre a Hegykői sorozatuk, ahol azonos gyümölcsök különböző fajtáiból készült pálinkákat házasítanak.

A szőlőik kivétel nélkül a Soproni borvidékről származnak, de a többi gyümölcsöt az ország egész területéről vásárolják. A jó minőségért hajlandóak több száz kilométert utazni.

A hegykői strand egész évben tömve van, a Fertő tó és környéke, valamint Hegykő kedvelt kirándulóhely. Zsolt megmutatta, hogy a főzdéjük mellett folyik a Fertő tó vízelvezető csatornája, és anno itt volt a zöldhatár is. A vasfüggöny egy helyreállított darabja megtekinthető a közelben. Mivel a főzde mindenki számára nyitva áll, a fürdőből is és a kirándulások alkalmával is sokan betérnek az 1 Csepp főzdéjébe.

A kóstolóhelyiségben volt már csapatépítő, baráti összejövetel, sőt OKJ-s pálinka-tanfolyam is. Az egyik neves budapesti étteremben Tom Hanks is kóstolt már 1 Csepp pálinkát, amikor hazánkban forgatott.

Zsolt személyes kedvencei a meggy és a birs pálinkák, de szeret kísérletezni. Van képzelőereje az új termékekhez. Így született például a málnás étcsoki mintájára a Szomolyai feketecseresznye – Málna pálinkaházasítás is.  A 29-féle pálinka szinte kivétel nélkül érmes, illetve pálinka kiválóság.

Zsolt kiemeli, az érmek megszerzése az értékesítésben is kifejti hatását. A fogyasztók szívesen kóstolnak olyan termékeket, amit nem csak a „gazda”, hanem független szakértőkből álló zsűri is dicsér.

Egyelőre amennyi pálinkát kifőznek, azt el is tudják adni. A termékeik általában 40 fokosak, de a Fekete ribiszke törköly például 55 fokon kerül palackba. Tapasztalataik szerint a ribiszke intenzív aromái elbírják a magasabb alkoholt.

Izgalmas volt a Japán szilvapálinkájukat kóstolni. Egzotikus jellege egészen más, mint a klasszikus szilvapálinkák. Inkább virágos, nem pedig klasszikus, szilvalekváros jegyeket hordoz. Zsolt elmesélte, hogy az egyik fesztiválon egy vendégük annyira megkedvelte a Japán szilvapálinkájukat, hogy a fesztivál idején folyamatosan csak azt fogyasztotta.

Pálinkáikat az országban egyre több helyen kérhetjük már. Az 1 Csepp Pálinka oldalán a lelőhelyek menü alatt megtalálhatók ezek a helyek. Kérésre szívesen el is postázzák a pálinkákat.

Köszönöm Zsolt, köszönöm 1 Csepp! A Fekete ribiszke törköly lett az új kedvencem!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr408945792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása