epalinka

A pálinkafőzés egyszerűségében van a nagyszerűsége – nálunk most indul a szezon és innentől márciusig folyamatosan tart. Veresegyház, Veresi pálinkafőzde

2017. július 09. - Szabados János

Gábor Lászlóval, a Veresi Pálinkaház életre hívójával a Veresi Pálinkaház kóstolótermébe lépünk. Faasztal, kézműves ruhák, hangszerek. Az egyik babán a szoknya több mint 100 éves. A veresi hagyományőrzőkkel vagyunk szimbiózisban – kezdi az ügyvezető.

A „szikra” története enyhén szólva is prózai, hiszen az épületgépészettel foglakozó üzletembernek a család roskadozó szilvafái adtak ihletet akkor. Emlékszem, nem kellett egy perc sem, hogy eldöntsem, ezzel akarok foglalkozni. Megkérdeztem édesanyámat, mit szólna, ha pálinkafőzésre adnám a fejem. Nem volt ismeretlen a pálinka a családban, hiszen már édesapám is készítette a cefrét, főzette a pálinkát gyermekkorom óta.

2013-ban született az ötlet, és a kocka el volt vetve. A mai főzde épületét akkor megvásárolták és a következő év elején elkezdődött a munka. 2014. október 5-én kinyitották a kapukat az érdeklődők, bérfőzetők előtt. Sokan még nem tudják, hogy Budapestről csupán 30 percre micsoda hangulatos pálinkakóstolási lehetőség hívogat. Hagyományos, de modern kisüsti főzde, a mai hangulatot tükrözi, de a múltat nem feledi – fogalmaz a pálinkaház hangulatáról a tulajdonos.

Kezdésképpen az első gyümölcsökből kisüsti és aromatornyos módszerrel is főzetett pálinkát Gábor László és a barátaival vakteszten választották ki a hozzájuk legközelebb álló íz világot, karaktert. „Az egyik felét elvittem abba a főzdébe, ahol apám is főzetett harminc éven át, a másik felét pedig egy aromatornyos üsttel dolgozó főzdébe. A barátainknak a kisüstivel készült pálinkák ízlettek jobban, így adta magát technológia.” Az építkezés elindulására már mindennek utánanéztem és beszéltem mindenkivel, akivel kellett, egyszóval felmértem a terepet.  Szicsek János, a nagy múltú Szicsek Pálinkafőzde tulajdonosa személyesen is segített a főzde indulásakor. „Családias vállalkozás a mi főzdénk” – mondja. A nejem, Mónika a kiskereskedelmet viszi, a Tiszaföldvári származású Denecs István a főzőmester, aki a Veresi Pálinkafőzde előtt már 15 éve foglalkozott a pálinkával, és a pálinkafőzés „nagyban” sem volt idegen a számára. „Pista párja, Zsuzsi pedig a fesztiválokra, külső helyszínekre kitelepülésekért felel.

Évente nagyjából egy tucat rendezvényen is találkozhatnak velünk a pálinka iránt érdeklődők. Arra mindig ügyelünk, hogy a környékbeli rendezvényeken láttassuk magunkat, hiszen a célunk is az, hogy a környékbeliekkel ismertessük meg a jó pálinkát és a Veresi Pálinkafőzdét.

Hagyományos, kisüsti rendszerrel dolgoznak, és egyelőre nem is tervezik a technológiaváltást. Már 150 liter cefrét felöntenek, ennél kevesebbet nem is szeret a duplafalú, vízteres üst. A főzés hulladék hője a cefrék előmelegítésére, illetve a főzde padlófűtésére is szolgál, bérfőzetők cefréit itt, Veresen sem öntik össze. A főzés teljesen gépesített, a főzőmester egymaga tudja kezelni a lepárlást.

Cefrézési tanácsokkal, az erjesztéshez hasznos kiegészítőkkel igyekeznek segíteni a bérfőzetőiknek. Tervezzük az ország különböző főzdéiből a főzőmesterek meghívását, hogy beszélgessenek a mi bérfőzető partnereinkkel a pálinkáról. „Van egy idős kuncsaftunk, aki befőttesüvegben mintát hoz a cefrékből, hogy biztos legyen a minőség.” – mondja büszkén a tulajdonos. Azt szeretnénk, ha minél többekhez jutna el a jó pálinka és a jó pálinka elkészítési módja. Mi akkor vagyunk büszkék és elégedettek, amikor a bérfőzető elégedett a pálinkájával. Tény, ha valakinek jól sikerül a pálinkája, a barátok addig járnak kóstolni, amíg ki nem ürül az utolsó palack is - mondja.

Mónika áll a pult mögött a főzde kiskereskedelmi részlegén. Itt hazánk hat országrészéről, 120 féle pálinkához lehet hozzájutni. Nálunk az a jó, ha valakinek délután eszébe jut, hogy pálinkázni szeretne, jöhet és választhat, hiszen nálunk a 120 fajta pálinka mindig a polcon van. Olyan pálinkákat forgalmazunk, amit magunk is kedvelünk. A hagyományos ízektől kezdve a különböző kiszereléseken és alkoholfokokon keresztül az érlelt az ágyas és a mézes pálinkák, likőrök is megtalálhatók az üzletben. „Van olyan gyümölcs, amiből rögtön 8 féle pálinkát is tudok neked mutatni.”

Pálinkakóstolókat szervezünk – erre igazi igény a hidegebb időszak beköszöntjekor van – ha kell, kisbuszt is küldünk a kóstolócsapatnak. Azonban arra kérik a tisztelt kóstolóprogramra érkezők vendégeiket, hogy a kóstoló végéig maradjon mindenki az ítélőképessége birtokában, hiszen itt pálinkát kóstolunk, arról beszélgetünk. Gazdasági alapokon működtetjük a vállalkozást, de vannak bizonyos alapelvek, amelyekhez a gazdaságossági megfontolások ellenére is ragaszkodunk.

Hamarosan kész az akár félszáz vendég fogadására is alkalmas csodálatos kerthelyiség, ahol hagyományos magyar egytálételeket kínálnak majd a kóstolóprogram mellé. A hatalmas fák árnyékában a nagy meleg ellenére is igen kellemes a hőérzet. A főzde mindenki számára nyitva áll, sőt aki akar, üljön be, és nézze végig, hogyan készül a pálinka!

Veresen elkészítik a saját pálinkánkat, akár a legelejétől, a gyümölcs beszerzésétől kezdve a palackozásig vállalják a folyamatot. A pálinka elkészítéséhez ismerni kell az adott gyümölcsöt, a gyümölcsre jellemző fajtajelleget, ízeket. Arról, hogy az adott évjárat milyen lesz, csak akkor tudunk nyilatkozni, amikor lepároltuk. László azt mondja, hogy a pálinkafőzés egyszerűségében vagy a nagyszerűsége. Azt tanácsolja, mindenkor úgy álljunk a gyümölcshöz, úgy bánjunk vele, mintha meg akarnánk enni.

Köszönöm, hogy betekinthettem hozzátok és remélem, hamarosan újra találkozunk, Veresi Pálinkaház!

A bejegyzés trackback címe:

https://epalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr5012651965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A pénzemet én máma mind elmulatom 2017.07.19. 16:09:53

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Nézd meg, mennyit költöttél alkoholra, és mi lett a vége! Az ingyen pia sokkal sokkal jobb. A Heti sajtót elolvasni se kerül semmibe, tégy meg ennyit magadért. Hétszentség'17/27 2017. 07. 03. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása